Seyda Molla Saîd Özışık Kimdir?

Yayına hazırlayan: İ. Ömeroğlu-Yahya Medeni-M. Numan Özel

Seyda Molla Saîd Özışık 1932 senesinde Bingöl’de doğdu. (Kimlikte 1935 olarak üç yaş küçük yazılmış.)

Şark usûlü medrese tahsilini askerden evvel tamamlayıp icazet aldı. Muş, Erzurum gibi çevre vilayetlerde medrese okudu. Üstad Bediüzzaman Saîd Nursî Hazretlerini ilk ziyaretleri şu şekilde olmuştur:

Askerden evvel Erzurum’da medresede Arapça tedrisatında bulunurken bir gece rüyasında üstadı görür. Rüyada Üstad imam olmuş namaz kıldırıyor. Üstad selam verdikten sonra kalkıyor ve “Saîd gelsin” diyor. Cemaatten biri “niye gelsin?” diye sorunca üstad da “Onun dersi var” diyor.

Bu rüya üzerine Üstad Bediüzzaman Hazretlerini ziyaret etmeye niyet ediyor. Bingöl’den Molla Ahmed isminde bir hoca ile Üstadı ziyarete gelirken Konya’da Abdülmecid ağabeyle görüşürler.

Isparta’da Üstadı ilk ziyaretinde Üstad onun ismini sorar.

Molla Saîd: “Saîd” der.

Üstad da: “Benim adım da Saîd” der.

Üstad Hazretleri onlara “Risale-i Nur’u biliyor musunuz, okuyor musunuz?” diye sorar.

Molla Saîd (Özışık) de Risale-i Nur’u bildiklerini, fakat okumadıklarını söyler.

Üstad da onlara “Diyarbakır’da benim talebem Mehmet Kayalar var. Ona gidin o size Risale-i Nur verir, anlatır.” der. Onları uğurlarken de “Ben sizi kardeşliğe ve talebeliğe kabul ettim.” der.

Molla Saîd’in üstadı ikinci ziyareti de askerde iken oldu. Üstadın vefatından üç sene evvel (tahminen 1957) Isparta’da askerde iken bir iki defa daha ziyaret etmek nasib olur.

Üstada bir soru sorar. Üstad ona sorunun cevabının Risale-i Nur’da olduğunu söyler. Üstadın elini öper ve duâsını alır.

MOLLA SAÎD’İN KİŞİLİĞİ

mollasaid.jpgMolla Saîd’in ömrü medresede iman-Kur’ân hizmetinde, talebe yetiştirmekle geçti. Evlenmeyip hayatını Nurlara vakfetti. Hayatının son on yılına kadar medresede kaldı.

Bazı hastalıklarından ve yaşının ilerlemesinden dolayı yaklaşık son on yıl köyde kardeşinin evinde kalmaya devam etti.
Pandemi öncesine kadar her pazar telefon ile bizi arar “Gelin beni medreseye, derse götürün” derdi. Pazar ikindi derslerine itina ile devam ederdi.

Genelde ders okumaz, okuturdu, gerekli yerlerde bazen izahat yapardı. Üstad’dan, talebelerden hatıralar nakleder, hizmet ile ilgili düstur ve esaslardan bahsederdi, nasihat ve ikazlar yapardı.

Seyda Molla Saîd gerek Arapça şeriat kitapları olsun, gerek Risale-i Nur olsun ve gerekse evrâd-ezkâr noktasında geceleri hep okuma ile iştigal ederdi. Onun ilerleyen yaşına ve hastalıklarına rağmen ilme ve okumaya olan şevkine gıpta ve hayret ederdik.

Seydayı evinde ne zaman ziyaret etsek aile ve medrese efradından en küçüğünden büyüğüne kadar herkesin hâl hatırını sorardı. Hasta birisi olduğunu duyduğunda merak eder sorardı, duâ ederdi.

Ziyaretine gelen herkese, “Kardaşım Risale-i Nur’u okuyun, Risale-i Nur’a hizmet edin, biz ihtiyar olduk, artık siz bu hizmete devam edeceksiniz, bu hizmet sizin omuzlarınızda” derdi.

Seyda hep tebessüm hâlinde idi. Konuştuğunda tebessüm ederek, bazen hafif gülerek ifade ve izahat yapardı.

Seydamızın aynı zamanda şakacı bir anlatım tarzı da vardı. Bazen ibret ve ders verici, latife suretinde menkıbeler, hakikatı ifade eden hikayecikler anlatırdı.

mollasaid2.jpgGerek derslerde, gerek kendisini ziyaret edenlere bilhassa ihlası, uhuvveti, ittihad ve muhabbeti telkin ve tavsiye ederdi.

Bingöl’de onu tanımayan, medresesine gelmeyen, çorbasını içmeyen belki çok azdır.

Menfi olan meselelere asla temas etmez ve ilgilenmezdi. Daima müsbet hareket metodunu ihtiyar etmiştir.

Molla Saîd Sıddık Şeyhanzade (Dursun) ağabeyin dava arkadaşıydı. Sıddık Ağabey Nurculuğun Tarihçesi isimli kitabında, Hulusi Ağabey ve Molla Saîd ile ilgili bazı hatırılara da değiniyor.

Molla Saîd ağabey böbrek yetmezliğinden rahatsız olunca hastaneye kaldırıldı. Yaklaşık bir ay kadar hastanede, bazı günler yoğun bakımda kaldı. 22 Haziran 2022 çarşamba akşamı saat 10 gibi vefat etti.

Elhamdulillah seydamızın bir asra yakın hayatı da güzeldi, vefatı da güzeldi.

Rabbim ona rahmet eylesin, Peygamber Efendimiz Aleyhisselâtü vesselama ve Üstad Hazretlerine komşu eylesin. Bizleri de onların yolundan giden ve onların davasına sahib çıkan hâlis nur talebelerinden eylesin, âmin..

Rahmeten vâsiaten ebeden..

Seyda Molla Saîd’in hastanedeki hâlinden müteessir olup, vefatından dokuz gün evvel kalbe ilham gelen hissiyatımı şiire şöyle dökmüştüm:

MOLLA SAÎD

Kader ona ezelden demiş Saîd
Kalbi de saîd hem üstâdı Saîd
Bir asra yakın bereketli bir ömür
Ey Kur’ân şakirdi Molla Saîd

Askerde gördü Nûr üstâdını
Fedâ etti o zaman tüm hayatını
Vazgeçti âl-u iyâlden, dünyâdan
Ey Nûr kahramanı Molla Saîd

Medresesi onun üstâdın kışlası
Yüzünde var nûr tebessüm ve ihlâsı
Îmânı kurtarmaktır onun davâsı
Ey Nûr hâdimi Molla Saîd

Ne mutlu sana ey mübarek Seydâ
Bekliyor seni üstâd ve talebeleri orada
Tebrik ve duâ eder melekler hizmetini
Ey nurcuların ağabeyi Molla Saîd

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum