Yumurta ve beyaz etten sonra en etkilisi yer fıstığı

Yumurta ve beyaz etten sonra en etkilisi yer fıstığı

Kainat Eczanesi'nin nimetleri saymakla bitmiyor. Kış aylarında vatandaşların tercih ettiği yer fıstığı pek çok derde deva.

Yer fıstığının kalorisi yüksek olmasına rağmen kilo almaya neden olamaz. Çünkü içerdiği kalori enerjiye dönüşür. Bu bakımından nadir yiyeceklerden biridir. Yaz kış bulunmasına rağmen kışın daha fazla tüketilen yer fıstığı, sağlığa faydası olan pantotenik adlı bir asit içermektedir. Ayrıca Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko sağlığa faydası olan bu mineraller açısından da oldukça zengindir.

Vücuda giren bakterilerle savaşmak için bağışıklığın güçlü olması gerekir. Yer fıstığı bu bakımdan oldukça fayda sağlar. Bağışıklığı güçlendirerek kanserli hücrelerle bile savaşmasını destekler. Aynı zamanda düşük oranda kolesterol içerdiğinden kalp ve damar hastalıklarının riskini de azaltır.

YER FISTIĞININ FAYDALARI NELEDİR? YER FISTIĞI HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- Oleic yağ gibi doymamış yağ asidi sayesinde damar sağlığını korur. Tıkanmaya neden olmaz. Ayrıca kan düzeyini dengede tutar. 

- Vücudun sağlıkla gelişmesi için protein ve amino asit maddeleri ihtiyacı vardır. Bu maddeleri kendiliğinden üretemediğinden ek takviye gerekir. Yer fıstığı bu ek besin takviyesinde yumurta ve beyaz etten sonra en etkili olandır. Günde bir avuç yer fıstığı tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 30 karşılanmış olunur. 

- Cildin en çok ihtiyacı olan vitamin ise E vitaminidir. Yer fıstığı içerdiği E vitamini sayesinde cildin deforme olmasına neden olan bakterilere karşı savaş açar. Akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin yaşanmasını engeller. Ayrıca bazı araştırmalarda egzama ve sedef gibi ciddi hastalıkları da engellendiği ortaya çıkarılmıştır. E vitamini sayesinde cildin yanı sıra saçlara da fayda sağlar. Saçların dökülmesini önleyerek daha parlak ve canlı görünmesini destekler.

- Başka bir araştırmada ise yer fıstığını hamilelik zamanında tüketildiğinde bebeklerde meydana gelme ihtimali olan nöral sorunların yüzde 60'ını azaltığı görülmüştür. 

- Bazı yörelerde yer fıstığı kabukları kaynatılarak tüketilir. Bu su içerdiği biochanin maddesini 4 kat fazla artırır. Bu madde vücuttaki tüm bakteri ve zararlı hücreleri idrar yolu ile söküp atar. Ayrıca yer fıstığı suyu yaraların iyileşmesinde ve ağrıların şiddetini azaltmada kullanılır. 

- Yapılan araştırmalarda balla karıştırılarak elde edilen yer fıstığı ezmesi kilo vermede yardımcı olur. Haftada 3 defa tüketerek obezite riskini de azaltır.

YER FISTIĞI BESİN DEĞERLERİ

100 gram yer fıstığı
Kalori 567 
Toplam yağ miktarı 49 gram
Kolesterol 0 miligram
Potasyum 26 gram
Diyet lifi 9 gram 
Kalsiyum 92 miligram
Karbonhidrat 16 gram
Sodyum 18 miligram
Şeker 4 gram

Yasemin.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum