Bediüzzaman razı olmaz

Bediüzzaman razı olmaz

Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Abdullah Yeğin hasta yatağında Bediüzzaman’ın mezar tartışmalarını değerlendirdi.

Abdurrahman Iraz’ın haberi:

Risale Haber-İSTANBUL

Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Abdullah Yeğin hasta yatağında Bediüzzaman’ın mezar tartışmalarını değerlendirdi.

Yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırılan, yapılan müdahale ile sağlığına kavuşan Abdullah Yeğin Risale Haber’e konuştu. Yeğin, “Üstad’ın mezarını araştırmak Üstad’a hürmetsizliktir” dedi.

ÜSTADIMIZIN VASİYETİNE AYKIRI İSTEKLERİ ÜSTAD’I RAHATSIZ EDER

Bediüzzaman’ın kendisi yerine “Kur’an’a ve Peygambere hürmet edilmesini” istediğini vurgulayan Yeğin, “Bediüzzaman’ın yazdığı Eddai manzumesinde, ne zaman vefat edeceğine ve mezarının yıkılacağına işaret ediyor. Ondan 40 sene sonra aynı hadise oluyor, vefatından da 4 ay evvel mektup neşrediyor. Gitti her yerde, ‘benim mezarım gizli olacak, bir-iki kişiden başka kimse bilmeyecek, ben mezarımı herkesin bilmesini istemiyorum. Çünkü mezar ziyaretini bilmiyorlar’ diyor. Ben Urfa’da Üstadımızın mezarını beklerken gördüm, oraya gelenler Üstad’ın mezarının toprağını alıp ceplerine koyuyorlardı. Üstadımız katiyen böyle şeylere razı olmaz. Bediüzzaman, ‘ben hürmet istemiyorum, Kur’an’a hürmet edin. Allah’a hürmet edin. Peygambere hürmet edin’ derdi. Onun için Üstadımızın vasiyetine aykırı istekleri Üstad’ı rahatsız eder. Hz. Ali Efendimizin de mezarı gizlidir, belli değildir” şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN VASİYETİ BİLMİYOR

Said Nursi’nin Risale-i Nur’daki ihlası bozmamak için mezarının gizli kalmasını istediğini belirten Yeğin, “Şimdi bir kimse dese ki Üstad’ın mezarı falan yerdedir, o kişi aslında bilmiyordur. Çünkü bilen kişi söylemez. Bilmeyen konuşur sağda solda… Üstadımız Risale-i Nur’daki ihlası bozmamak için ben mezarımın gizli kalmasını istiyorum. Tarihçe-i Hayatta ne için gizli kalmasını istediğinin açıklaması var. Onun için onların bu çalışmaları iyi bir şey değildir. Başbakan da bilmiyor. Risale-i Nur’un bazı yerlerini okumamıştır. Üstadımıza hürmetsizlik olur, mezarını araştırmak” dedi.

MEVLANA GİBİ BİR TÜRBE OLACAK MI?

Tahiri Mutlu’ya atfen söylenen “Bediüzzaman’a Mevlana gibi türbe yapılacak” sözlerini de değerlendiren Abdullah Yeğin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben öyle bir şey duymadım. Olabilir, o Tahiri Ağabey’in kanaati olabilir. Ama biz de Üstad vefat ettiği zaman Urfa’da dediler ki, ‘Üstadımız mezarının gizli olmasını istiyor, siz aşikâr yapıyorsunuz’ dediler. Dedik, ‘Üstadımızdan öyle tavsiyesi olabilir, o ihlasının gereğidir.’ Sonradan tahakkuk etti, bizim yapamadığımızı Cenab-ı Hak şer kuvvetlerine yaptırdı. Netice, Üstad da razı oldu. Üstad’ın mezarı Isparta’dadır. En çok bilen Bayram kardeşti, vefat etti. Kaç kere Üstad’ın mezarının yeri değişti, o yüzden kimse bilmez.

ÜSTAD, HZ. ALİ’DEN DERS ALMIŞTIR

“Üstad’ın mezarını araştırmak Üstad’a hürmetsizliktir. Çünkü Mevlana’nın mezarını Üstad ziyaret ettiği zaman, kardeşi Abdulmecid’e ‘Ben böyle bir mezar istemiyorum. Benim mezarım gizli kalacak. 1-2 kişiden başka kimsenin bilmesini istemiyorum’ diyor. Orada bir şaşaa var. Üstadımız ise kendine hürmetten sıkılırdı. ‘Birinin elimi öpmesi bana tokat gibi gelir’ diyordu. Üstad, Hz. Ali’den ders aldığından, ona ittibaen mezarının gizli kalmasını istemiştir. Ben böyle biliyorum.

İLGİLİ HABER: Said Nursi'nin mezarı için kim, ne dedi?