Yediğiniz şey sizi kıskanç veya yalancı yapabilir!

Yediğiniz şey sizi kıskanç veya yalancı yapabilir!

Şef Deniz Orhun ve Araştırmacı yazar Kutsi Akıllı, "Ne yerseniz ona dönüşürsünüz" diyor

Risale Haber-Haber Merkezi

İkili “Yedikleriniz Davranışlarınız Olur” kitabıyla yediklerimizin fiziksel, kimyasal ve psikolojik etkileri üzerinde çalışmış. 

Orhun ve Akıllı, Yeni Şafak'taki söyleşilerinde şunları söylüyor:

Yediklerimizin fiziksel, kimyasal ve psikolojik etkileri meselesini açar mısınız?

Deniz Orhun: İnsanlar aslında bazı şeylerin farkında olmuyor. Mesela yediğiniz bir şey sizi o sofradan ağır ve mutsuz ya da daha mutlu ve hafif bir şekilde kaldırabiliyor. Bu kararlarınızda bile etkili olabiliyor.

Nasıl yani?

Deniz Orhun: Yedikleriniz, kan dolaşımıyla doğrudan hormonlarınızı etkileyen maddeler haline geliyor. Hormonlar da insan davranışlarını etkiliyor. Bu alanda çok sayıda bilimsel çalışma var. Hepsini nerede, ne tür gruplar üzerinde yapılmış, her türlü detayına kadar araştırdık. Bazı duygular araştırılmış; kıskançlık, ego, yalan söylemeye meyilli olmak gibi. Yedikleriniz bazı şeyleri tetikliyor. Mesela bu araştırmalardan birinde, çok yağlı yiyenlerin daha hızlı karar verdiği tespit edilmiş. O kişinin aldığı ani kararlar da, bir silsile halinde hayatını etkiliyor.

Kutsi Akıllı: Hızlı karar vermek derken hızlı düşünmekten değil, yeterince düşünmeden karar vermekten bahsediyoruz. Bu kimyasal etkisi. Yediklerimizin psikolojik etkisine de ben bir örnek vermek isterim. Bir filminde Kemal Sunal ekmeğini uzaktan, vitrinden, dönen tavuklara banarmış gibi yaparak yer. Normalde, yaşamak için ekmeği yemesi yeterlidir. O zaman bu hareketi neden yapıyor? Çünkü psikolojik olarak doymuyor. Tüm psikolojik açlıklar sonunda daha farklı hareketlere yönlenebilir. Lezzetin verdiği hazdan söz ediyoruz. Günümüzde de insanların büyük çoğunluğu için hayat zevkinden önemli bir şey yok.

Yediklerimizin bizi olumsuz etkileyen davranışlara dönüşmemesi için ne yapmalıyız?

Deniz Orhun: Elbette belirli bir reçete yok. Şu duygu için şunu yemelisin diyemeyiz. Herkesin metabolizması farklı işliyor. Doktor, beslenme uzmanı, diyetisyen ve psikolog ile konuşmanız gerekir. Kulaktan dolma reçeteler insana yarardan çok zarar verir. Bir de insanın kendi vücudunu bilerek, bu dengeyi ayarlaması lazım.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum