Ek yerleştirme eylülde yapılmalı

Üniversitelerde boş kalan kontenjanlarla yeni açılan bölümlere bence 3-7 Ekim arasında gerçekleşebilecek ek yerleştirme ile öğrenci alınacak. 75 bin civarında öğrenciye üniversiteli olma şansı doğacak. Başvurular bir hafta sürecek ve kazananlar ekim ortasında açıklanacak. 
Ek yerleştirmeyle üniversitelere yerleşen öğrenciler, 17 Ekim gibi ders başı yapabilecek. Bu arada YURTKUR da, ek yerleştirme ile üniversitelere girecek olan öğrencilere yönelik burs, harç kredisi ve yurt konularında yeni bir çalışma yapacak. Ek yerleştirmede adayların yükseköğretim programları arasından tercih yapabilmesi için, 2011 genel yerleştirme sırasında açıköğretim kontenjansız programları hariç, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olması gerekiyor. Bir bölümü kazanan aday, kayıt yaptırmasa da, bu ek yerleştirmeden yararlanamayacak. Özel yetenek sınavı ile bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da, ek yerleştirme için tercih yapabilecek. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmesi için bu programların koşullarını karşılaması gerekiyor.
Tercih yapacak adayların, ilgili puan türündeki puanlarının, yükseköğretim programlarının taban puanına eşit veya yüksek olması zorunlu. Bazı bölümlerin karşısında taban puan yazmayacak. Bu bölümleri tercih ederken, baraj puanlarını geçmeniz istenecek. Adaylar tercih hakkı bulunan tablolardan toplam 12'yi geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. Ek yerleştirmeyle bir yükseköğretim programını kazanan bir aday kayıt yaptırsın, yaptırmasın 2012'de üniversiteye girişte puan kaybedecek. Ek yerleştirme ile yerleşen adayların, diğer öğrencilerden eğitim açısından geri kalmaması için, bence ek yerleştirme işlemlerinin eylülde yapılmasında yarar var. Ekim çok geç, öyle ya da böyle gençler yolunu çizmek istiyor.

Baraj puanları kaldırılmalı
Bu yıl, vakıf üniversitelerinin lisans ve ön lisans programlarında 16 bin 643 kontenjan boş kaldı. Ne yazık ki kesin kayıtlardan sonra bu boşluk bir miktar daha arttı. Çünkü her yıl, vakıf üniversitelerini kazanıp da kayıt yaptırmayanların oranı yüzde onlarda. Bence, ek yerleştirmede, vakıf üniversitelerinin dolabilmesi için, taban puanı oluşmayan bölümlerinde, baraj puanları kaldırılmalı. Bu üniversitelerin kontenjanları boş kalırsa daha mı iyi olacak? Bir yanda üniversiteli olmak isteyen gençler, bir yanda kontenjanı boş kalan üniversitelerimiz. Bu durum, beni son derece rahatsız ediyor.
Vakıf üniversitelerinin kâr amacı gütmesi mümkün değil. Faaliyetlerinden oluşabilecek kârı, eğitim-öğretim amaçlı yatırıma dönüştürmek zorundalar. Yasayla kurulan ve YÖK'ten eğitim- öğretime başlama izni alan bu üniversiteler, gençlerimiz için yeni bir umut kaynağı oldu. Bence, hükümetimizin yükünü azaltan, ancak onun denetiminde olan vakıf üniversitelerine her türlü desteği vermeliyiz.

Sabah

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.