Yaşlılıkta sağlık için egzersiz şart

Yaşlılıkta sağlık için egzersiz şart

Türkiye ve dünyada yaşlı nüfus büyük bir hızla genişliyor.

Yaşlılık ile birlikte sağlık sorunlarının da arttığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Akupunktur Uzmanı Doktor Derya Özmen Alptekin, “Doğru planlanmış egzersiz uygulamalar ile kronik hastalıkların yol açtığı fonksiyonel kayıplar azaltılabilir” diyor. Alptekin, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nde sağlıklı bir yaşlılık için egzersizin önemine dikkat çekiyor.

Tıp dünyasındaki gelişmelerle birlikte yaşam süreleri uzarken, buna bağlı olarak da yaşlı nüfus hızla artış gösteriyor. Türkiye nüfus projeksiyonuna göre 65 yaş ve üstü yaşlı nüfusun 2023 yılında yüzde 10,2 (8,6 milyon), 2050 yılında ise yüzde 20,8’e (19,5 milyon) yükseleceği tahmin ediliyor. Bu da yaşlılık döneminde sağlığın korunması sorununu gündeme getiriyor. Yaşlanmayla birlikte bedenin fizyolojik özelliklerine uygun egzersiz programları geliştirilerek hem yaşlanmaya karşı durabilir hem de vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlayabilirsiniz. Dünya Yaşlılar Günü olan 1 Ekim dolayısıyla Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Akupunktur Uzmanı Doktor Derya Özmen Alptekin, hayatın her safhasında olduğu kadar yaşlılıkta da egzersiz yapmanın gerekli olduğunun altını çiziyor.

Her hastanın egzersizi kendisine özel 

Doğru planlanmış egzersizin önemine değinen Dr. Alptekin, egzersiz programı yapılmadan önce hastanın ayrıntılı öyküsünün alındığını, daha önce geçirilmiş ya da halen devam eden rahatsızlıkların varlığında ise hastaların kontrol için ilgili bölümlere yönlendirildiğini söyledi. Egzersiz reçetesinin her hasta için bireysel olduğunu vurgulayan Dr. Alptekin, “Egzersiz, her yaşlının ihtiyacına, eşlik eden diğer hastalıklarına, geçmiş ve devam eden yaşam tarzı ile fiziksel aktivite düzeyine göre planlanıyor. Hastadaki denge bozukluğu ve demans gibi mental bozukluklar ile kas gücü, egzersiz tipinin belirlenmesinde önemli rol oynuyor” diyor. 

Yaşlılarda egzersizin demans ile birlikte kalp ve damar hastalıkları oranını azalttığını belirten Dr. Alptekin, egzersizin ayrıca kas gücünü ve kemik yoğunluğunu artırdığını, barsak aktivitesini düzenleyerek kabızlığı da azalttığını söylüyor.

Haberler

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.