Mezar bilinmez kalmayacak

Mezar bilinmez kalmayacak

Araştırmacı-Yazar Safa Mürsel, Bediüzzaman’ın mezarı ile ilgili gelişmeleri Risale Haber’e değerlendirdi

Röportaj: Nurettin Huyut- Risale Haber

Araştırmacı-Yazar Safa Mürsel:

BU OLAY TÜRKİYE’NİN AYIBIDIR

Bediüzzaman Said Nursi'nin mezarının ortaya çıkarılması tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Bu manada yaptığınız çalışmaları takdir ediyorum, tebrik ediyorum… Aslında her şey biliniyor ama en azından bundan sonra yapılacak yanlışlara meydan vermemek, yeni yanlışların yapılmasını engellemek açısından bu çalışmaları önemli buluyorum.
İnsanlar yapılanları unutsa bile belgeler ve arşivler ve tarihin hafızası unutmuyor. Bu meseleyi ben şöyle değerlendiriyorum: Bir kere bu olay Türkiye’nin ayıbıdır. Bir insanın cesedi üzerinden politika üretecek kadar insanların adileşmesi ve hadiseleri basite indirgemesi gerçekten çok acıdır.
Yani, bir ihtilal idaresi, bir kanaat önderinden, manevi önderlik yapmış birisinin cesedinden korkacak kadar, kendinden emin değil ki, mezarı açarak onun içindeki bir cesedi kaçırarak korkusunu ve endişesini telafi etmek istemiş.

Ama yaptıkları hareket, onların amaçlarının tam aksine, onların istekleri doğrultusunda değil, onları tarih nezdinde mahkûm edecek neticelere yol açtı.
Bugün onu yapanları insanlar çok yadırgıyor, değil onu sevenlerin nazarında hatta aleyhinde olan insanların nazarında dahi sorgulanıyor. Sorgulanacaktır da.
Bir darbe yönetiminin mezardan korkacak kadar milletine güvensiz hareket etmesinin yanlışlığını ve millet dışındaki çözümlerin sağlıksız olduğunu bu olay çok güzel bir şekilde göstermiştir.

Demokratik bir yönetim bunu yapamazdı, hukuka saygılı bir yönetim bunu yapamazdı. Hak hukuk dinlemeyen bir yönetim, darbe yönetimi ancak böyle bir zulmü, hukuksuzluğu, kanunsuzluğu, vicdan tanımazlığı, maneviyat tanımazlığı, insanın cesedine dahi saygı göstermeyecek bir ölçüsüzlüğü ne yazıktır ki, yapar/yapabilmiştir.

İLÂNİHAYE BÖYLE BİLİNMEZ KALMAYACAKTIR

Vasiyetine rağmen ortaya çıkması durumunda neler yapılabilir?


Bu vasiyet mutlak değildir. İlânihaye böyle devam edecektir diye söylenmemiştir. Kendi yaşantısındaki mütevazılıkle paralel olarak vefat ettikten sonra da kabrinin de yer yer böyle, su-i istimal edilecek şekilde İslam’i adaba aykırı ziyaretlerin konusu yapılmasına karşı son derece müteyakkız davranmıştır. Bu mülahaza ve endişelerle hakikaten bilinmemesini ve İslam’a aykırı adetlerin uygulanmasına neden olmamasını istemiştir. Bunda gayet samimidir, doğrudur da…

Ama üzerinden hayli zaman geçtikten ve bu kabil ifratlar bertaraf edildikten sonra; Bediüzzaman’ın kabrinin bilinmesi ve ortaya çıkarılması durumunda, Onun büyüklüğüne ve maneviyatına yakışır bir kabristanın yapılması, onu ziyarete gelen insanların adaba uygun bir şekilde, İslam’a uygun bir şekilde ziyaret edip dualarını yapmalarının yolu her zaman açıktır ve açık olmalıdır. Üstadın yakın talebelerinin buna yakın görüş ve yaklaşım içinde olduklarını da biliyorum. İlânihaye böyle bilinmez kalmayacaktır. Ona layık bir mezar yapılacaktır.

Sadece kamuoyunda yanlış anlaşılmalara meydan verecek şekilden çıktıktan sonra yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Olması gereken de odur. Türkiye’de biraz, manen büyük bilinen zatlara karşı sağlıklarında da, vefatlarında da ziyaretlerinde bir takım ifratlar yapılabiliyor. İslam dünyasındaki bir kısım türbeler bu açıdan bakıldığında hayli hazin bir durum arz ediyor. O böyle bir duruma düşmemek için böyle bir şeyi istemiştir.

ORTAK BİR TAVRA İHTİYAÇ VAR

Ama bunun böyle devam etmemesi gerekir. Yapılan yanlışlığın, hukuka aykırılığın bir zaman sonra hukuka uygun bir şekilde düzeltilmesi lazımdır. Sahiplerine, varislerine iade edilmesi bir görevdir. Bu hukukun ve vicdanın gerektirdiği bir görevdir. Günü geldiği zaman bunun çok kolay bir şekilde yapılabileceğine inanıyorum ve ümit ediyorum.
Bunun içinde kamuoyu oluşturulması lazımdır. Devletin Onun yerini bildirmesi ve onu sevenlerin de ona uygun bir şekilde toplumu hazırlaması gerekir. Yani ortak bir tavra ihtiyaç var.
Bu açıdan Risale Haber’i takdir ediyorum. Maşallah Risale mahreçli hiçbir şeyi kaçırmıyorsunuz. Çok dikkatli takip ediyorsunuz. Zaman zaman gündemi de belirliyorsunuz. Çok hoş bir durum.

İLGİLİ HABERLER:

İhsan Kasım Salihi: Mezar araştırması takdire şayan

Said Özdemir: Said Nursi'nin mezarı araştırılmasın

A.Badıllı: Üstadın mezarını bulamazlar

Erdoğan'ın Said Nursi talimatı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.