Vasiyet hükmünü icra etti

Vasiyet hükmünü icra etti

Yazar Cemil Tokpınar, kabir meselesini RisaleHaber’e değerlendirdi


Nurettin Huyut’un haberi

RisaleHaber – Yazar Cemil Tokpınar, kabir meselesini RisaleHaber’e değerlendirdi.

Bediüzzaman Said Nursi'nin mezarının ortaya çıkarılması tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda kendi vasiyeti var. “Mezarım gizli kalmalı” demiş…

Ben bu vasiyetin tüm zamanları kapsadığını düşünmüyorum. O günkü şartlarda öyle gerektiği için böyle bir vasiyette bulunmuştur. Çünkü o dönemde tüm Türkiye’de Üstad hazretlerine olağanüstü bir muhabbet vardı.
Yani “la teşbih” şöyle bir hal vardı. Nasıl ki, Peygamber Efendimizin vefatı esnasında Hz. Ömer “Kim Hz. Muhammed öldü derse kellesini vururum” ifadesinde belirlenen kabullenemeyiz var ya, işte Üstad’ın vefatı esnasında da talebeleri hariç ama yakın çevresinde O’na karşı böyle bir aşk, şevk ve sevgi vardı.

Üstad Hz. Hayattayken sürekli esbabı reddedip, Müsebbib-ül esbabı göstermek istediği için vefatından sonra da şahsını gizleme, tevazu, mahviyet halini sürdürmek istiyor. Ama geçen dönem içinde o hikmet hükmünü icra etti diye düşünüyorum.

O nedenle diyorum ki, mezarı bulunmalı ve O’na layık bir türbe yapılmalı, hatta bir kültür merkezi, bir külliye tarzında olmalıdır. Ve inanıyorum ki, o hali hayatı gibi hizmet edecektir.

Hatta bu konuda İhsan Atasoy’un kitabında bir hatıra var. Hatırladığım kadarıyla bir abiye Üstad “mezarının bir zaman sonra bulunacağını ve Mevlana’nın türbesi gibi bir türbe yapılacağını” söylediğini okumuştum.
O nedenle ben O’na layık bir türbe yapılmalı diyorum. Bazı kesimler Anıt Mezar diyorlar. Bana anıt mezar pek sıcak gelmiyor. Benim “Türbe” kelimesi daha çok hoşuma gidiyor. Ama dediğim gibi O’nun manevi şahsiyetine yakışır bir türbe olmalı hatta dediğim gibi bir külliye olmalı.

Bu arada bir hissiyatımı ifade etmek istiyorum. Risale Haber çok güzel hizmetlere vesile oluyor. Şahsınızda çalışanlarını ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. İnşaallah daha da gelişir ve daha güzel hizmetlere vesile olur…

İLGİLİ HABERLER:

Ahmed Aytimur: Üstad'ın kabri bulunmasın

Prof. Musa Kazım Yılmaz: Devlet anıt mezar yapmalı

Sadık Yalsızuçanlar: Mezar talimatı iade-i itibardır

Hasan Okur: Mezar bulunsa yine kaybolur

Safa Mürsel: Mezar bilinmez kalmayacak

İhsan Kasım Es-Salihi:Mezar araştırması takdire şayan

Said Özdemir: Said Nursi'nin mezarı araştırılmasın

A.Badıllı: Üstadın mezarını bulamazlar

Erdoğan'ın Said Nursi talimatı