İstanbul Üniversitesinde deprem seferberliği

İstanbul Üniversitesinde deprem seferberliği

109 bin öğrencinin eğitim gördüğü İstanbul Üniversitesi, muhtemel bir depreme karşı risk taşıyan kamu kurumlarının başında geliyor.

Burak Kılıç'ın haberi:

Bu nedenle üniversitenin Beyazıt yerleşkesindeki tarihî yapılara ek olarak 70'lerde yapılan beton binaların tamamı yıkılarak yeniden inşa ediliyor. Çapa, Cerrahpaşa ve Avcılar yerleşkelerinde tarihi binaların haricindeki tüm yapılar da bu kapsamda yıkılarak yenilenecek.

2008 yılında göreve gelen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, ‘hayatımın projesi' dediği deprem dönüşümünü gerçekleştiriyor. Depreme karşı risk taşıyan kurumların başında gelen üniversitenin Beyazıt yerleşkesindeki tarihi yapılara ek olarak 1970'lerde yapılan beton binaların tamamı yıkılarak yeniden yapılacak. 109 bin öğrencisi bulunan İÜ'nün Çapa, Cerrahpaşa ve Avcılar yerleşkelerinde tarihi binaların haricindeki tüm yapılar yıkılarak yenilenecek. 54 tarihi bina ise restore edilecek. 2009'da başlayan süreçte bazı binaların inşası tamamlanırken bazılarının yapımı devam ediyor. Projenin 2017'ye kadar tamamlanması hedefleniyor.

2008 yılında göreve gelen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in ‘hayatımın projesi’ dediği sürecin hikâyesi 2009’da başlıyor. Büyük dönüşüm için binalara kazma vurmak isteyen üniversite yetkilileri büyük bir sürprizle karşılaşır. Çoğu 1950’li 1970’li yıllarda yapılan beton binaların bulunduğu arsaların imar planları ve tapu tevhitleri yoktur. Yerleşkelerin içinde kalan bazı alanların tapuları, kamulaştırma işlemi tamamlanmadığı için alınamamıştır. Yapılan araştırmada halen üniversitenin eğitim kurumlarının bulunduğu Beyazıt, Vefa, Çapa, Cerrahpaşa ve Avcılar yerleşkelerinin içindeki birçok arsanın belediye, vakıf ya da şahıs üzerine kayıtlı olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine önce belediyeye ardından da vakıflara ait arsaların tapuları alındı. Ardından da şahıslarla anlaşılma yoluna gidildi. Tabii bu kolay olmadı. Zamanında üniversite arazisinde kalan ve şu an arsa sahiplerinin çocuklarının elinde olan arsalar için hak sahipleri üniversiteden ciddi paralar talep etti. Üniversite bazı arsa sahipleriyle anlaşamadığı için mahkemelik oldu. Kamulaştırma kapsamında hak sahiplerine bu toplamda 25 milyon TL ücret ödendi. Kamulaştırmaların ardından tapular alındı ve inşaat yapılabilmesi için ilgili koruma kurulu, belediye, kadastro ve tapuda yaklaşık 120 imzadan geçen tapu tevhit işlemi tamamlanarak tapular birleştirildi. 4 yıl süren bu işlem sonucunda toplam 30 bin 500 metrekare alan üniversite arazisine dahil edildi.

İmar izninin ve tapuların alınmasının ardından birçok binanın master planı ve projesi yapıldı. Dönüşüm seferberliğinde ilk kazma vuruldu. Beton binalar yıkılıp yeniden yapılırken projeleri dahi olmayan 54 tarihi binanın restorasyon projeleri yapılıp onayları alındı. Restorasyonlar başladı. Ayrıca tapuları alınan alanlarda yeni bina avan projeleri de tamamlanarak ilgili kurum onayları alındı. Rektör Yunus Söylet görev bitimi olan 2017’ye kadar projeyi tamamlamayı hedefliyor. Üniversite yapacağı binaların finansmanını tamamen öz kaynaklarından karşılayacak. Şu an başlayan projeler ihale yöntemiyle özel inşaat firmalarına veriliyor.

‘Hem bürokrasi hem de arsa sahipleriyle uğraştık’

Proje koordinatörü İÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Cemil Akçay, 4 yıl süren seferberlik sırasında hem bürokrasiyle hem de arsa sahipleriyle uğraştıklarını ve iğneyle kuyu kazar gibi çalışmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinde sahiplerine ulaşılamayan, veraset dolayısıyla çok sayıda vârisi bulunan ve kayyumda bulunan 11 adet parselin kamulaştırma işleminin hızlandırılması için Başbakan Tayyip Erdoğan devreye girmiş. Bakanlar Kurulu'ndan çıkan ‘Acele Kamulaştırma Kararı' ile söz konusu arsaların bedelleri ödenip tapu tescilleri yapılabilmiş. Deprem dönüşüm projesinde en önemli ve zaman alan bölümün tamamlandığını belirten Akçay, “Kamulaştırmaların bitmesi ve imar izinleri çıkan projelere başladık. Projelerin hayata geçirilmesi önünde engel kalmadı. Böylelikle üniversite modern, çağın gerektirdiği teknolojik altyapıya sahip deprem güvenlikli binalarda eğitimini sürdürmeye devam edecek.” diyor.

Binalar eski üsluba uygun olmalı

Yeni yapılacak binaların eski üsluba uygun olarak yapılmasını isteyen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Haldun Hürel sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz buna ‘pozitif mekan kurgusu’ diyoruz. Ona vurgu yapılmalı. Üniversitedeki binalar sokak arasına bina yapılır gibi çok baştan savma yapılmış. İstanbul’a bina yapılırken dikkat edilmeli, hele bu üniversite binasıysa daha da özenli olunmalı. Yeni yapıları eski İstanbul binaları nasılsa ona uygun olarak moderniteye uyarlamak lazım.”

BEYAZIT YERLEŞKESİ

Yeniden yapılan ve yapımı süren inşaatlar
Astronomi ve Uzay Bilimleri Binası 2013 yılında tamamlandı.
İlahiyat Fakültesi C, D ve E Blokları (3 bina) 2011 yılında tamamlandı.
Süleymaniye Ahşap Evleri (10 adet ahşap ev) 2011'de tamamlandı.
Kongre Kültür Merkezi 2012 yılında tamamlandı.
Adalet Meslek Yüksek Okulu (2 ahşap bina) 2013 yılı sonunda tamamlanacak.
İbrahim Efendi Konağı 2014 yılında tamamlanacak.

Projesi yapılan ve yapımına başlanacak binalar
Biyoloji ve Genetik Bölümü Binaları (2014 yılında başlaması planlanıyor.)
İktisat Fakültesi Binası (2014 yılında başlaması planlanıyor.)
Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi Ek Bina I (2014 yılında başlaması planlanıyor.)
Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi Ek Bina II (2014 yılında başlaması planlanıyor.)
Eczacılık Fakültesi B ve C Blok Binaları (2015-2016 yılında başlaması planlanıyor.)
Yabancı Diller Binası (2015-2016 yılında başlaması planlanıyor.)
Enstitüler Binası (2015-2016 yılında başlaması planlanıyor.)
Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Binası (2015-2016 yılında başlaması planlanıyor.)
Merkez Yerleşke Kafeterya İnşaatı (Mevcutta olmayan binanın yapımına 2015'te başlanacak.)
Merkez Kütüphane Binası (2015-2016 yılında başlaması planlanıyor.)
Yemekhane Binası (2014 yılında başlaması planlanıyor.)
Vefa Yerleşkesi Kapalı Spor Salonu ve Kapalı Yüzme Havuzu İnşaatı (2015-2016 yılında başlaması planlanıyor.)

Projesi devam eden ahşap konak ve binalar
Hamit Bey Konağı
Biyoloji bölümü adası (6 adet ahşap bina)
Merkez Yerleşke (Kafeterya)

AVCILAR YERLEŞKESİ

158 bin metrekare kapalı alanı 450 bin metrekareye çıkartarak mevcut fakülte binalarının yenilenmesini içeren master plan ve avan proje ihalesi yapıldı. 1 yıl içinde projelerin tamamlanarak inşaata başlanması hedefleniyor. Projeyle yapılacak binalar: Kongre Kültür Merkezi, kütüphane, yeni fakülte binaları, Öğrenci Yaşam Merkezi, sosyal donatı alanları, açık kapalı yüzme havuzu, açık kapalı spor tesisleri, yurt, kafeterya.

Devam eden yeni bina inşaatları
Mühendislik fakültesi binaları: İki adet kapalı alanı 18.000 m² olan mühendislik fakültesi ve 330 kişilik konferans salonu projeleri tamamlanmış gerekli onaylar alınmış ve yapım ihalesi yapıldı. 2013 yılı itibarıyla başlayan projenin 2014 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.
İşletme fakültesi binaları: Toplam kapalı alanı 40.000 m² olan işletme fakültesi yeni bina kompleksi projeleri tamamlanmış ve gerekli onaylar alınarak ihalesi yapıldı. 2013 yılı içinde temel atılarak yapımına başlanması planlanıyor.
Spor kompleksi ve yüzme havuzu inşaatı (İ.B.B. tarafından yaptırılacak) 2013 yılı içinde başlanması planlanıyor.

Avcılar Yerleşkesi 2000 kişilik yurt inşaatı (2014 yılında başlanması planlanmaktadır.)

ÇAPA VE CERRAHPAŞA YERLEŞKESİ

Toplam 63 parsel tapu sahibinden alınarak 9 bin 540 metrekare alan kamulaştırıldı. Modern bir çehreye kavuşacak yerleşkelerin projeleri tamamlanarak ilgili kurum onayları alınmış ve en son onay için Koruma Kurulu’na iletildi. Türkiye’nin gözbebeği olan tıp merkezlerini barındıran kampüslerde ilk kazmanın 2014 yılında vurulması planlanıyor. Mevcut hasta ve eğitim hizmetleri aksatılmadan binaların bir kısmı yıkılırken açılan alanlara yeni binalar yapılarak etap etap projenin tamamlanması sağlanacak. Böylece hizmetlerde aksama olmayacak.

Kaya Çilingiroğlu Kapalı Spor Salonu ve Kapalı Yüzme Havuzu İnşaatı (Yatırım programında var, 2014 yılında başlaması planlanıyor.)

Zaman