İngiltere, hukuk sistemini Müslümanlardan kopyaladı tartışması

İngiltere, hukuk sistemini Müslümanlardan kopyaladı tartışması

İngiltere, Birleşik Krallık'a bağlı olan İskoçya dahil olmak üzere bulunduğu Coğrafya'nın tamamen Roma Hukuku uygulamasına rağmen başka bir hukuk sistemine sahiptir.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Avrupa Hukuku'nun temeli Roma Hukuku'dur. Roma Hukuk Sistemi temel olarak Ius Civile adı verilen vatandaşlar hukukudur. Kuruluşunda Fransız Hukuku'nu örnek almış olan Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuku da Roma Hukuku'ndan gelmektedir.

İngiltere Hukuk Sistemi ise Avrupa kıtasının aksine Roma Hukuku'nu örnek almamaktadır. Örneğin İngiltere'de kilise yasal bölgelerin kalbinde yer almaktadır. Roma Hukuku, İngiltere Hukuku'na göre daha dinden soyut bir yapı göstermektedir.

Yine İngiltere Hukuku ile İslam Hukuku arasında bağlantı gösteren bir konu da jüri ve şahit sistemidir. İngiltere'de Avrupa'nın kalanından farklı olarak jüri sistemi vardır. Malikilerde bir davanın karara bağlanması için 12 şahit gösterilmelidir. İngiltere'de de hukuki davalar 12 jüri ile karara bağlanır.

Yine Roma Hukuku ve İngiltere Hukuku arasındaki farklardan biri de hakimlerin vazifesidir. Roma Hukuku'nun aksine İngiltere Hukuku'nda hakimler karar vericiden çok bir hakem konumundadır. İngiltere'deki hakimlerin konumu da İslam Hukuku ile benzerlik gösterir. İslam Hukuku'nda hakimler karar verici olmaktan çok, iki taraf arasında anlaşma sağlayıcı konumdadır.

İngiltere Hukuku'nun İslam Hukuku ile benzerlik göstermesi, pek çok araştırmacı tarafından İngilizlerin İslam Hukuku'ndan etkilenmesi olarak yorumlanıyor. Tarihsel olarak baktığımızda bu doğru olabilir. İngiltere 1061 yılında Normanlar tarafından işgal edildi. Bu işgalden kısa bir süre önce Normanlar Sicilya'yı da işgal etmişti. İtalya'nın Sicilya bölgesinde o dönem Araplar yaşıyordu. Normanlar buralardaki Araplar ile iyi ilişkiler geliştirdiler. 1189 yılında ölen İngiltere Kralı 2.Henry Normanların torunuydu.

BBC'nin haberine göre ünlü İngiliz Tarihçi Dr. Paul Brand tüm bunlara rağmen İngiliz Hukuku'nun İslamiyet'ten geldiğine dair kesin bir kanıt olmadığını, bu nedenle İngiliz Hukuku Müslümanlardan gelir diyemeyeceğimizi söylüyor. Yine de benzerlikler ve tarihi bağlantılar kafalarda soru işaretleri doğuruyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum