Said Nursi'nin mezarı araştırılmasın

Said Nursi'nin mezarı araştırılmasın

Said Nursi’nin talebelerinden Said Özdemir mezar tartışmalarını Risale Haber’e değerlendirdi

Röportaj: Kemal Benek-Risale Haber

Bediüzzaman Said Nursi’nin talebesi Said Özdemir:

MEZARININ BULUNMASI VASİYETİNE MUHALİF

Aralarında Said Nursi'nin de bulunduğu bazı isimlerin mezarlarının bulunması tartışmaları var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?


Üstad Hazretleri kendisi istemedi. Vefatından 5-6 sene önce bize mektup yazmıştı: "Cenab-ı Hak'tan niyazım odur ki kabrimi bir kaç talebemden başka kimseye bildirmesin."

Kabriniz bilinirse herkes gelir Fatiha okur dendiği zaman, "Fatiha bir nurdur ben nerede olsam o bana yetişir" diyor. "Fakat bu zamanda kabirlere fazla bir gösteriş, ölülerden istimdatlar ve bidatlar meydana geliyor. Ben hayatım boyunca İhlas düsturunu takip ettiğim için ihlas düsturunun vefatımdan sonra devamını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum, benim kabrimi bir kaç talebemden başka kimseye bildirmesin" diye mektup yazmıştı.

O zaman biz dedik ki "vefat edince onun mübarek cesedini alıp götüreceğiz" diye. Tabi öyle olmadı. Biz hapisteydik o zaman. Vefatından 119 gün sonra o günkü ihtilal hükümeti Urfa'daki kabrinden çekinmişler. Karar vermişler ve Abdülmecid abiyi de götürmüşler. Ona, "abimin kabrinin burdan kaldırılmasını istiyorum" diye kağıt imzalatmışlar. Mezarın taşlarını balyozla kırıyorlar. Üstadın cenazesini çıkarıp tayyareye koyuyorlar ve bir yere götürüyorlar.

İkinci kez gömüldüğü yerde bazı kardeşler yeni bir mezar kazarken buluyorlar. Hatta sandukayı da ters koymuşlar. Ordan alıp esas kendisinin vasiyet ettiği, istediği bir yere gömdüler. Şimdi orada. Cenab-ı Hak Üstadın bu vasiyetini kabul etti. Mezarının bulunması o vasiyetine muhalif. Diğerlerini değil ama Üstadınki nasıl olur bilemiyorum.

SESİMİZ YETİŞSE, SÖZÜMÜZÜ DİNLESELER...

Üstadın bu vasiyetine rağmen bulunursa, devlet ortaya çıkarırsa ne yapmak lazım?


Onlara "Bediüzzaman hazretlerinin vasiyeti buydu. Bilinmesini istemiyordu" demek lazım. Onlara sesimiz yetişse, sözümüzü dinleseler böyle diyeceğiz. "Diğerlerini araştırın ama Üstadın mezarıyla uğraşmayın" derdim. Çünkü bulunursa bakarsın bazılar çaput bağlar, mum yakar neler neler olur. Üstad bunları istemiyordu.

ANIT MEZARI AĞABEYLERLE İSTİŞARE ETMEK LAZIM

Anıt mezar gibi düşünceler var. Hatta bir milletvekili bunu teklif etmişti. Böyle bir şey olabilir mi?


Anıt mezar da orda olmadığını herkes bilir değil mi? Bilemiyorum bunu ağabeylerle bir istişare etmek lazım.

ÜSTADIN NAAŞINI GİZLİ BİR YERE GÖTÜRELİM DİYORDUK

Nur talebelerinin mezarın bulunması gibi bir önceliği var mı?


Yok. Üstadın mektubunu söylediğim gibi.

Bediüzzaman vefat ettiğinde hapiste olduğunuzu daha önce de "Üstad vefat ederse gizli bir yere götümek istediğini" söylediniz?

Böyle diyorduk. Üstadın naaşını alıp gizli bir yere götürelim diyorduk. Ancak biz hapisteydik herkes de Urfa'da vefat ettiğini biliyor. Fakat Cenab-ı Hak 119 gün sonra Üstadın vasiyetini yerine getirdi.

İLGİLİ HABERLER:
A.Badıllı: Üstadın mezarını bulamazlar

Erdoğan'ın Said Nursi talimatı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.