Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı? Berat Kandili namazı

Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı? Berat Kandili namazı

2017 Berat Kandili bu gece idrak edilecek. Milyonlarca Müslüman bu gece Yaratıcı'nın affını ve bağışlamasını dileyecek. Bu nedenle Berat Kandili ibadetleri çokça merak ediliyor. Berat Kandili hangi ibadetler yapılır?

Berat Kandili yapılacak ibadetler Müslüman toplumumuzu yakından ilgilendiriyor. Ramazan Ayı'nın müjdecisi olan ve Ramazan öncesi son kandil olan Berat Kandili, tüm İslam Alemi'nde ve ülkemizde dua ve ibadetler ile idrak edilecek. 10 Mayıs gecesi idrak edilecek Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı? Berat Kandili hangi namazlar kılınmalı? Berat Kandili namazı nedir? İşte merak edilenlerin yanıtları...

Berat Kandili şüphesiz ki İslam Alemi için büyük bir değer taşımaktadır. İslam Alemi'nin Üç Aylar içinde en değer verdiği günlerden biri olan Berat Kandili, Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından da övülmüştür.

Berat Kandili'nin önemi için TIKLAYINIZ

Yakınlarınızın Berat Kandili'ni kutlama mesajları için TIKLAYINIZ

goz-nuru-namaz.jpg

Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı?

Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler pek çoktur. Bunlardan en önemlisi ise Berat Kandili'nin günü oruç tutmaktır. Berat Kandili orucu Peygamber Efendimiz tarafından inananlara tavsiye edilmiştir;

“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur.”(İbn Mâce)

Yine Berat Kandili kılınacak namazlar vardır. Berat Kandili kılınacak namaz ise Hayır Namazıdır. 100 Rekat olan bu namazı Berat Gecesi kılmak çok faziletlidir. Hayır Namazı'nın kılınışı ise şöyledir;

"Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza.Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden,dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip,süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir.

Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur.İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'ate tamamlanır.

Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına,hayır namazına" diye niyet edilebilir.Namaza ilk başlandığında hususi olan niyet yapılır,daha sonraki rek'atlerde hayır namazına,hacet namazına diye niyet edilebilir.

Bu 100 rek'at namazı ara vermeden kılmak şart değildir.Dinlene dinlene kılınabilir.Hatta aralarda yemek yemek çay içmek gibi dinlendirici fasılalar verilebilir.

Bu namazın vakti,yatsı namazıyla başlayıp,imsak kesilinceye kadar devam eder.Namaza yatsıdan sonra başlanabilir.Bu namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte 100 def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir.Ancak 50 selam ile 100 rek'at kılmak daha faziletlidir.Zira bu namazın özelliği,yapılan secdelerin çok olmasıdır.

Namaz bittikten sonra okunacaklar:Allahü Teala'nın "Hu" ismi şerifinin ebced hesabına göre değeri 11'dir.Rasülüllah Efendimizin isimlerinden "Taha"nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için;

Aşağıdaki 11 dua, 14 def'a okunur:
*14 istiğfar(esteğfirullahel-azıım ve etübü ileyk).
*14 Salevatı-şerife(allahümme Salli ala Muhammedin ve ala Ali Muhammed)
*14 Fatiha'i şerife(Elham)besmeleyle
*14 Ayetül kürsi(Allahü-La)besmeleyle
*14 Tevbe suresi'nin son iki ayeti olan "Lekad Caeküm.."(besmeleyle)
*14 kere"Yasin,Yasin..."dedikten sonra 1 Yasini Şerif.(Yasini Şerif'te yedi zahiri,yedi batıni"mbin"vardır,böylece o da 14 olur.)
*14 ihlası şerif(kul hüvellahü ehad)bemeleyle
*14 Felak suresi(kul euzü birabbil-felak)besmeleyle
*14 Nas suresi(kul euzü birabbin-nas)besmeleyle
*14 kere,Subhanellahi vel-hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber,Vela havle vela kuvvete illa billahil-aliyyil-azıım.
*14 kere,Salat-ı münciye(İlmihal kitaplarında yazar)okunur ve sonra dua yapılır.Salat-ı Münciye'yi bilmeyenler Küçük salevat okuyabilirler.(Allahümme salli ala Muhammedin ve ala Ali Muhammed)

Berat Kandili ibadetleri arasında Kur'an-ı Kerim okumak ve okunan yerlerde bulunmak da büyük bir yer tutar. Okunacak Yasin-i Şerif'lerde bu geceyi değerlendirmenin yollarındandır.

Yine vakit namazları kaçırmamak ve vakit namazlarını Cami Cemaati ile birlikte kılmak da Berat Kandili ibadetleri arasındadır.

Berat Kandili okunacak dualar için TIKLAYINIZ

Risale Haber

 

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.