Yarım asırdır saz yapıyor

Yarım asırdır saz yapıyor

Yozgat'ta, atölyeye çevirdiği evinin bodrum katında yaklaşık 50 yıldır saz yapan İlhan Koldemir, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdürüyor.

Yozgat'ta, hayatını müzik aletlerine adayan emektar usta, evinin bodrum katında yarım asırdır saz yapıyor.

Atölyeye çevirdiği evinin bodrum katında saz yapımını sürdüren İlhan Koldemir (78), ilerleyen yaşına rağmen mesleğini bırakmıyor. Az sayıda keman ve ud da yapan Koldemir, bugüne dek 2 bine yakın bağlama yaptı.

Esas mesleğinin marangozluk olduğunu belirten Koldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çıraklık döneminde çok iyi ud çalan ustasından etkilenerek müzik aletleri yapımına yöneldiğini anlattı.

Yaklaşık 50 yıldır müzik aleti ürettiğini, bugüne dek 2 bine yakın bağlama yaptığını belirten Koldemir, bir dönem Türkiye'nin yetiştirdiği önemli sanatçılardan Nida Tüfekçi ile birlikte çalıştığını, ondan çok şey öğrendiğini kaydetti.

Nida Tüfekçi'nin öğrencisi

Uzun yıllar TRT'de Türk Halk Müziği sanatçısı olarak görev yapan ve daha sonra Devlet Konservatuvarında öğretim görevlisi olarak çalışan Nida Tüfekçi ile bir yılbaşı akşamında tanıştıklarını ifade eden Koldemir, "Nida hoca ile tanıştığımda 17 yaşında bir mahalli sanatçıydım. Daha sonra Nida hocadan ders aldım. Allah rahmet eylesin, Yozgat tezenesini, Yozgat mızrabını ondan öğrendim. Yozgat mızrabı ayrı bir mızraptır. Yozgat türkülerini, saz çalmayı Nida hocaya danışarak öğrendim" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.