Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Olumlu disiplin yöntemlerini uygularken nelere dikkat edilir?

Olumlu disiplin yöntemlerini uygularken nelere dikkat edilir?

Olumlu disiplin yöntemlerini uygularken dikkat edilmesi gereken püf noktaları neler olmalıdır sorusuna hepimizin verdiği cevaplar farklıdır. Çocukların karakterleri, kişilikleri, alışkanlıkları nasıl bireysel farklılıklar gösteriyorsa anne-babaların ve yakın çevredeki yetişkinlerin de karakterleri, kişilikleri, alışkanlıkları farklılıklar gösterir. Tabi ki her birimizin çocuklarımızdan beklentileri de farklıdır. Fakat beklentilerin ortak kriterleri bulunmaktadır.

Bunlar;
1-Beklentiler çocuğun yaşına uygun olmalı. Evde birisi yokken 4 yaşındaki bir çocuktan 1 yaşındaki kardeşine bakmasını ve ihtiyaçlarını karşılaması beklenmemelidir.

2-İstediğimiz davranışın nasıl yapılacağını daha önceden öğretmeliyiz. Çocuğun sabah kalktığında yatağını düzeltmesini istiyorsak, önce yatağın nasıl düzeltileceğini öğretmeliyiz. Başka bir örnek; önce kıyafetlerini katlayarak dolaba yerleştirmesini öğretip daha sonra kıyafetlerini katlayıp dolaba yerleştirmesini istemeliyiz. Önce diş fırçalamasını öğretip dana sonra diş fırçalama davranışı beklemeliyiz.

3-İsteklerimizi söylerken kesin ve kararlı bir ses tonu kullanmalıyız.

4- Yapamayacağımız konularda söz vermemeliyiz. Kesin yapabileceklerimiz işlerde söz vermeliyiz. Bize ve çevresine karşı güven gelişir. İleride verdiği sözleri tutmayı öğrenir.

5- Çocuğa hiçbir zaman yalan söylememeliyiz.

6- Maddi ödüller yerine manevi ödüller vermeye dikkat etmeliyiz. Çocukla yemek, pasta ve börek pişirme, oyun oynama, parka gitme gibi.

7-Çocuklarımıza olumlu davranışlarda model olmalıyız.

8- Tutarlı ve kararlı olmalıyız.

9-Bu yöntemlerin etkili olabilmesi için bir süre sabırla uygulanmaları gerekmektedir. Etkili olması zaman alacaktır. Bu yöntemler sihirli değnek değildir.

Bu püf noktaları dikkatlice uyguladığımızda; kendine güvenen çocuklar ve gençler yetiştiririz. Çocuklarımız sağlıklı bir gelişim gösterirler. Çocuklarımızın iç denetim kurma gelişmesinde faydası olur. Çocuk ne yapıp, ne yapmayacağını bilir. Hangi davranışın doğru, hangi davranışın yanlış olduğunu ayırabilen, doğru davranışı yapmak için kendi karar verebilen çocuk ve genç yetiştirmiş oluruz.

Bu Yöntemleri Uygulamanın Faydaları;

-Çocuk ile anne-baba arasındaki sıcak ve yakın ilişki yaşanır.
-Çocuklar gereksiz suçlamalara, fiziksel ve duygusal açıdan istismara maruz kalmaz.
-Aile içinde konulan kuralların nedeni bilinecek, aile içinde çatışmalar yaşanmayacak veya azalacaktır. Diş fırçalama, banyo yapma, dersini zamanında çalışma, eşyalarını toplama gibi kuralları benimsemesi ve sürekli uyarmaya gerek kalmadan kendi başına uygulamasını sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.