Eğer Üstad’ın mezarı bulunursa…

Eğer Üstad’ın mezarı bulunursa…

İlim Kültür Vakfı Manisa Başkanı İlahiyatçı Ali Katıöz, RisaleHaber’e konuştu


Nurettin Huyut'un haberi

RisaleHaber - İlim Kültür Vakfı Manisa Başkanı İlahiyatçı Ali Katıöz, RisaleHaber’e konuştu.

Bediüzzaman Said Nursi'nin mezarının ortaya çıkarılması tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben Hz. Üstadın o kerametkarane olan mektubunu esas alıyorum. O nedenle bundan sonra kabr-i şerifi bulunursa da çok fazla hayırlı bulmuyorum. Çünkü, Üstadın orada görüşü bellidir. Kabirlere yönelik aşırı teveccühü adeta taabbüd eder derecesinde büyük görmeleri ki, Üstadın mezarı bulunursa buna on kat daha fazla yapacaklar. Zaten bana göre Üstadın duası kabul olmuş, öyle arzu ettiği için gizlenmiş.

Mesela şu anda O’nun kabri ile ilgili bazı yerleri gösteriyorlar. Ben şahsen o tür yaklaşımlara hiç itibar etmiyorum. Güzel olan üzerinden elli yıl geçtiği halde o mana gerçekleşmiş. O nedenle bana göre Üstadın isteği tahakkuk etmiş.

Vasiyetine rağmen ortaya çıkması durumunda neler yapılabilir?

Bundan sonra bulunması ona mani değil. Elbette bizim kabir ziyareti hakkında nasıl davranacağımız bellidir. Bulunması ve mezarının tekrar yapılması halinde İslam’ın kurallarına göre Ehl-i Sünnet vel-Cemaatin görüşlerine göre hareket eder gider ziyaret ederiz. Bu o vasiyete mani değildir.

Ama Üstadın istediği bu değildir. O’nu demek istiyorum. Yani, “Said yok, Saidin kudret ve ehliyeti de yok, konuşan yalnız hakikattir.” Hayatında hep bu manayı yaşadı, hayatından sonra da bu mananın yaşamasını arzu eder. Ama dediğim gibi bu ona artık mani değildir.

Eğer dedikleri gibi (küçük bir ihtimal de olsa) denize atılma meselesi var. Yani, denize atılmamışsa hakikaten dedikleri gibi Isparta’da ise ve bulunup çıkarılırsa güzel olur. İnsan özler, özlüyoruz. Biz ilk defnedildiği yeri gittik ziyaret ettik, o da ayrı bir manaydı tahakkuk etti ve öyle sonuçlandı. O zaman kısa bir süre içinde acaib bir şekilde ziyaretine gelenler vardı. O nedenle Devlet erkânı da ona tahammül edemedi ve kabrini oradan kaldırdılar.

Bayram abi biliyordu sanırım ama Bayram abi ser verir sır vermezdi. O hiç kimseye benzemezdi. O biliyordu. Diyelim ki, çıktı ben sadece onun hakikatinin ortaya çıkmış olmasına sevinirim. Yani, bir sürü dedikodu yapılıyor. Zayıf bir görüşte olsa denize atılması meselesi var. Doğru olan neyse ortaya çıksa iyi olur. Ben hayatının nasıl hizmet etmişse vefatının da, mezarının da aynı şekilde hizmet edeceğine inanıyorum. Hayırlısı olsun.

İLGİLİ HABERLER:

Prof. Dr. Alaadin Başar: Devlet istese de bulamaz

Yrd. Doç. Dr. Cünyet Gökçe: Kabir olayının iki yönü var

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz: Mezar kıyamete kadar meçhul kalır

Cemil Tokpınar: Vasiyet hükmünü icra etti

Ahmed Aytimur: Üstad'ın kabri bulunmasın

Prof. Musa Kazım Yılmaz: Devlet anıt mezar yapmalı

Sadık Yalsızuçanlar: Mezar talimatı iade-i itibardır

Hasan Okur: Mezar bulunsa yine kaybolur

Safa Mürsel: Mezar bilinmez kalmayacak

İhsan Kasım Es-Salihi:Mezar araştırması takdire şayan

Said Özdemir: Said Nursi'nin mezarı araştırılmasın

A.Badıllı: Üstadın mezarını bulamazlar

Erdoğan'ın Said Nursi talimatı