Hac yolculuğu izlenimleri-1

Hac yolculuğunuzun başında Diyanet ya da Tursab'dan bir seyehat acentasını seçerek ilk adımınızı atıyorsunuz. İki, üç ya da dört kişilik oda tercihlerinize göre seçiminizi yapmaktasınız. 

Bir tatlı telaş kaplar sizi bir hafta önce. Gitmeden evvel Hac dönüşünde teberrük için dağıtacağınız malzemelerinizi uygun bir yerden alırsınız. Gün gelir uçuş günü belli olur, dostlar ve çoluk çocuk sizi havaalanında uğurlar. 

Pasaport kontrol ve çıkış pulu için 15 liranız hazır olsun. THY ile gitmemiz ayrı bir avantaj. 3 saatlik yolda ikram ve kalite iyi. Teberrüken hac boyunca gerekli olan çanta, cüzdan, namazlık ve zikirmatik vb.. gerekli malzemeler bir ek çanta içinde hacılara hediye ediliyor. Allah razı olsun güzel bir uygulama.

İlk kafile ile 4 Temmuz'da ayrılıyoruz. Medine'ye iniyoruz. Medine havaalanında da pasaport kontrolden sonra, valizleriniz el değmeden sizden evvel otelinize gidiyor.

Medine daha medeni ve mamur bir kent. Hacıların bir çoğu Mescid-i Nebevinin etrafında ikamet ediyorlar. Buradaki tüm temizlik ve yer hizmetleri yabancı işçiler tarafından yerine getiriliyor. Sadece idari kısımda Suudlu görevliler var. Yabancı temizlik görevlilerinin maaşları bizdeki asgari ücretin yarısı kadar. Bu yüzden verilen sadakaları alıyorlar, bu beklentileri daha çok Türk hacıları üzerinden gerçekleşiyor. 

Medine'de oteller orta derecede, acentanın tuttuğu yere bağlı hemen hemen her otel Mescid-i Nebeviye aynı uzaklıkta. Mescidde özellikle pazartesi ve perşembe ve diğer günler de akşamları, Hindistan devleti subvansesinde sürekli hurma, ekmek ve yoğurt ikram ediliyor. Burada oteli ve parası olmayan hacı bile rahatlıkla geçinebilir. 

Medine'de her cuma akşamı dershanede ders var, dersten sonra Özbek pilavı ikram ediliyor.

Genellikle otel ile Mescid-i Nebevi arası 500 metre civarında. Darüs-selam kapısı sürekli dolu. Mescidin özel alanında namaz kılmak daha makbul. Burada kılınan namazların sevabı 1000 kat. Medine'de acentamızın bize sunduğu ayrıcalık ile dört gün yerine sekiz gün kalıyoruz. Bir rivayete göre Mescid-i Nebevi'de 40 vakit namaz kılmanın fazileti daha fazla imiş. Biz de bunu yerine getirdik.

Vakit namazlarının tamamını mescid-i Nebevide kıldık. Uyku hariç, gününüzün yüzde sekseni Mescid-i Nebevide geçiyor. Mescid-i Nebevi gayet serin ve ferah. Mescidin soğutma sistemi mükemmel. Tam 7 km. uzaklıktaki soğutma merkezinden gelen soğuk hava ile ortam serinletiliyor. Hava sıcaklığı dışarıda 37 ila 45 derece arasında gidip geliyor. Bazen çöl fırtınası çıkıyor, her taraf toz duman olabiliyor, ardından görevliler her yeri ter temiz ediyorlar. 

Kalabalık yerlerde olduğu gibi buralarda da temizliğe azami derecede dikkat etmelisiniz. Ellerinizi sık sık sabunlu su ile yıkamalısınız. Maske mümkün olduğunca takılmalı. Ayaklara bakım yapılmalı, nasır ve çatlaklar onarılmalı aksi halde yürüme konforunuz bozulabilir.

Medine'de giyim ucuz, yiyecek-içecek ise pahalı. Pazarlık sünnet, istediğiniz fiyatı verebilirsiniz satıcıya, kimse size kızmaz, bu nedenle, su ve zemzem bol. 

Mescid-i Nebevi'de bir anda camide 400 bin kişiyle namaz kılınabiliyor. Son hali 1984 yılında kral Faht tarafından yaptırılmış, son durumu mükemmel. Dışarıda gölge için açılır şemsiyeler ve tuvaletler yeterli derecede fazla. Gün aşırı acıkanlar için burada Albeak adlı fast food zincirleri meşhur. Medine'de hurma bahçesi ve yaş hurma, işlenmiş hurma çok güzel, ikram bol, bir çok zaman ikramlar yol uzerinde bile dağıtılıyor. Çay, ekmek, hurma, sabahları yolda dağıtılır.

Medine'de mezarlar düm düz. Baki mezarlığı Mescid-i Nebevi'nin hemen yanında. Bir çok sahabe burada meftun. Hz. Peygamberimizin (sav) kabr-i şerifileri Mescid-i Nebevi içerisinde, sağında ve solunda Hz. Ebubekir (ra) ve Hz. Ömer (ra) yer almaktadır.

Acentamızın programı dahilinde Uhud, Hendek, Cuma mescidi, Kıbleteyn mescidi, Kuba mescidini yerinde görme imkanımız oldu. Medine tren istasyonu merhum Abdülhamit tarafından yapılmış. Bir ucu İstanbul Harem, bir ucu Medine Haremeyn-i şerifeynde.

Seyehat acentası ile hac vazifesi daha konforlu ve rahat olsa gerek, yanınızda sürekli şirket temsilcisi kafile başkanımız. Ayrıca Diyanet her 100 kişilik kafileye en az 3 adet din görevlisi veriyor. İki erkek, bir bayan irşad görevlisi var. Acentalarda görev alan diyanet görevlileri daha şanslı, yükün bir çok kısmını şirket görevlileri üstleniyor. 

Hasta olan hacılar gece gündüz, anında ambulans veya görevlendirilen şirket araçları ile hastaneye ulaştırılabiliyor. Makul istekleriniz yerine getiriliyor, varsa gördüğünüz aksaklıklar en kısa sürede düzeltilebiliyor. Seyahat acentaları Tursab çatısı altında hizmet veriyorlar. Toplam hacılarımızın yüzde 40'lık kısmına Tursab hizmet verirken geri kalan yüzde 60 kısmına Diyanet hizmet veriyor. 

Seyahet acentamız hac, hizmetleri, yer ve ulaşım hizmetlerini yerine getiren üç ayrı kola ayrılıyor. Ayrıca muhatab oldugunuz yerel hac ve umre organizasyon firması da sizin kafile başkanlığı görevini yerine getiriyor. Kafile başkanımız Hacı Hocanın emekli müftü olmasının yanısıra 70'e yakın hac ve umre yapması, Medine, Mekke ve Kabeyi avucunun içi gibi bilmesi, dua, ayet, farz, vacip ve sünetleri tam manasıyla bilmesi bizim için kolaylık ve manevi bir ayrıcalık olsa gerek.

İlk gelen kafileler genellikle Medine'yi ziyaret ettikten sonra Mekke'ye geçerken, geç gelen kafilelerin ise ilk varış noktası Mekke'dir. Buna göre de hurmanızı almanız ve göndermeniz gerekli. Medine'de hurmalar, hurma bahçesinden veya hurma pazarında alınabiliniyor. Bilindik, temiz hurma bahçesi varsa buradan alıp onların kargosu ile 6 rihale memlekete gönderebilirsiniz. İsterseniz dönüşünüze yakın zamanda size firma tarafından Mekke'de teslim edilir ve uçak ile yanınızda götürebilirsiniz. 

Her hacının uçak kargosunda, büyük valiz 30 kg, yukarı el çantası 15 kg, zemzem ise 5 kg, toplam 50 kg taşıma hakkı var. Buna göre yükünüzü ayarlamanız icap ediyor. Bahçede iyi mebrum hurma 15-25 riyal arasında değişiyor, pazarda ise 10-20 riyalede mebrum hurma bulmak mümkün.

Dilerseniz hurmanızı kg bedeli 6 riyale özel kargo ile veya isterseniz PTT kargo ile 8 riyale memlekete göndermek mümkün. Hurma ağacı nazik bir ağaç, bir hurma ağacından bir çitil alıp ekebilirsiniz. Aldığınız anaç hurmayı anasından üç metreden daha uzağa ekerseniz o sene meyve vermiyormuş, yakınına ekince meyve veriyor, bir yıl sonra tutarsa başka bir yere götürüp ekince yine meyve verebiliyor.

Medine'de ulaşım kolay, her yerde taksi var, özel araçlar bile taksi vazifesi yapıyor, pazarlık yapmadan bir yere gitmenizi tavsiye etmem.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum