AİHM’den Said Nursi’nin kayıp naaşına dair ikinci red!

AİHM’den Said Nursi’nin kayıp naaşına dair ikinci red!

Bediüzzaman Said Nursi’nin kayıp mezarına dair hukuki girişimlerde bulunan Şanlıurfa Barosu, AİHM’e yaptığı ikinci başvurudan da red cevabı aldı

Şanlıurfa Barosu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Said Nursî’nin kayıp naaşının yeri ile ilgili Şanlıurfa Valiliği’ne yapılan müracaat ve sonrasında gelişen mahkeme safahatları hakkında bilgi verildi.

AİHM BAHANELERLE REDDEDİYOR

Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğüne göre Baroların Anayasa Mahkemesine başvuru yapma hakkının bulunmadığının hatırlatıldığı açıklamada bu nedenle davanın 26 Eylül 2022 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşındığı belirtildi.

Daha önce ceza yargısı yönünden AİHM’ye yapılmış olan başvurunun “Urfa Barosu suçun mağduru olmadığı” bahanesiyle reddedildiğinin vurgulandığı açıklamada AİHM’nin, idari yargı yönünden yapılmış olan başvuruyu da “iç hukuk yollarının tüketilmemesini” ileri sürerek bir kez daha reddettiğine dikkat çekildi.

BARO: GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Baro, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Daha önceki AİHM kararı sonrası yapmış olduğumuz açıklamada belirttiğimiz gibi yaptığımız başvuru sadece Said-i Nursi’nin kayıp naaşı ile ilgili olsa da başta Şeyh Said ve Seyit Rıza olmak üzere diğer kayıp mezarlar için de örnek teşkil etmesi bakımından çok önemli bir başvuru idi. Ne yazık ki AİHM, tıpkı Kamuoyunda Roboski Davası olarak bilinen Selahattin Encü ve Diğerleri/Türkiye kararında olduğu gibi başvurumuzla ilgili ihlal kararı vermemek için bahane arayarak başvurumuzu bir kez daha reddetmiştir. Halbuki Mahkeme, başvurumuzla ilgili vereceği bir ihlal kararıyla Türkiye’nin kayıp mezarlar konusunda geçmişiyle yüzleşmesinin yolunu açabilirdi. Bu vesileyle bir kez daha merhum Said-i Nursî/Kurdî’yi rahmet ve minnetle yad ediyor, Urfa Barosu olarak bu konuda gerekli girişimlerde bulunmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum