Çakar ve yakar

Şimşeğin çakması ile şimşeklenen fikirlerin zihin bombardımanında yakıcılıktan çıkıp aydınlandığı bir ışık tonu bile bir ilham verir

Şimşek gibi ses eyleme ve eylem sonuca destek verir.

Hayatın bütün emareleri ve kainatta yaşanan her hadise kudretin birer tecellisidir. Bazen celal, bazen de cemal tecellileri

Bazen de Cemal içinde Celal, Celal içinde de Cemal tezahür eder.

Kainatta tesadüfe tesadüf edilmemiştir. Ona yer yoktur. Her şey yed-i kudretinde olan Allah'a aittir.

O'nun tasarrufu ile cereyan etmektedir.

Harfi mana, sözün anlamlanmasıdır. Harfi olan, isim değil sözdür. Söz söylenen kelimeler veya harfin ismini veya kendisini değil, bir araya gelerek ifade ettiği anlamı yansıtan birer söz/beyan/hakikat temsilidir.

İşte manay-ı harfi ile kainata ve hadiselere bakarsak, sahibi adına ifade ettikleri, içinde yer aldıkları söz adına anlamlıdırlar. Yoksa kendileri ayrı ayrı birer değer ve söz olma vasfını kendi adına taşıyamazlar.

İşte çakılması gereken her kafadaki şimşek bu olmalıdır.

Her şeyde O'nun izini görmek, sürmek ve ilerlemek

Kainat bir temaşa yeri, bir mahşer hazırlığı,bir geçit anı gibi hazırlanmış, süslenmiş, giydirilmiş, bazıları örtünmüş, okunması için cevherin sadefine inmek gerek. Bazıları sırlı ve anlamlı görünenin ötesinde, sözünde, harfi manada saklı. İsmi, resmi ve temsili elbette yaratıcı adına, kainatı okuyan ve okutan Kur’an adına anlamlıdır ve iki kitabın muallimi peygamberimiz adına önemlidir.

Mana-i harfi bu üç delili nazara verir. Kur'an, Peygamberimiz ve kainat. Allah'ın üç tanımlı/muarrif delili. Ve birbirlerini tevhitle nazara veren üçlü.

Bu ana eksenlerde kainatı okumak, niyetimizin vicdanımızla çaktığı son şimşeği zihnimizi aydınlatan ani ve hızlı ışıkla uyanmak ve asla geriye dönmeden istikbale yeni bir tasavvurla sarılmak. İşte tecdidin dönülmez ufku bu…

Şimşeğimiz çakınca, “dank” eder her şey. Ve eskisi gider yenisi gelir insanın. Ve insan değişir, tekamülün ve arınmanın bu derin yolculuğunda varlıklarından vaz geçer. Atıl/batıl olanlar gider. Hak/hakikat sükun eder, teskin eder.
Ve insan dünyaca kaybederken kazanır. Çekilirken geri gelir. Giderken döner.

Manay-ı harfi  her şeyi aslına rücu ettirir. İnsan böylece yenilenir, değişir ve hayatın hikmetine yapışır. Her şey, yeni bir anlam kazanır. Giderken kalır, anlamaz ama dahil olur, bilmez ama istihdam olunur.

Her şimşek,kalbi/ruhi/vicdani bir çakıcıdır. Çakar ve yakar.Manay-ı harfi bu şimşekleri çakan şimşektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum