Berat Kandili nedir? Berat ne demektir? Berat Kandili'nin önemi ve anlamı

Berat Kandili nedir? Berat ne demektir? Berat Kandili'nin önemi ve anlamı

Ramazan öncesi son kandil olan Berat Kandili için vakit gelip çattı. Berat Kandili bu gece idrak edilecek. Peki Berat ne demektir? Berat Kandili nedir?“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandild

11 Ayın Sultanı Ramazan'ın habercisi olan Berat Kandili 10 Mayıs 2017 akşamı itibari ile idrak edilecek. Müslüman toplumumuz bu mübarek gün için heyecanlı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Berat Kandili için Cami'ler dolup taşacak, insanlar kandil etkinliklerinde yer alacak ve dualar ile güzel bir kandil gecesi idrak edilecek.

Peki Berat Kandili nedir? Berat ne demektir? Berat Kandili'nin önemi ve Berat Kandili'nin anlamı haberimizde...

Berat Kandili, İslam Dini'nde Şaban Ayı'nın 15.Gününü 16. Gününe bağlayan gece idrak edilen ehemmiyetli bir kandil gecesidir. İslam Alemi için son derece önemli olan Berat Kandili, tüm Müslümanların dualar ve ibadetler ile idrak ettiği bir gecedir.

Berat Kandili nedir?

İslam Dini'nin en önemli gördüğü aylar şüphesiz ki Üç Aylar ismi verilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu mübarek aylar içinde pek çok değerli gün ve gece bulunmaktadır. Bunlardan biri de Berat Kandili veya Berat Gecesidir.

Berat Kandili Şaban Ayı'nın 15.gecesi idrak edilir. Berat Kandili mübarek Ramazan Ayı'nın müjdecisi olarak bilinir. Fakat bunun dışında Berat Kandili çok daha büyük manalara gelmektedir.

Berat Kandili Amel Defterlerinin yazılmaya başlanacağı gecedir. Amel defterlerinde yazılacak günahlar için Kainatın Yaratıcısı Yüce Allah'ü Teala'dan bağışlanma ve af istemek için bulunmaz bir fırsattır.

İslam Dini'nde Berat Kandili'nin önemi şöyle anlatılmıştır;

İslam Dini'nin peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur;

“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur.”(İbn Mâce)

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan duâ, tevbe, red olunmaz. Fıtr Bayramının ve Kurban Bayramının birinci geceleri, Şa’bânın onbeşinci (Berât) gecesi ve arefe gecesi.)

(Berât gecesini ganîmet, fırsat biliniz. Şa’bânın onbeşinci gecesidir. Kadir gecesi çok büyük ise de hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece (Berât gecesinde) çok ibâdet ediniz. Yoksa kıyâmet gününde pişmân olursunuz.)

 (Şa’bânın onbeşinci gecesinde Allahü teâlânın kulları üzerine rahmeti zuhûr edip, mü’minleri magfiret eder, bağışlar. Kâfirlere ise mühlet verir. Kin ve hased sahibi olanları bu sıfatları terk edinceye kadar kendi hâllerinde bırakır.)

 (Şa’bân ayının onbeşinci gecesi, rahmet-i ilâhi dünyayı kaplar, herkes affolur. Ancak haksız yere müslümanlara düşmanlık besleyen ve Allahü teâlâya ortak koşan magfiret olunmaz.)

İşte İslam Dini'nin peygamberi sevgili Peygamberimiz, Berat Gecesi ile ilgili bu müjdeleri vermektedir.

Berat ne demektir?

Berat kelimesi Arapça Bereat kelimesinden gelmektedir. Türkçe'de Beraat da olarak bilinen bu isim, Arapça; "Temizlenmek, bir zorluktan kurtulmak, bağışlanmak" gibi anlamlara gelebilmektedir.

Berat Kandili tarih boyunca ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimlerle anılmıştır.

Risale Haber

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.