Dr. Cemil ŞAHİNÖZ

Dr. Cemil ŞAHİNÖZ

61 sene sonra Türk işçiler tekrar Almanya yolunda

Almanya ve Türkiye 1961’de işçi anlaşması imzaladı. Bu anlaşma sayesinde yüzbinlerce insan Türkiye’den Almanya’ya geldi. Sirkeci tren garında hergün yüzlerce insan toplandı. Ailelerini, sevdiklerini geride bırakıp, ellerinde bir bavul ile “gurbet“ kelimesini yaşamaya gittiler ve “gurbetçi“ oldular.

61 sene önce Türkiye’den ilk işçiler Almanya’ya geldiklerinde “misafir” olarak geldiklerini zannediyorlardı. Yani bir kaç sene Almanya’da çalışıp, traktör parası kazanıp, Mercedes markalı araba, Alman çikolatalarıyla dolu olan bir torba, bir radyo ve televizyon alıp, vatanlarına geri döneceklerini hayal ediyorlardı. Ama dönemediler. Almanya’nın cazibesi “misafirleri” yabancı, yani gurbetçi yaptı.

Şimdi, tam 61 sene sonra, Almanya tekrar Türkiye’den işçi talep ediyor. Yani tekrar Almanya’ya iş gücü akımı başlamak üzere olabilir.

Bunun sebebi ise Almanya’da belli alanlarda büyük bir iş gücü açığının olması. Bu açık korona pandemisinden önce de vardı ve yıllardır birikiyordu. Pandemi sürecinde ise bu eksik daha da çoğaldı. Neticede büyük bir kalifeli eleman eksikliği oluştu.

Bu eksikliği doldurabilmek için Almanya 61 yıl öncesinde olduğu gibi tekrar misafir işçilere başvuruyor. Önce Avrupa Birliği‘ndeki ülkelere başvuru yapıldı. İspanya’dan işçiler geldi. İtalya ve Yunanistan’dan da belli sayıda işçi geldi. Fakat eksikliği doldurmaya yetmedi.

Geçen aylarda ise özellikle havaalanındaki eksiklikleri doldurabilmek için geçici olarak havaalanı çalışanı alımı başladı. Bu işçiler geçici bir süre Almanya’da çalışıp, ülkelerine geri dönecekler. Bu bağlamda Türkiye’den 2000 işçi istenilmişti, fakat sadece 145 çalışan geldi.

Şimdi ise garson, aşçı, kargo elemanı ve hotel personeli alımı için yasa hazırlanıyor. Bu kapsamda Türkiye’den kalifeli ve yetişmiş elemanlara kolay vize verilecek.

İlk aşamada Almanya’dan Türkiye’ye geri dönen çifte vatandaşlar öncelikli olarak alınacak. Çünkü bunlar büyük çoğunluk ile hem iyi Almanca biliyorlar hem de Almanya’daki yaşamı bildikleri için çabuk uyum sağlayabilirler düşüncesi var.

Bunun dışında zaten binlerce doktor, Türkiye’den Almanya’ya gitti bile. Sağlık ve bakım personeli açığından dolayı da Türkiye’den Almanya’ya giden işçiler var.

Şirketler eskiden sadece işçi kurumuna başvurdukları halde Almanya’dan personel bulamayınca, yurt dışından özel nitelikli personel getirebiliyorlardı. Yeni yasaya göre bir şirket veya kuruluş Türkiye’den bir işçiye talip olduğunda, o kişi kolay bir şekilde vize alacak ve Almanya’ya yerleşip çalışma imkanı bulacak. Yani isteğin şirketten gelmesi gerekiyor. Sadece havaalanı sektöründe bireysel başvurular olabiliyor. Bunun dışında isteği şahıs değil, şirket veya kurum yapmak zorunda.

İşçilerin hemen gelmesi amaçlandığı için, Almanca bilme şartı da koyulmuyor. Sadece çalışılacağı bölümün uzmanı olunduğu belgelenmesi gerekiyor.

Alman siyasetçilerin beklentilerine göre, bu yılın sonuna kadar 100 bin Türk işçinin geleceği tahmin ediliyor. Bu rakama ulaşılır mı bilinmez, havaalanı personelinde ve Avrupa Birliği üyelerinden istenilen işçilerde beklenilen sayıya ulaşılamadı. Almanya’nın eski cazibesi var mı, bekleyip görmek gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum