Abdulkadir MENEK

Abdulkadir MENEK

Hayat dersleri (19)

Biz vazifemizi tam anlamıyla yapıp Allah'ın işine karışmazsak, her şeyin çok daha iyi olduğunu hep beraber müşahede edeceğiz. Bütün problem şudur ki, biz vazifemizi yapmıyor veya baştan savma yapıyor ve genelde Allah'ın işine karışıyoruz.

***

Bizler milletimizin inanç ve değerlerine, şartlar ne kadar olumsuz olursa olsun sahip çıkmaya ve bunları gözümüz gibi koruyarak yaşamaya devam etmeliyiz. Bu millete ve gelecek nesillere yapacağımız en büyük ve en değerli hizmet, manevi değerleri ve kültürümüzü gelecek nesillere en güzel şekilde taşımak olmalıdır.

***

Müslüman en az kendi izzeti kadar, belki de daha fazla bir şekilde İslam'ın izzetini düşünen, bunun için kaygılanan ve gayret gösteren kişidir. Kendi izzeti ve şerefi için her türlü tepkiyi gösteren ve çoğu zaman feveran eden, ancak konu İslam'ın izzeti olunca sesini çıkarmayan ve adeta süt dökmüş kedilere dönüşen kişilerin, ne kadar Müslüman olduğu sorgulanmayı hak etmiyor mu?

***

İdeali ve davası olmayan insanların, gerçek insan olmanın bütün vasıflarına sahip olduklarını hiç kimse iddia edemez. Gerçek insan, bir ideali olan ve bu idealine ulaşmak için engellere aldırmadan yoluna devam eden insandır.

***

Her mağlubiyetin ve alınan her neticenin görünür görünmez birçok sebebi vardır. Hiçbir şey kendiliğinden olmaz. İnsan; kaybettiklerinden, yaptığı yanlışlardan, hatalarından ders çıkarmasını bilmeli ve geleceğe bu düşünce ve inanç ile hazırlanmalıdır. Böyle bir muhasebe yapmayanlar, sürekli kaybetmeye mahkûm olurlar.

***

Bizler, şartları ve şiddeti sürekli farklılaşan bir dünya imtihanı içinde, esas imtihanımıza doğru son sürat yuvarlanarak yaklaşmaya devam ediyoruz. Bu dünyada tabi olduğumuz küçük imtihanlar, bize büyük imtihan için bir hazırlıktan ibarettir. İnsanlar bu dünyadaki küçük imtihanları, önlerindeki büyük imtihan için bir hazırlık ve idman olarak değerlendirmelidirler.

***

Aile toplumumuzun temel taşı, geleceğimiz ve varlığımızın en büyük teminatıdır. Bir toplum sağlam bir aile yapısı ile var olur ve geleceğe doğru heyecan ve ümit ile yürüyebilir. Hep beraber, devletin bütün kurumları ile birlikte aileye sahip çıkmak için seferber olmak, bugün en önemli görevlerimizin başında gelir.

***

Biz hakka ve hakikate hizmet sevdamızı ve gayretimizi, şartların güzelleşmesine ve imkânların artmasına bağlayamayız. Böyle bir durum samimiyetsizliğin ve ihlassızlığın işaretidir. Biz gayret ve çalışmalarımızla, şartların güzelleşmesine ve manevi imkânların artmasına hizmet etmekle mükellefiz.

***

Esas mesele; şartlar ne kadar değişse ve olumsuz hale gelse bile, insanların ebedi saadeti için gerekli olarak görülen hakikatleri anlatmaya devam etmek, bu aşk ve heyecanı hep canlı tutmak meselesidir. İnsanları ayakta tutan ve dava adamı yapan esas iksir ve sevda, işte bu aşk ve bu heyecanın devamıdır.

***

Okumasını bilenler için kâinattaki her bir varlık muhteşem birer kitaptır ve hepsi de ders ve hikmetlerle doludur. Her varlığa nakşedilmiş güzellik ve hikmetleri görebilmek, okuyabilmek ve bunlardan ders çıkarabilmek, tarifi mümkün olmayan çok muhteşem bir nimet ve büyük bir mazhariyettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.