Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Cemaatler arasındaki ihtilâflar nasıl çözülecek?

1- Âlem-i İslâm'da mevcûd bulunan tüm dinî meslek, meşreb, cemaat, dernek ve vakıflar; İslâmiyetin esaslarını ve dinin zaruriyât kısmında ittifak ederek, meslekleri arasındaki teferruat medâr-ı nizâ etmemeli.

2- Müttefekûn aleyh olan makâsıd-ı âlîyeyi herkes nazara almalı. "Allah’ımız bir, Peygamberʼimiz bir, Kur’ânʼımız bir, Dinimiz bir" şiârı üzerinde durulmalı.

3- Her meslek ve meşreb sahibi kendi mesleği ve meşrebi için "Benim mesleğim ve meşrebim haktır, güzeldir." demeli. Lakin "Yalnız Hak benim mesleğim ve meşrebimdir" dememeli.

4- Herkes kendi mesleğinin muhabbeti içinde olmalı. Fakat bu muhabbet, diğer mesleklerin adâvetini/düşmanlığını intac etmemeli.

5- İslâmî cemaatler yalnız âhiret için çalışmalı, dünyevî maksatları gâye edinmemeli. İnsanların uhrevî hayatlarını kurtarma gâyesi için birbirleri ile teşrîk-i mesâi içinde olmalı ve el ele vermeli.

6- Tüm İslâmî cemaatlerin hedef-i maksadı İ'lâ-yı Kelimetullah olmalı. Dünyanın her tarafında Cenâb-ı Hakk'ın dinini neşretmeyi gâye edinerek çaba sarf edilmeli.

7- Dinî cemaatler maksadda ittihâd etmeli. Herkes kendi fıtratına muvâfık olan meslek ve meşreb içinde bulunmalı. Meslek ve meşrebde değil, maksadda ittihâd edilmeli. Ve nihâi hedef olarak da İttihâd-ı İslâm kurulmalı.

8- İslâm dinini gâye edinen cemaatler birbiri aleyhinde bulunmamalı. Kîl û kâlden, gıybetten uzak durmalı. Dâima hak ve hakikat nâmına "Uhuvvet-i İslâmiye"yi esas alarak, bu yolda devam etmeli.

(Nurlar'dan müstefid)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum