Said Nursi, Mahmut Ustaosmanoğlu'na mektup yazdı mı?

Said Nursi, Mahmut Ustaosmanoğlu'na mektup yazdı mı?

Vefat haberinin duyulmasından itibaren sosyal medyada Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin "Mahmud Efendiye" mektubu yayılmaya başladı

Ahmet Bilgi-RİSALEHABER

Önceki gün Hakkın rahmetine kavuşan Nakşibendi Tarikatının İsmailağa Cemaat şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu, dün dualarla ebedi aleme uğurlandı.

Vefat haberinin duyulmasından itibaren sosyal medyada Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin "Mahmud Efendiye selam, dua ve memnuniyetini ifade ettiği mektubu" iddiasıyla bir lahika yayılmaya başladı.

"Abdülkadir Badıllı Ağabey’den intikal el yazma Emirdağ Lahikası 458/112 numaralı mektub" şöyle:

(İstanbul’da Risale-i Nur Şakirdlerine Gönderilen Bir Mektubdur.)
بِاسْمِهِسُبْحَانَهُ

Aziz, sıddık kardeşlerim Hâfız Emin, Seyyid Şefik, Hoca Mustafa!

Evvelâ: Geçen Leyle-i Beraetinizi ve gelen Ramazanınızı tebrik ederiz.

Sâniyen: Risale-i Nur şakirdlerinin dairesindeki uhrevî kazanç cihetinde manevî şirket hesabına ve her birisi umumun defter-i a’maline hasenat yazdırmak noktasındaki faaliyete ve çalışmaya Isparta ve Kastamonu gibi İstanbul şakirdleri ve Risale-i Nur ile alâkadarları dahi bu iştiraktan gelen pek büyük kazanca girişsinler.

Sâlisen: İstanbul büyük âlimlerinden ve kıymetli vaizlerinden Risale-i Nur hesabına bir meded, bir yardım, bir takdir ve tahsin bekliyorduk. Başta merhum fetva emini Ali Rıza olarak bir kısım mübarek zâtlar takdir ve tahsinleriyle bizleri yani Risale-i Nur şakirdlerini ebedî minnetdar ve müteşekkir eylediler.
Cenab-ı Hak onlardan ebeden razı olsun.

Hususan yeniden haber aldık ki, meşhur ve hakikatlı ve kıymettar ve tesirli vaiz ve âlimlerden Mahmud Efendi ve Ali Haydar Efendi Risale-i Nur’un ehemmiyetini tam takdir ederek bizleri pek çok mesrur edip, bizi himaye eden merhum Ali Rıza Efendi’nin zevalindeki acıyı izale ettiler. Biz şakirdler dahi o zâtları bu mübarek günler ve gecelerdeki manevî kazançlarımıza hissedar edeceğiz.

Bizim tarafımızdan o kıymetdar zâtlara çok arz-ı hürmet ve selâm ve selâmetlerine duamızı tebliğ ediniz. Oradaki o iki zâtın sisteminde Risale-i Nur’u takdir eden zâtların isimlerini bilmemiz lâzım ki, manevî kazancımıza hissedar edelim.

Said Nursî

MEKTUPTAKİ MAHMUD EFENDİ KİM?

Ancak ilgili mektupta geçen "Mahmud Efendi"nin yine Abdülkadir Badıllı ağabeyin yazdığı Mufassal Tarihçe-i Hayat eserinde kim olduğu şöyle belirtilmişti:

"Vaiz Mahmut Efendi, Urfalı Mahmud Kâmil Hocadır. Bu zat ömrünün sonuna kadar heryerde ve herkese karşı Üstâd Bediüzzaman'ı ve Risale-i Nur'u mudafaa etmiştir. Ahir hayatında Urfa müftülüğünü yaparken 1953'te Urfa'da vefat etti. Allah rahmet eylesin."

MAHMUD EFENDİ'NİN BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİYLE GÖRÜŞMESİ

Urfalı Mahmud Efendi'nin Bediüzzaman Said Nursi Hazretleriyle ilgili hatırasını da Refet Barutçu ağabey anlatıyor:

“1952'de Gençlik Rehberi mahkemesi için Üstad Bediüzzaman Said Nursi İstanbul'a gelmiş, Sirkeci'de Akşehir Palas'ta kalıyordu. Birçok tanınmış şahsiyetler Üstadın ziyaretine geliyordu. Üstad otelin odasına, gelen ziyaretçilerle görüşüp konuşmak için döşeli bir vaziyet verdirmişti.

Bir gün Urfalı hem vaiz, hem de avukat olan meşhur Mahmud Kâmil Bey ziyaretine gelmişti. Bu zat Beyazıd camiinde haftada bir gün bir saat ders veriyordu. Cami tıklım tıklım doluyordu. Mahmud Kâmil Bey Üstadın karşısına oturmuştu. Görünüşü çok heybetli, uzun boylu ve müşekkel bir zattı.

Sohbet esnasında bir ara Mahmud Kâmil, "Efendim, ben sizin Van'da bulunduğunuz sırada Urfa'da talebeydim, sizden ilm-i beyan hususunda ders almak istiyordum" dedi.

Üstad ona iltifat ederek, "Ben bu kardeşime ders verecek iktidarda değilim" deyince o heybetli vücuduyla bir anda yere atlayan Mahmud Bey, Üstadın ayaklarına kapandı.

Sonra Üstad, "Risale-i Nur hepimize ders veriyor, Onun dersini beraber dinleyelim" diyerek orada bulunan bir üniversite talebesine Sözler Mecmuası'ndaki Hüve Nüktesini okuttu. Bazı yerlerini de kendisi izah etti.

Dersten sonra hayretini etrafındakilerden gizleyemeyen Mahmud Bey, "Bize âlim demezler; işte âlim bu eserin sahibine derler" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
11 Yorum