11 Avrupa ülkesinde tesettür yasak

11 Avrupa ülkesinde tesettür yasak

Avrupa'da şu sıralar ırkçılık ve ayrımcılık sorunu gündemden düşmüyor. Siyasiler ırkçılıktan ve ayrımcılıktan şikayet etse de, politikaları ırkçılığı ve ayrımcılığı destekliyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Avrupalı liderler ülkelerindeki ırkçılığa ve ayrmcılığa çözüm ararken kendi politikalarının ne yönde geliştiğini görmezden geliyor. Kıta'daki her ülkede her geçen gün daha büyük ayrımcılık sorunları yaşanırken, çıkan tesettür yasakları bu sorunları azaltmak yerine destekler hale geliyor.

Avrupa'da Müslümanların tercih ettiği tesettür kıyafetlerinden biri olan peçe ve burka konusunda tavır her geçen gün sertleşiyor.

Danimarka'da geçtiğimiz günlerde alınan peçe yasağı ülkedeki Müslümanlar tarafından protesto ediliyor. Ülkede peçe kullandığı bilinen 240 Müslüman kadın olduğu bilgisi geldi. Müslüman kadınların dinlerinin gereği olan bu kıyafeti yasaklamak ülkede özgürlüklere ve demokrasiye önem veren kişilerin de eleştirdiği bir yaklaşım.

Peçe yasağına rağmen peçe kullanmaya devam eden kadınlar Danimarka'da ilk etapta 1000 Kron (157 dolar) para cezasına çarptırılacak. Bu sözde 'suç' 4 defa işlenirse para cezası 10 bin Kron (1.570 dolar) olacak.

Ayrıca polise gerektiği yerde bu sözde suçu işleyenleri tutuklama yetkisi de verilmiş durumda. 

Middle East Eye'da yer alan habere göre, Danimarka bu yasayı tartışırken, şimdiye kadar tesettür ile ilgili işlem yapmış Avrupa ülkeleri şu şekilde;

Fransa: 2011 Nisan'dan beri kadınların peçe ve burka ile örtünmeleri yasak. Yasağa uymayanlara 150 dolar para cezası kesiliyor.

Belçika: Temmuz 2011'den beri peçe ve burka yasaklanmış durumda. Yasağa uymayanlara 7 güne kadar hapis veya 137 Euro para cezası veriliyor.

Rusya: Ülkenin güneybatısındaki Stavropol bölgesindeki devlet okullarında başörtüsü başörtüsü yasaklandı. Bu karar 2013 yılında alındı. Ayrıca 2015 yılının Şubat ayında, Rusya Yüksek Mahkemesi de Mordovya Cumhuriyeti'ndeki okullarda bir başörtüsü yasağı düzenlemeye karar verdi.

İtalya: Lombardiya'nın kuzeydoğu bölgesinde yetkililer, Aralık 2015'te burka ve niqab içeren kapalı bir yüzle kamu binaları ve hastanelere giriş yasağı koydular.

İsviçre: 2016 yılında ülkenin güneyinde bulunan Ticino bölgesinde peçe yasaklandı. Yasağa uymamanın cezası 9 bin 200 Euro olarak belirlendi. Ayrıca bu yıl sonunda ülkenin tamamında bir peçe yasağı gündeme gelecek.

Bulgaristan: 2016 Ekim'de ülke genelinde peçe yasaklandı. Yasağa uymayana 1.500 Leva (1111 Dolar) para cezası kesiliyor.

Almanya: 2017'de kamu kurumlarında, yargıda ve orduda çalışanlara yönelik tam yüz peçe yasağı getirildi. Bavyera Eyaleti'nde de benzer bir yasak sonradan getirildi.

Almanya'da öğretmenlerin başörtüsü takmaları da yasaklandı. Fakat bu yasak kaldırıldı.

Avusturya: Ülkede peçe yasağı söz konusu. 150 Euro'ya kadar para cezası var. 

Hollanda: Haziran 2018'de, Hollanda Parlamentosu Üst Meclisi, okullar, hastaneler, toplu taşıma ve hükümet binaları gibi kamusal alanlarda burka ve niqab dahil olmak üzere yüz kaplamalarını yasaklayan bir yasayı kabul etti.

Norveç: Haziran 2018'de Norveç parlamentosu burqayı okullarda, çocuk yuvalarında ve üniversitelerde yasakladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum