Said Nursi'den sonra Şeyh Said'in mezarı için de harekete geçildi

Said Nursi'den sonra Şeyh Said'in mezarı için de harekete geçildi

Şanlıurfa Barosu'nun Bediüzzaman Said Nursi'nin mezarının bulunmasına dair başlattığı çalışmanın ardından Diyarbakır Barosu da Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarı için İçişleri Bakanlığına başvurdu 

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerlerinin bulunması için ilk aşamada İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunacaklarını, sonuç alınmadığı taktirde hukuki sürece başlayacaklarını açıkladı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Yönetim Kurulu üyeleri, Şeyh Said Eğitim ve Kültür Araştırma Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat ile birlikte Tahir Elçi Konferans Salonu'nda açıklama yaptı.

Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin tespit edilmesi için yürütülen çalışmalarının yeni olmadığını belirten Eren, 2019’dan beri Diyarbakır Barosu, sivil toplum örgütleri ile birlikte ve Şeyh Said Eğitim ve Kültür Araştırma Derneği ile birlikte bir çalışma içerisinde olduklarını hatırlattı.

Pandemi nedeniyle sürecin ilerleyemediğini belirten Eren, bir süre önce dernekle birlikte bu konuda hakkında hukuki süreç başlatma konusunda bir karar aldıklarını söyledi.

Mezar yerlerinin nasıl bulunacağına dair teknik bilgileri de İçişleri Bakanlığı’na ileteceklerini dile getiren Nahit Eren, Bakanlığın bir ay içerisinde yanıt vermemesi durumunda taleplerinin reddedildiği sonucuna varacaklarını söyledi.

Eren, "Ama umarım, devlet kayıtlarında ve arşivlerinde var olduğuna ismimiz gibi emin olduğumuz bu bilgi bize verilir. Eğer 30 gün içerisinde olumsuz bir cevap veya herhangi bir bilgi verilmez ise yargı makamları nezdinde dava açacağız. Hukuki dayanağımız ne? Türkiye’nin de taraf olduğu bir çok uluslararası sözleşme ve anlaşmaya göre hakikatleri bilme ve ailelerin kendi naaşlarını teslim alma hakkı var. Bu çerçevede aile ile, dernek ile bugün ilk adımları bizler attık. Ama biliyoruz ki birçok sivil toplum kurumu ve kişi bu davanın takipçisi olacaktır” dedi.

İçişleri Bakanlığı’na başvuruldu

Diyarbakır Barosu Başkanlığı adına Baro Başkanı Av. Nahit Eren, Şeyh Said ailesi adına Mehmet Kasım Fırat ve Şeyh Said Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği adına yapılan idari başvuruda Şeyh Said ve 46 arkadaşının kayıp naaşlarının yeri hakkında bilgi ve belge talebinde bulunuldu.

Başvuru belgesinde Şanlıurfa Barosu'nun Said Nursi'nin kayıp mezarına dair hukuki süreçlerine de yer verildi.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.