Adnan Menderes kimdir?

Adnan Menderes kimdir?

27 Mayıs askeri darbesinde idam edilen, Türkiye tarihine Demokrasi Kahramanı olarak geçmiş bir isim olan Adnan Menderes 27 Mayıs İhtilali'nin bir yıl dönümünde daha saygı ile anılıyor.

Adnan Menderes ismi Türkiye'nin Demokrasi tarihine damga vurmuştur. Sebebi ise yıllarca tek parti zulmü altında ezilen milyonlarca kişinin umudu olması. Bunun yanı sıra Türk Siyasi Tarihi içinde en yüksek oy oranı ile başa geçmiş Başbakan olma özelliği de Menderes'in adını tarihe altın harflerle kazımıştır.

Peki Adnan Menderes kimdir? Adnan Menderes'in hayatı ve bilinmeyenleri...

Adnan Menderes kimdir?

Türk Siyasi Tarihi içinde yeri büyük olan 'Demokrasi Kahramanı' Adnan Menderes'in tam adı Ali Adnan Ertekin Menderes'tir. Menderes, 1899 yılında Aydın'da toprak sahibi bir çiftçi ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Okul hayatına İzmir'de başlayan Menderes, 1931 yılında dönemin tek partisi olan CHP'den milletvekili olduktan sonra Üniversite Eğitimini Ankara Hukuk Fakültesi'nde alarak eğitim hayatını tamamlamıştır.

1929 yılında Fatma Berin (Menderes) ile evlenen Adnan Menderes'in bu evlilikten üç oğlu oldu. Bu oğulların isimleri ise Aydın, Yüksel ve Mutlu idi.

Siyasi Hayatı

Siyaset arenasına CHP ile giren Menderes, 1931 yılında Aydın'dan milletvekili seçildi. 

1945 yılındaki ihracına kadar CHP içinde kalan Menderes, partinin tek tipçi yapısı ve keyfi yönetimine en büyük muhalefeti gösteren isimlerden biri oldu. Özellikle CHP tarafından görüşülen 'çiftçiyi topraklandırma yasası' konusunda parti ile uyuşmazlık yaşaması Menderes'i 45 yılındaki ihraca ve Türkiye'yi yepyeni bir döneme götürdü.

Dörtlü Takrir

CHP içindeki muhalefetinde Menderes yalnız değildi. Sonraları dörtlü takrir olarak bilinecek Celal Bayar, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan ile birlikte parti içindeki muhalefetin en güçlü sesi oldu.

Demokrat Parti

Bayar, Köprülü, Menderes ve Koraltan, 1945'teki ihraçların ardından hemen kolları sıvayıp yeni bir parti kurma çalışmalarına başladılar. Uzun zaman devam eden çalışmalar ile birlikte nihayet Türkiye'de ilk kez tek parti iktidarını yıkacak olan Demokrat Parti kuruldu.

İlk seçimde CHP'nin türlü sandık hileleri ve oyunları ile muvaffak olamayan parti, 1950'de yapılan ilk demokratik seçimlerden alnının akı ile çıktı ve tarihe 'Beyaz Devrim' olarak geçecek olaya imza attı.

Adnan Menderes 1950 seçimlerinin ardından Başbakan seçildi ve 27 Mayıs 1960 darbesine kadar görevini icra etti.

27 Mayıs Darbesi nedir?

27 Mayıs'ta silah zoruyla koltuğundan indirilen Menderes, bir süre Yassıada'da tutulduktan sonra 17 Mayıs 1961 yılında idam edildi.

Risalehaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum