Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Nehcü'l-Enâm Eseri Üzerine Türkçe Notlar-6

CÜZ'-İ İHTİYARÎ MEBHASI

Senin fiillerini Yaratan Allah'tır. Lakin ihtiyar [tercih edebilme], senin elindedir.

Fiilleri Yaratan Allah'tır, lakin isteyen sensin. Bundan dolayı fiillerinin cezasını [karşılığını] alacaksın. Çünkü talep eden sensin. Fiillerin ve eserlerin ortaya çıkışı, Allah'ın yaratma sıfatındandır. Allahu Teâlâ (cc) senin fiilin olmaksızın da yaratabilir. Nitekim kör gözü de iyi eder, görür hâle getirir.

Herbir fiilin bir sebebi vardır. Ve herbir fiilin maslahatı [faydası] da vardır. Ecel birdir, değişmez. Öldür[ül]mek dahi olsa [Cebriye'nin görüşü gibi de olmaz]. Lakin bu durum, Allah üzerinde bir vücûbiyet [zorunluluk] oluşturmaz. Allah sana şefkat [merhamet] etmez ise, kendi amelinle cennete giremezsin. Lakin senin üzerine daima ibadet etmek farzdır. Allahu Teâlâ'dan (cc) ibadetlerinin kabulünü ricada bulunmak senin üzerine bir vücûbiyettir [zorunluluktur]. Haram da olsa yediğin şey senin için rızıktır. Lakin her ne kadar seni ondan dolayı azap ediyorsa. Ey Mü'min-i Cân Fedâ! Ruhlar için tenâsüh olmadığı gibi, Allah için de hulûl yoktur.

KIYÂMET ALÂMETLERİ MEBHASI

Kıyâmet için alâmetler çoktur. Hepsine de inanmak farzdır. Mehdi'nin zuhûrû ve Deccal'in hurûcu bunlardandır. Dalâlete uğramış kişiler [Hristiyanlar] için, Hz. İsa (as) nüzûl edecektir. [Hz. İsa (as)], bizim Peygamberimiz'in (asm) şeriatıyla amel edecek. Diğer dinleri ortadan kaldıracak [ve sadece İslâm dinini ihyâ edecek]. Bu olaydan sonra Hz. İsa (as) 70 yıl yaşayacak ve vefat edecek. Efendimiz'in (asm) yanı başına defnedilecek.

Heybetli Ye'cüc ve Me'cüc, Dabbetü'l-arz ile birlikte güneşin [batıdan] doğmasıdır. O güneşin doğması ki, batıdan olacaktır. Güneşin batıdan doğması ile birlikte, tevbe kapısı kapanacaktır. Deccal hadîsini ezberleyin. Onun fitnesinin zamanından Allah'a sığının.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum