Mehmet Selim MARDİN

Mehmet Selim MARDİN

Bediüzzaman Said Nursi’nin resmi nüfus kayıtları

Bediüzzaman Said Nursi ve ailesinin nüfus bilgileri ile ilgili olarak Devlet kayıtlarında ciddi manada verilere rastlayamıyoruz. Nedenine gelince, eski nüfus kayıtları yeni kabul edilen Latin harflerine çevrilince birtakım zorluklarla karşılaşılmış olması ve bu konuda ciddi ve iyi bir çalışmanın ortaya konulamamasıdır. Bu sıkıntı sadece konumuzla alakalı Bediüzzaman’ın ailesi ile de sınırlı değildir. Vatandaşlarımızın nüfus kayıtları sağlıklı olarak en çok yaklaşık yüz elli sene öncesi verilerine dayanabiliyor.

Bediüzzaman’ın nüfus kayıtlarından ilki Bitlis’in ilçesi Hizan’a bağlı Nors köyü ile başlar. Nurs diye telaffuz edilen bu köyün resmi kayıtlarda ismi 1960 yılında Kepirli diye değiştirildi. 28.6.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile Nurs ismi resmi olarak tekrar iade edildi.

Bu ilk kaydı incelediğimizde en çok Bediüzzaman’ın doğum tarihi dikkatimizi çeker. H.1288 ve M.1872 olarak kayıtlı olan bu tarihin doğru olmadığı, gerek Bediüzzaman’ın beyanları ve gerekse çeşitli araştırmalardan anlaşılıyor. İşte yazımızın girişinde ifade ettiğimiz gibi nüfus kayıtlarının maalesef iyi çalışılmadığı veya çeviri yapılırken yanlışlıklar yapıldığı açıktır. Bu kaydın tescilinin de 04.08.1906 tarihinde yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda iddiamız kuvvet kazanmaktadır.

Bediüzzaman ve ailesinin soyadı, kanun çıktıktan sonra “Okur” soyadı ile tescillenmiştir. Ancak sadece Abdülmecid Efendi Ünlükul soyadını almıştır. Yani isminin anlamını kendisine soyadı seçmiştir. Molla Abdullah’ın oğlu yani Bediüzzaman’ın yeğeni Abdurrahman Nursi’nin çocuğu Vahdeti Suat ise Sipahioğlu soyadını almıştır. Bu durumda Nursi ailesinin resmi nüfus kayıtlarında üç değişik soyadları görülmektedir. Ayrıca Abdurrahman Nursi’nin nüfus kayıtlarına hala ulaşılamamıştır.

nufus1-002.jpg

Bediüzzaman’ın 1906 yılında tescillenen nüfus kütüğü bilgileri

Bediüzzaman’ın beyanıyla ilk nüfus ve ikamet bilgilerini İstanbul’a gelişinde doldurduğunu nüfus tezkeresinden öğreniyoruz. Söz konusu tezkereyi aşağıya alıyoruz.

nufus2-001.jpg

MALİYE NEZARETİ, EVRAK-I NAKDİ VE LEVAZIM MÜDÜRÜYETİ
ŞURA-YI DEVLETİN GAYR-I DEVAİRDEN MESALİH-İ ŞAHSİYEYE
DAİR VERİLEN MAZBATAYA MAHSUS VARAKADIR
Kıymeti Beş Kuruştur
DEVLET-İ ALİYE-İ OSMANİYE TEZKERESİDİR

İsim ve şöhreti: Bediüzzaman Said Efendi.
Pederi ismiyle mahall-i ikameti: Müteveffa Mirza Efendi.
Validesi ismi: Müteveffiye Nuriye Hanım.
Tarih ve mahall-i veladeti: 1295(bin iki yüz doksan beş) ve 1293(bin iki yüz doksan üç). Hizan Kazası, Nurs Karyesi. Milleti: Müslim.
San'at ve sıfat ve intihab selahiyeti: Darü'l-Hikmeti'l-İslamiye azasından.
Müteehhil ve zevcesi olup olmadığı: Mücerred.
Derecat ve sınıf-ı asliyesi: -

EŞKÂLİ, SİCİL-İ NÜFUSA KAYID OLUNAN MAHALLLİ
Boy: Orta. - Göz: Ela. - Sima: Buğday.Alamet-i farika-i sabite: Tam.

Bu nüfus teskeresinden de anlaşılıyor ki Bediüzzaman  H.1295 ve R.1293 yılında doğmuştur. Bu tarihte M.1878 yılına denk geliyor.(1)

Bediüzzaman ‘ın Cumhuriyet döneminde ikinci nüfus kaydı Kastamonu’da görülmektedir.1936 yılında mecburi ikamete tabi tutularak, aynı zamanda nüfus kaydı da Kastamonu ili Merkez ilçe Arız mahallesine nakledilmiştir.

nufus3-001.jpg

Bediüzzaman’ın devlet nüfus kayıtlarında en son bilgilerine Afyonkarahisar ili Emirdağ’ı ilçesi Çilli mahallesinde rastlıyoruz.” Ankara’daki CHP hükümeti Denizli Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararına rağmen, Said Nursi’nin Afyon’un Emirdağ ilçesinde zorunlu iskâna tabi tutulmasını emretti ve daha önce Kastamonu’ya aldığı nüfus kaydını bu defa Emirdağ’a nakletti.”(2)

nufus4.jpg

Bediüzzaman’ın Afyonkarahisar Nüfus Kaydı Bilgileri

Afyon ve Kastamonu vilayetleri kayıtlarında Bediüzzaman’ın baba adı Mirze diye geçmektedir. Hâlbuki Bitlis kaydına bakıldığında “Mirza”diye yazıldığı görülecektir.

Sonuç itibariyle; devlet nüfus kayıtlarına bakarak yaptığımız bu ufak çaplı araştırmadan anlaşılıyor ki, Bediüzzaman’a hayatında rahat vermeyenler resmi kayıtlarında bile gerçekleri gizlemeye çalışmışlardır. Bunun açık örneğini isminde yaptıkları tahrifattan da anlıyoruz. Bediüzzaman’ın ismi SAİD iken nüfus kayıtlarına ısrarla Sait diye geçmiştir. Temennimizi, Devlet nüfus kayıtlarının gerçeklere uygun tanzim edilmesi yolunda gerekli girişimlerin yapılması konusunda dile getirelim.

KAYNAKLAR:
1.2 ) Ayrıntılı bilgi için: www.risaleinurenstitusu.org

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.