Hac yolculuğu izlenimleri-2

Medine'den ayrılık zamanı geldi, yine elinizdeki valizlerinizi acentanın yer hizmetleri firması el değmeden Mekke'deki kalacağınız otele sizden önce ulastırıyor. Mekke'ye varmadan evvel hac ve umreye niyet ediyorsunuz. Medine çıkışında mikat sınırında temmetü haccına niyet ediyoruz. Bu maksatla burada iki rekat umre namazı kılınarak ihrama giriliyor. Böylece ihram yasakları başlamış okuyor. 

Mekke'ye varır varmaz, ilk göreviniz, Kabe önünde dua ve niyazda bulunuyorsunuz. İlk tavafınızı yaparak, iki rekat tavaf namazınızı kılıyorsunuz ardından Safa-Merve arasında say'inizi yaptıktan sonra otele gidip saç tıraşınızı olup ihramdan çıkabiliyorsunuz. Artık Arafat gününe kadar serbest ibadet, tavaf ve umre yapabilmek mümkün.

Mekke'nin bir çok yeri şantiye halinde. Kabe etrafında inşaat işleri devam ediyor, az bir şey kalmış. Kabe etrafında yüksek boylu oteller kabenin bahçesini istila etmiş, kabeye daha bu kadar alan gerekli. İnşaatlar yavaş ilerliyor, yapı yine de mükemmel. Kabe seviye olarak girişin bir altında kalmış, tavaf alanı, zemin, birinci kat ikinci kat ve üst kat var. 

Mekke şehir merkezinden Kabeye varan yollar modern değil. Mekke bir nevi Şanlıurfa ve Antakya gibi eski ve yeni yapılar iç içe, çok sayıda otel var.

Medine'nin havası daha kuru iken, Mekke ise hafif nemli ve sıcak. Ciddey'e 80 km uzaklıkta. Medine'ye 400 km mesafede. Mekke ve Medine'de mescitlerde sürekli çocuklar hafızlık dersi görüyorlar. Mekke ve Medine'de bayanların -yerli ve yabancı- tamamı mutlaka tesettürlü halde dışardadır. 

Mekke'de oteller daha iyi, yollar zayıf. Mina, Müzdelife ve Arafat'a doğru yollar yetersiz ama yeni yapılacak olan raylı sistem devreye girince muazzam olacağa benziyor. Kabenin her tarafında zemzem bol miktarda var, rahatça içebilirsiniz. Lavabo ve wc sayısı yeterli, bakımlı. İşçilerin tümü nerdeyse yabancı. Bengalli veya Sudanlı. 

Muzun dışında her türlü meyve ve sebze bizdeki fiyatlardan üç kat fazla. İnternet ve simkart pahalı. Ekmekleri ucuz, güzel pişmiş ve tadı doyumlu. Yemekleri güzel, sabah çorba, artı kahvaltılık, çay, öğle iki çeşit, akşam ise 4-6 çeşit. Yemekler bol bol, açık büfe olmasa bile göz ve karın doyurucu.

Otel ile Kabe arasında bizi götürüp getiren servis imkanı iyi. 10 dakika otel ve Kabe durağı arası. Durak ile Kabe yine 10 dakika, yürümek durumundasınız. Kabe'nin dört yönünde de duraklar var. 15 dakikada bir servis var. ZemZem Tower her yerden görünüyor, adeta Kabenin minaresi gibi.

Seyehat acentamız, kafilemizi Mekke'de de gezdiriyor. Belirli gün ve saatlerde program dahilinde, rehber tarafından daha sonra göreceğiniz yerlerden Mina, Müzdelife, Arafat gezdirildi ve tanıtımı yapıldı.

Yine acentamız trafından belirli program dahilinde Mekke'ye varır varmaz ilk hac umremiz, Hudeybiye umresi, Cirane umresi, Ten'im umresi mikat sınırları dahilinde yapacağımız dördüncü umreler.

Mekke'de dersane var, 4 katlı, dört beş vakıf kardeş var, dersler sıralı yapılıyor, ders arası hurma, çay ve afgan ekmeği ikram ediliyor. İkinci ders ve sonrasında hatmi şerif ve hatim duası ile ders bitiyor.

İlk günlerde tavaf alanı seyrek idi, bir hafta sonra diğer ülkeler katılınca kalabalık oldu. Kalabalık olduğunda en uygun tavaf zamanı sabah 08-11 ila akşam 22-02 arasıdır, diğer zamanlarda izdiham daha fazla. Tavaf alanı kalabalık olsa bile ferahlatıcı, üste katta tavaf min 60 dakika, zemin katta ise 20 dakika gibi. 

Her ülkenin kendine göre giyim tarzı var. Türk hacı her yönüyle belli oluyor. Hacı adayları yemek, çay ve servis kuyruklarında, asansörde sıraya riayet etmiyor genelde. Çok aceleciler, hacılarımızın bir çoğu yürüyen merdivenlerde de aceleci ve acemiler. Hacılarımız genellikle yaşlılardan oluşuyor. Hacıların yaş ortalaması 60 ile 70 arasında gençler az. En genci 45 yaşlarında.

internet ve telefon burada da vakit kaybettiriyor, otel lobileri genellikle eski PTT santrallerini andırıyor, herkes sanki askerde imiş gibi hasret gideriyor.

Mekke'de bir gününüz, rutin olarak, hava sıcaklığı nedeniyle tavaf için serin vakitler tercih ediliyor. Mekke'ye 12 Temmuz'da vardık, 4-5 gün sonra peyderpey kalabalık artıyor, cuma günleri izdiham daha fazla. Sünnet olan dört umremizi de 22 Temmuza kadar on gün içinde kalabalık az iken yapıp bitirdik.

Kabenin içi serin, Safa-Merve katları ise soğuk, sadece Kabe etrafı güneşli iken biraz sıcak, isteyen üst katlarda tavafını serin ve gölgede yapabilir. Hava sıcaklığı gün oluyor 39 derece, gün oluyor 46 dereceye kadar çıkıyor. Şanlıurfa'da bu sıcaklıklara alıştığımızdan bize zor gelmiyor, ama yine de kendimizi koruyoruz.

Trafik sakin ve iyi akıyor, yayalara hoşgörü iyi, ticari taksilerin yanısıra hemen hemen her aracı olanı durduğunuzda ücreti mukabilinde pazarlık ederseniz istediğiniz yere sizi bırakırlar. Araçlar genelde uzakdoğu markalı ve eski-yeni karışık. Lüks araç sayısı az, vuruk olmayan araç hemen hemen yok gibi, kimse vurulan yeri onarmaz, öylece idare ederler.

Kabe'de ibadetin her türlüsü kabule mazhar, sevabı ise yüzbinleri bulmaktadır. Burada bir vakit namazın yüzbin kat sevabı olduğu ifade ediliyor. Ne kadar çok tavaf yaparsanız o derece sevap kazanırsınız. Peygamberimiz (sav) ömrü boyunca dört umre yapmış. 

Ayrıca Kabede her vakit namazından sonra genellikle cenaze namazları kılınmaktadır, bizlerin bu namazlara katılmamızın mükafatının oldukça azim olduğu ifade edilmektedir.

Kafile başkanımız ile iki ayrı günde Arafat, Müzdelife, Mina, Sevr mağarası, Nur dağı, Hz. Peygamberin (sav) doğduğu evi, Cin mescidi, Cennet-ül Mualla ve diğer manevi ağırlığı olan mescitleri gezip görme imkânımız oldu.

Türk hacıları temizliğe ve hoşgörüye riayet ediyor, ama sıraya riayet eden azınlıkta, yemek, asansör, serviste sıra beklerken kul hakkına riayet edilmiyor. İsraf çok, özellikle yemekler yarım bırakılıyor, odalarına yemek götürenler az değil, babasının evi gibi kullanıyorlar. 

Tavafta en sakin hacı Türk hacılardır. Sudan, Bengal, Afgan ve Hindu hacılar genellikle temizliğe riayet etmiyorlar, diğer hacılara müsamaha göstermiyorlar. En genç hacılar Endonezyalı hacılardır.

Yedi milyara yakın dünya nüfusunun binde biri kadar yedi milyon insan bu yıl nasib olursa hacı olacak inşaallah.

Cenab-ı Allah hakkı ile hacı olmayı ve kalmayı, O'na layık bir kul olmayı, "Kim mebrur bir hac yaparsa anasından doğmuş gibi günahsız olur" Hadis-i Şerifi istikametinde hac yapıp evimize sağ selim dönmemizi nasib eylesin. Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum