Buruk bir Hac mevsimi daha yaşıyoruz

İki yıl önce bu vakitlerde başlayan mukaddes beldelere yolcuğumuzun ilk durağı miladi olarak 4 Temmuz’da Medine-i Münevvere idi. Günler nasıl da çabuk gelip geçiyor. İki yıl oldu hacdan geleli. Her ne kadar aradan iki yıl geçse bile taze hacı olmanın vermiş olduğu sevinç ve şükür ile üzerimizde hala etkileri devam ediyor. 2019 yılı aynı vakitlerde yaklaşık bir haftalık Mescid-i Nebevi’deki misafirlikten sonra yolumuz Mekke-i Mükerreme’ye düşecekti. Bu yılki kurban bayramına 11 gün kaldı. Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. günü bayramın ilk günü olarak biliniyor. Hicri takvime göre iki yıl önce bu vakitlerde ya Kâbe’de veya Umredeyiz, heyecanla Arafat ve Müzdelife vakfelerini bekliyoruz. Ardından Mina’da şeytan taşlama. Hemen sonrasında imsak ile sabah namazı ve mümkünse bayram namazını eda ediyoruz. Bayramın birinci günü sabahın ilk saatlerinde kurbanların kesim haberi alındıktan sonra ihramdan çıkış ve derin bir dinlenmeden sonra akşam üzeri farz olan ziyaret tavafı ve sa’y. Bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde ise tekrar şeytan taşlama ve son olarak veda tavafı. Kısaca böylece devam eden silsileler… Sonunda mukaddes beldelerden hüzünlü ayrılış ile beraber tekrar anavatana ve sevdiklerimize kavuşmanın vereceği o mutlu anı ve sabırsızlıkla anlatacağımız hatıraları hafızamızda kurgulayarak ziyaretimize gelenlere zemzem ve hurma ikramları ve hasretle kucaklaşmaları bekliyoruz.

Koronavirüs kısıtlamaları

Koronavirüs nedeniyle maalesef ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde mukaddes beldelere kura çekip varmak için sırası gelenler 2020 yılı hac ibadetini yerine getiremediler. O sene çok kısıtlı sayıda yerli Suudi vatandaşı ancak hac ibadetini yerine getirebildiler. 2021 yılı sezonunda beklentimiz, Suudi Hac Bakanlığının yurtdışından hacı kabul edebileceği yönündeydi ancak bu yıl da koranavirüs tedbirleri kapsamında yabancı ülkelere hac ibadetinin önü açılmadı. Yine belli bir sayıda Suudi vatandaşı hacı adayının bu sene hac ibadetini yerine getirmesi bekleniyor. Tabii Kâbe’de tavaflar her an devam ediyor, çok şükür umre ve tavaf konusunda bir kesinti yok ancak yurtdışından hac ve umre amaçlı girişler hala serbest olmuş değil. Rabbim bir an evvel bu musibetin biterek tekrar hac ve umre ibadetlerimizi yerine getirmeyi, özellikle kurası çıkmış hacı adaylarının bir an evvel yarıda kalan bu sevinçlerinin tamama ermesini nasip eylesin.

İrtibatı devam ettirmek

2019 yılında hacdan döndükten hemen sonra gerek bulunduğumuz ilde ve gerekse diğer illerdeki hacı arkadaşlarımız ile irtibatımızı kesmedik. Fırsat buldukça bir araya gelerek eski hatıralarımızı yâd etmeye devam ettik. Tam da yeni umre planları yapıyorken koronavirüs bir araya gelmelerimizi de engellemiş oldu. Ama çok şükür iletişim araçlarının vermiş olduğu imkânlar dâhilinde arkadaşlarımız ile irtibatımızı asla koparmadık, daha da sık görüşerek hasret gidermeye çalıştık. Allah nasip ederse aynı ekip ve kafile ile koronavirüs yasaklarının bitmesi ile birlikte bir kez daha bir araya gelerek umre yapmayı düşünüyoruz.

Musibetler ve hastalıklar karşısında dua ve sabır

Ufukta bir ümit ışığı görünüyor, Rabbim bize bu musibeti pahalıya getirmesin, bir an evvel Alem-i İslâm ve bütün insanlığın üzerinden bu musibeti kaldırmayı nasip etsin. İnsanoğlu bir yandan bunun çarelerini dört elle tüm dünya bir araya gelerek çözmeye çalışıyorken toplamda bir gramı geçmeyecek kadar bir ağırlığı olan bir virüse ne çabuk mağlup oluveriyoruz. Biz kullar olarak, perde arkasında deveran eden, yüce Allah’ın hayır ve şerleri yaratmasındaki hikmetleri anlamayı, musibet ve hastalıklar üzerinden sabır ve şifa isimlerinin tecellilerinin tahakkukunu görmeyi, vefatlardan ise ölüm hakikatini anmayı/anlamayı ve mutlak olarak O’na dönüşü idrak etmeyi bizlere nasıp eylesin, Amin.

2019 yılı hac yolculuğu izlenimleri

2019 yılı hac yolcuğu ile ilgili izlenimlerimizi okumak isteyen kardeşlerimiz altta verdiğim linkleri seçerek yine bu köşemizden hac ibadeti ile ilgili tüm safhaları, gördüklerimizi, duygu ve düşüncelerimizi okuyabilirler, Fi-emanillah.

Yazı serisi-1   https://www.risalehaber.com/hac-yolculugu-izlenimleri-1-21230yy.htm
Yazı serisi-2    https://www.risalehaber.com/hac-yolculugu-izlenimleri-2-21239yy.htm
Yazı serisi-3    https://www.risalehaber.com/hac-yolculugu-izlenimleri-3-21251yy.htm
Yazı serisi-4    https://www.risalehaber.com/hac-yolculugu-izlenimleri-4-21261yy.htm
Yazı serisi-5    https://www.risalehaber.com/hac-yolculugu-izlenimleri-5-21272yy.htm
Yazı serisi-6    https://www.risalehaber.com/hac-yolculugu-izlenimleri-6-21284yy.htm
Yazı serisi-7    https://www.risalehaber.com/hac-yolculugu-izlenimleri-7-21296yy.htm
Yazı serisi-8    https://www.risalehaber.com/hac-yolculugu-izlenimleri-7-21296yy.htm

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.