Habibi Nacar YILMAZ

Habibi Nacar YILMAZ

Şener Dilek Âbinin "Risale-i Nur'da Hizmet Metodları" Üst Başlıklı Kitabı Üzerine-1

Şener Dilek Abinin ilk baskısı 2022'de Folıant Yayınlarından çıkan kitabından haberim olmuş ama elde edememiştim. Daha yeni temin ettik ve okuduk. Diğer kitapları gibi bu kitap da yüksek bir birikimin, derin bir tefekkürün ve nafiz bir feyzin ürünü maşallah. Kitap, 220 sayfa ve yedi bölümden müteşekkil. Kitabın adı "Risale-i Nur'da Hizmet Metodları" üst başlığı ile birlikte; başlık "Okuma, Anlama ve Yaşama Azmimizi Nasıl Geliştirebiliriz?" sorusu ile birlikte (Tespitler, Tahkikler, Ölçü ve Tavsiyeler) parantez bilgisi ile de desteklenmiş. Kitapta, bu konularda tespitler ve şerhler yapılmış, kesin ölçü ve keskin tavsiyelerde bulunulmuş.

Biraz atlayarak okumayı denedim, ama başaramadım. Hiçbir satıra atlanamıyor ki. Sondan başlamayı denedim, o da olmadı. En iyisi baştan başlayıp altını çizerek, notlar tutarak okuyalım, dedik ve en iyisini yaptık zannediyorum.

Şener Abinin canlı ya da başka yayınlanmış derslerini dinlemeye çalışırım. Bazen de notlar tutmak isterim. Kitabı okuyunca, tutmak istediğim istifade ve istifazaya medar notların epeycesini bulunca, sevindim. Bir hazık hekim gibi, kesin ve keskin ikazlar, irşadlar, istifadeyi artırmak için tecrübeye dayalı tavsiyeler altın değerinde.

Kitapta yedi bölüm var, demiştik. On dört sayfalık birinci bölümde, "Nefislerimizi Sorgulama: Durum Tespit Raporu" başlığı altında, nefisler sorgulanıyor ve durum tespitleri yapılıyor. Altmış sayfalık ikinci bölümde, "Teşhis-i İllet: Sualler ve Cevaplar" başlığı altında, çok önemli beş soru soruluyor ve cevapları verilmeye çalışılıyor. Nefs-i emmarenin otuza yakın özelliğinin anlatıldığı kırk altı sayfalık üçüncü bölümde, "Mihenk Taşları: Sorumluluğumuz ve Ciddiyetimiz" başlığı altında beş önemli husus anlatılıyor. "Derinliğine Okuma, Neden Derinleşemiyoruz?" müstakil başlıkla dördüncü bölümde ise, bu eksiklerimiz yirmi altı sayfada inceleniyor.

0001985169001-1.jpg

Bahsin başlarında: "Bu asırda, birkısım kişiler hatta çok okumuş olsalar bile 'süfliyat, maddiyat ve malayaniyat' sebebiyle, hakkıyla tefekkür edemiyor; okuduklarını amele ve hayata yansıtamıyorlar." cümlesinin yer aldığı yirmi iki sayfalık beşinci bölüm "Tahkik Mesleği Yeterlik Ölçüleri" başlığı altında verilmiş. En başında Hulûsi Abiye ait "Risale-i Nur'un tam tesirini göstermesi için, ihlâs ve tefekkürle okunması lazımdır. İçindeki manaları iyice anlamaya çalışmak lazımdır. Her konu diğerinden ehemmiyetlidir." cümlelerine yer verilen on dört sayfalık altıncı bölümde "Okuma Aşkı: Adımlar ve Mazhariyetler" başlığı var.

"Umum meşakketin anası ve umum rezaletin yuvası olan meylü'l rahat.." cümlesi altında "Rehaveti İzale Etme Yolları ve Çareleri" başlığı ile yedinci bölümde,yedi adım ve sekiz kazanım yer alıyor. Dördüncü adımda nefse: "Sen başıboş olamazsın! Sen deli divaneler gibi yaşayamazsın! Kır, rehavet zincirlerini! Kalk tembellik döşeğinden!" cümleleri ile okuyucuya sesleniyor Şener Abi.

Şener Dilek Abi, "Gecenin âbidi olmayan, gerçek manada gündüzün mücahidi olamaz." tespitinin ışığında on nokta ile, rehaveti yenmenin imana, Kur'an'a, nura muhatabiyette ilerlemenin çarelerini göstermeye; bazı hizmet gruplarının teşkil ve tanzimlerini tavsiye ediyor.

"Bu ahir zamanın ateşinden nefsimizi, ailelerimizi, evlatlarımızı nasıl muhafaza edeceğiz, insanları bu ateşten nasıl kurtaracağız?

Bunun için ne yapacağız?

Hangi çarelere başvuracağız?

Üzerimizdeki bu rehavet gömleğini nasıl çıkaracağız?

Tembellik döşeğinden nasıl sıyrılacağız?

Nasıl ayağa kalkacağız?

Ne gibi tedbirler düşüneceğiz, ne gibi kararlar alacağız?

Hizmetin bizden beklediği şeyler nelerdir?

Bu görev ve sorumluluğa nereden başlayacağız? suallerinin cevaplarını bulmaya ve vermeye çalışıyor.

Evet dostlar, bu hacmi belki küçük fakat muhtevası derin kitabı bir yazıda tarif etmek ve anlatmak müşkil. Bir sonraki yazımızla tanıtmayı bitirelim inşallah.

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum