Batının bir iddiası daha çöktü: Müslümanlar kızlar bu nedenle okuyamıyor

Batının bir iddiası daha çöktü: Müslümanlar kızlar bu nedenle okuyamıyor

İslamiyet gibi eğitime ve öğretime son derece önem veren bir dini sık sık Müslüman kız çocukları üzerinden yargılayan batıya gereken cevap yine batılı bir kuruluş tarafından verildi.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Müslüman kızların okula gitme oranının düşük olması bir gerçek. Fakat bunun nedeni batı dünyasının iddia ettiği gibi Müslümanların kendisi değil. Gerçeği ise ünlü araştırma şirketi PEW Research ortaya çıkardı.

Müslüman topluluklar ve toplumlar, batıda eğitim konusunda sık sık eleştirilere maruz kalıyor. Bazı ülkeler özelinde sorunlar yaşandığı kesin. Özellikle İslamiyet ile alakası olmayan terör örgütleri ile mücadele etmek zorunda kalan Müslüman ülkelerde bu terör örgütlerinin kız çocuklarının okula gitmemesi için ellerinden geleni yaptığı da biliniyor. Nijerya'da Boko Haram, Ortadoğu'da DEAŞ gibi örgütlerin yaptıkları İslamiyetin aleyhinde olmamasına rağmen bu algıyı oluşturuyor.

Fakat batıda artık yerleşmiş olan 'Müslümanlar kızlarını okula göndermiyor' algısının yanlış olduğu ispatlandı. Bunun nedeni tamamen ekonomik.

Nüfus ve Kalkınma Dergisi'nde yer alan yeni araştırmaya göre, Müslüman ülkelerin ekonomik durumları ile kızların eğitim alması arasında doğru orantı bir bulunuyor. Yani ülke ne kadar fakirse, kız çocukları o kadar az okula gidebiliyor. Dubai, Katar gibi ekonomik sorunu olmayan ülkelerde Müslüman kızların okula gitme oranı dünya ile aynı durumda.

Keza Suudi Arabistan'da da kız okullarının sayısı giderek çoğalıyor ve kızlar 11 yıl eğitim alıyorlar. Ekonomisi gelişmiş batı ülkelerinde bu rakam 13 yıl civarında.

Ekonomik zorluklar içinde yaşayan bir başka Müslüman ülke olan Mali'de ise durum tam tersi. Müslüman kızların Mali'de ortalama 1.4 yıl eğitim aldıkları görünüyor. Fakat Mali'de eğitim sorunu sadece kızlarda değil. Ülkedeki erkeklerin ortalama okul okuma süreleri 2.5 yıl.

Ekonomisi kötü olan Müslüman ülkelerde kızlar ile erkeklerin okula gitme imkanları arasında uçurum bulunmuyor. Yani fakir olan ülkede genel olarak bir eğitim sorunu var ve bu kızlara ait bir sorun değil.

Esas olarak bakıldığında, Müslüman ülkelerin artan ekonomik imkanları ile birlikte kızların okullaşma oranı ve Müslüman kadınların eğitim durumu dünya ortalamasını yakalamaya başladı bile. Müslüman ülkelerde sanayileşme arttıkça da bu oran artacak gibi duruyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.