Unutturan hastalık

Unutturan hastalık

Alzheimer hastalığının hafıza ve düşünme yeteneğini yavaşça harap eden ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Öztekin, "Alzheimer ile başa çıkmak için yaşamınızı zihinsel ve fiziksel olarak aktif ve enerjik tutun, mutlu olun ve sevgi ile yaşay

Nöroloji Uzmanı Dr. Sezgin Öztekin, Alzheimer hastalığının normal yaşlanmanın bir parçası olmadığını söyledi. Her unutkanlığın da Alzheimer olmadığını belirten Uzm. Dr. Öztekin, "Alzheimer ile başa çıkmak için yaşamınızı zihinsel ve fiziksel olarak aktif ve enerjik tutun, mutlu olun ve sevgi ile yaşayın" dedi.

Düşünme yeteneğini bozuyor
Alzheimer hastalığının hafıza ve düşünme yeteneğini yavaşça harap eden ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Öztekin, hastalığın görülme sıklığının yaşla birlikte arttığını vurguladı. Öztekin, Alzheimer hastalığında ilk belirtinin 'hafıza bozukluğu' olduğunu, yaş ilerledikçe pek çok kişinin hastalığı kabus gibi görmeye başladığını söyledi. Unutkanlıkla başlayan Alzheimer hastalığında daha sonra hastada para kullanmada zorlanma, yargılamada zayıflık, ruhsal değişiklikler, endişede artma, lisan ve iletişim problemleri, motivasyon ve inisiyatif kaybı ve uyku bozukluğu geliştiğini kaydeden Öztekin, "Her unutkanlık Alzheimer değildir" dedi.
 
Öztekin, şunları kaydetti: "Önceden yapılan günlük işlerde zorlanma, yeni bir yeti öğrenmede güçlük, ipuçları verilse bile bazı isimleri hatırlayamama, yakın zamanda konuşulunları tekrar etme ayırt edici bulgular. Yaş ile ilgili hafıza problemlerinde, hasta deneyimlerinin bir bölümünü unutma, daha sonra sıklıkla hatırlama, yazılı ve sözlü direktiflere uyma, aldığı notları kullanabilme ve kendi bakımını yapabilmekte iken, Alzheimerli hasta tüm deneyimlerini unutur, daha sonra hatırlaması nadirdir, direktiflere uymada zorlanır, notları kullanamaz ve kendi bakımını yapamaz. Alzheimerli hastalarda katılımcı olmama, ev dışına çıkmada isteksizlik, insanlardan kaçma, huy değişiklikleri (endişe, öfke, şüphe, korku) gibi psikiyatrik sorunlara sıklıkla rastlanır."
'Sosyalleşerek yaşamalıyız'
Alzheimer hastalığından korunmak için çeşitli önerilerde bulunan Dr. Öztekin, şunları söyledi:
* Alzheimer hastalığından korunmak için sosyalleşerek yaşanmalı.
* Her gün egzersiz yapılmalı.
* Zihni aktif tutmalı.
* Katı yağdan kaçınılmalı.
* Tansiyon ve kan yağları normal sınırlarda tutulmalı.
* Akdeniz diyeti ile (tahıl, meyve, balık, yeşil sebze ve zeytinyağı) beslenilmeli.
* Alzheimer ile başa çıkmak için yaşamınızı zihinsel ve fiziksel olarak aktif ve enerjik tutun, mutlu olun ve sevgi ile yaşayın.

DHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.