Yağmurlu havada bunu mutlaka yapın!

Yağmurlu havada bunu mutlaka yapın!

Havaların soğumaya başlaması ile fiziksel haraketliliğin de azaldığını belirten Diyetisyen Ceren Aktaş, “Hava yağmurlu olsa da koruyucu önlemler alarak uzun mesafeli yürüyüşler yapılabilir.

Günlük yaşamdaki aktiviteler ve yapılacak küçük değişiklikler, yakılan kalori miktarını da artıracaktır" dedi.

Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Ceren Aktaş, kışa sağlıklı girebilmek için önerilerde bulundu.
Uzun yaz tatilinde beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle alınan kiloların, tatil sonrası tam gün aç kalma ya da öğün atlama gibi yöntemlerle verilmeye çalışıldığını anlatan Aktaş, bu tür yöntemlerin metabolizmayı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Çünkü vücudun “kıtlık sendromuna" girerek, aldığı her besini yağ olarak depolamaya başladığını kaydeden Aktaş, “Bu nedenle sonbahara girerken yazın alınan kilolardan kurtulmak için öncelikle öğün atlamadan 2-2,5 saatlik aralıklarla beslenmek önemlidir. Ana öğünlere ek olarak ara öğünler de beslenmeye dahil edilmelidir. Tatil dönüşü sonbahara girerken, bir süreliğine tatlı tüketimi de sınırlandırmalıdır. Ancak tatlı yeme isteği bastırılamadığı zamanlarda şerbetli olanlar yerine daha hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir" dedi.

“Su tüketimini ihmal etmeyin"

Sonbahara girerken hava sıcaklığının düşmesi ile terlemelerin de azaldığı için su tüketimine dikkat edilmediğine dikkat çeken Aktaş, “Ancak vücudun su ihtiyacı her mevsim devam ettiği için susuz kalındığında halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Benzer bir etki de kış aylarından ilkbahara geçişte sıvı kaybının artmasına paralel olarak ortaya çıkmaktadır. Bahar yorgunluğunun vücuttaki sıvı dengesi ile yakından ilişkisi bulunduğu için mevsim geçişlerinde günde 2-2,5 litre su tüketilmesi önemlidir" diye konuştu.
 
“Sebze ve meyve eksik olmasın"
Mevsimsel geçiş dönemlerinde hastalıklardan korunmak ve savunma mekanizmasını güçlendirmek için sofralara vitamin içeriği yüksek sebze ve meyve eklenebileceğini anlatan Aktaş, ayrıca kuru baklagiller ve kepekli tahıllar gibi lifli besinler de unutulmamasını istedi.
 
IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.