Ali Erkan KAVAKLI

Ali Erkan KAVAKLI

Karma eğitim çöpe, demokratik eğitim, din ve dil dersleri

Ak Parti nihayet Milli Eğitim Şûrası’nın aldığı kesintili eğitim kararını hayata geçirmek için kanun teklifi verdi. Teklif, ilköğretim ve eğitimle ilgili bazı kanunlarda değişiklik teklif ediyor. Tasarıya göre zorunlu eğitim (4+4+4) şeklinde olacak.

28 Şubat ürünü kesintisiz eğitimin çöpe atılması iyi bir karar. Çalışkan ve daha az çalışkan, zeki ve zekâsını daha az geliştirmiş öğrencilerin 8 sene aynı sıraları paylaşması eğitimde verimliliği yok ediyor. Pedagojik de değil, demokratik de.
Milletvekili olsaydım eğitimde değişiklik teklif eden kanun görüşülürken aşağıdaki maddelerin de değişmesi için kanun teklifi verirdim.

1. KARMA EĞİTİM DE KALKMALI

28 Şubat sürecinin Milli Eğitim Bakanı M. Bostancıoğlu, özel okullar yönetmeliğinin 41. Maddesini değiştirerek özel ve resmi bütün okullara karma eğitim mecburiyeti getirdi.
Tam da o sene (2001)Almanya’da resmi okullardaki karma eğitim mecburiyeti kalktı.
Karma okullarda bile fizik, kimya, matematik, bilgisayar, tarih, dil gibi derslerde ayrı eğitim yapılması kararı alındı.
İngiltere ve Amerika’da ayrı eğitim yapan kız okulları öğrenci akınına uğradı.
Bizde tam tersi oldu. Özelliği sebebiyle kız ve erkek ayrı eğitim yapan okullara mecburiyet getirildi ve özel okullar da karma olma mecburiyetine dâhil edildi. Gelişmiş ülkelerde karma eğitimin verimsizliği, hem kızlara hem erkeklere zarar verdiği, cinsel tacizlere yol açtığı araştırmalarla ortaya konmuştu. Bu araştırmaları tercüme ederek, “Yüz Yılın En Büyük Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim” isimli bir kitap yayınladım, kitap bugünlerde ikinci baskısını yaptı. Bu sütunları okuyanlar, karma eğitimin pedagojik olmadığını ve verimsizliğe yol açtığını ortaya koyan araştırmaları biliyorlar.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan karma eğitim mecburiyeti son bulmalı. (*)
2. DEMOKRASİ DERSLERİ KONMALI

Okullara en az iki saatlik demokrasi, insan hakları dersleri konmalı.
Özellikle bu ders askerî okullarda okutulmalı. Bu ülke darbecilerden çok çekti. Darbe yapamayan darbeciler tasfiye ediliyor ve Silivri’de yargılanıyor. Önemli olan Avrupa ve Amerika standartlarında bir demokrasiye ulaşmak. Subaylar, seçilmiş ve sivil yöneticilerin emrinde çalışmanın demokrasi gereği olduğunu okul sıralarında öğrenmeliler. Askerî okullardan darbeci subay çıkmamalı. Darbelerin geri kalmış ülkelerde yapıldığı, daha da önemlisi darbecilerin ülkenin kalkınmasını engellediği genç zihinlere demokrasi derslerinde çakılmalı.

3. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ İKİ SAAT OLMALI

Almanya’da Religion dersi ilkokul birinci sınıftan itibaren lise sona kadar iki saat.
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bizde 4. sınıftan başlar. Liselerde bir saat.
Çocuklarımızın ahlaklı, dini ve milli temel değerlere sahip olmasını istiyoruz.
Ahlakın kaynağı dindir. Dinimiz her güzel şeyi emreder her kötü davranışı yasaklar.
Bu sebeple okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi dersi iki saate çıkarılmalıdır.

4. SEÇMELİ KUR’AN DERSİ

Okullara “Seçmeli Kur’an ve Anlamı” dersi konmalı.
Çocuğuna dinini öğretmek anayasal bir hak. Yaz tatillerinde, camilerde Kur’an öğrenmek her velinin kullanabildiği bir hak değil. Camilerdeki Kur’an eğitimi pedagojik değil. Sınıf sistemi yok. Öğrenciler arasında yaş ve bilgi ortak paydası yok. Cami hocalarının pek çoğu eğitimci değil. Kur’an eğitimi okullarda, pedagojik formasyona sahip öğretmenler tarafından verilmeli.

KÜRTÇE

Okullara yabancı dil olarak Kürtçe dersi konmalı. Yıllarca birçok vatandaşımıza lazım olmayan Batı dillerini öğrettik. Kürtçe herkese lazım, memleketimizin her tarafında Kürtçe konuşan insanımız var. Hem Kürt vatandaşlarımız dillerini daha iyi öğrenmeli hem de Türkler Kürtçe öğrenme şansına sahip olmalı. Kardeşimiz dediğimiz ve bin yıl birlikte yaşadığımız dindaşlarımızın dilini öğrenmeliyiz, onlar Türkçeyi öğreniyor, bu ilgi karşılıklı olmalı. Böylece Kürtçülerin kullandığı önemli bir argüman da ellerinden alınmış olur. İsteyen Kürt vatandaşımız ana dilde eğitim de görebilmeli.
Değerli dostlar, milletvekili dostlarınızdan yukarıdaki konuların hayata geçmesi için kanun teklifi vermelerini isteyin.

Yeni Akit

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum