Hz. Peygamberin (asm) öğretmenlik başarısı

Fatih Durgun'un yazısı

1400 yıldır bütün dünyada etkisi devam eden bir öğretmenlik başarısına sahip olması nedeniyle Peygamber Efendimizin (asm) öğretmenlik başarısını Modern Pedegojinin aydınlatılmaya ihtiyaç duyan anlam kargaşasına çözüm olması adına basitçe sunmaya çalışacağız.

Öncelikle giriş mahiyetinde Peygamber efendimizin öğretmenliğinin başarısını anlamak için içerisinde bulunduğumuz modern eğitimin aldığı şekilden bahsetmemimizin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Modern eğitim içerisinde pratik ve yöntemsel araçlara çok fazla önem verdiğimiz için asıl maksat sekteye uğruyor. Sürekli bir enformasyon akışına maruz bırakılan gençlerin çok bilgiyle aydınlanacağı düşünülüyor.

Halbuki nasıl ki ışığın yokluğu körlüğe sebep oluyorsa aynı şekilde çok fazla ışık da körlüğe sebep olmaktadır. Bu açıdan belirli bir amaç ve dünya görüşü olmadan sunulan bilgiler günümüz gençlerinin bilginin enerjisini kullanmasını engellemektedir.

Ancak Hz. Muhammed’in (asm) öğretmenliğinde faaliyete geçirilmemiş bilginin kişiyi sorumlu hale getireceği ve eyleme dönüşmeyen bilginin faydadan uzaklaşacağına işaret etmiştir.

Buna ek olarak modern dünyada eğitimin teknoloji ve bilime indirgenmesi sonucunda eğitimin alanın sınırlanmasına şahit olmaktayız. 1. ve 2 dünya savaşılarında batı toplumunda teknoloji ve bilim, 50 milyondan fazla insanın ölümü nedeniyle sorgulanmaya başlanmış ve yeryüzünde ulaşılmak istenen cennete bu yolla ulaşılamayacaği anlaşılmıştır.

Örnek olarak Hitler döneminde özellikle eğitimin bilim ve teknoloji temelinde yürütülmesiyle birlikte nazi kamplarında çok başarılı bilim insanları ve doktorların deneyler yapması, mühendislerin gaz odaları oluşturması sonucunda onları yetiştiren öğretmenler ne kadar başarılı bir iş gerçekleştirdiklerine inansa da insan hayatına ve var oluşuna kast etmeleri  nedeniyle insanlık tarafından başarılı öğretmenler olarak görülmemişlerdir.

1-EĞİTİMİN İNSANİ BOYUTUNU GÖSTERMESİ VE GÖNÜLLERE GİRMESİ

Bildiğimiz şekliyle İnsan aklı hayatını kolaylaştırmaktan öte Maslow’un da belirttiği gibi nihai manada kendini gerçekleştirmek ister. Bu açıdan aklin temel sorusu ben kimim nereden geldim nereye gidiyorum gibi sorulardır ve Hz Muhammed (a.s.v) bir öğretmen olarak bu soruların cevabını en açık, ikna edici ve kabul edilebilir bir şekilde vererek insan aklının temel problemini halletmiştir.

Yapay zeka ve Robatların daha fazla öne çıkacağı şu çağda, eğitim tüketim formatından kurtarılıp bilme eyleminin bir dünya görüşü aracılığıyla işleme tabii tutulması ve bilgiçlikten çok bilgeliğin tesis edilmesi gerekir. Aksi halde eğitim insani boyutunu kaybetmesi ve öğrencilerin zekasının yapay zeka ve robatların zekası karşısında değersizleşmesi kaçınılmazdır..

Hz. Peygamber (a.s.v) ilim öğrenmenin kadın erkek herkese farz olduğunu söylemiş ancak bunu bir dayatma olarak sunmaktan çok insanlara işaret etme ve sevgi yoluyla göstermiştir. Çünkü ona göre değişim zorunlulukla değil de gönüllülükle gerçekleşir bu açıdan gönüllere girmek önemlidir.

2-DAVASINDAKİ SAMİMİYET VE İNANCI

Biliriz ki sigara gibi basit bir adeti küçük bir köyde en üst düzeydeki yöneticiler dahi kaldıramazken Hz. Peygamber (asm) o zamanın çok inatçı, cahil, kalbinde merhamet bulunmayan, cani ve katillerinden oluşan toplumunun ahlakını en üst düzeyde bir ahlaka eriştirmiş ve dünyadaki insanlara rehberlik yapacak şekilde yetiştirmiştir ve bunu sahip olduğu hakikatlerin ulviliği, hedefine olan sarsılmaz inancı ve kendisinin samimiyeti yoluyla gerçekleştirmiştir.

Bu açıdan yüzlerce profesörün, bilim insanın ve eğitimcilerin yıllarca değiştirmeye çalışıp çoğu zaman başarısız olduğu insanların alışkanlıklarını, kısa bir sürede değiştirmiş ve değiştirmeye devam etmektedir. İnsanların yüz yıllarca yapamadığını birkaç senede yaparak büyük bir öğretmenlik başarısı göstermiştir.

3- BİLGİYİ İŞLEVSEL KILMASI VE ANLAMLI HALE GETİRMESİ

Hz. Muhammed’in (asm) öğretmenlik başarısının en üstün özelliği, bilimsel bakışla tabiatın uzayın ve canlıların işleyişinin incelenmesini tavsiye ederek bu bilgileri bilgi yığınları olarak zihne yerleştirmek yerine tüm bunların tesadüfen ya da boşu boşuna değil de Yüce Allah’ın sanatı ve hikmetli işlerini gösteren bir kitap olarak söylemiştir.

Bu yolla bilimsel bilgiyi insan zararına kullanmak yerine insanın varoluşunu açıklayıp ona anlam katan ve onu yücelten bir araç olarak görmüştür. Ayrıca öğretilerinde insanları sorgulamaya sevk etmesi ve anlamlılık açısından çıkış noktası tesis etmesi yoluyla kendisiyle aydınlıklara ulaşmayı hedeflediğimiz ilmi hakiki mürşitlik makamına ulaştırmıştır.

SONUÇ

Malum olduğu üzere bir öğretmenin başarısı kişiler üzerindeki etkisiyle anlaşılacağı için  Batıdaki meşhur sanatçı, filozof ve bilim insanlarının Hz. Muhammed’in (asm) öğretmenlikteki üstün başarısını anlatan sözlerini dinleyeceğiz.

Batının en büyük şairlerinden birisi kabul edilen Alman şair Goethe:

"Hiç kimse Hz. Muhammed (sav)in prensiplerinden bir adım ileri atamaz. Biz Avrupa milletleri medeni imkânlarımıza rağmen Hz. Muhammed'in (sav) son basamağına varmış olduğu merdivenin daha ilk basamağındayız. Şüphe yok ki hiç kimse bu yarışmada onu geçemeyecektir."

Bernard Shaw (Nobel ödülü sahibi ve İngiltere’de Shakespereden sonra kabul edilen ikinci büyük oyun yazarı)

"Problemlerin problem üzerine yığıldığı günümüzde bütün problemleri bir kahve içme rahatlığında çözen Hz. Muhammed’e insanların çok ihtiyacı vardır.

Prens Bismarck (Almanya’nın güçlü bir imparatorluğa dönüşmesinde en önemli rolü oynayan ve ilk birleşik Almanya şansölyesi (başbakan) olan Alman devlet adamıdır.)

"İnsanlık senin gibi mümtaz bir gücü bir defa görmüş bundan sonra göremeyecektir.  Ben  büyüklüğünün önünde saygıyla eğilirim.

Tomas Carlye (İskoç asıllı filozof)

"Hz. Muhammed’in doğruluğu, gerçeği araştırmadaki samimiliği, sarsılmayan azmi, imanı, kendisini dinlemek istemeyenlere dinletmek yolundaki sebatı, bana kalırsa onun peygamberliğinin delilidir.

Son olarak yazımızı Hz. Muhammed’in (asm) eğitim yöntemiyle alakalı olan bir Hadis-i Şerif'la nihayete erdiriyoruz.

"Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız!
Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz!
(Buhârî, İlm 12, Edeb 80, Müslim, Cihad 6, 7,)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum