Ulusalcılar: Şerif Mardin'in Said Nursi sözleri aklımızı durduruyor!

Ulusalcılar: Şerif Mardin'in Said Nursi sözleri aklımızı durduruyor!

Neredeyse 40 yıl oldu ulusalcılar ve kemalistler hâlâ ‘şok’tan çıkamadı

Risale Haber-Haber Merkezi

Ulusalcıların Şerif Mardin şaşkınlığı ve öfkesi dinmiyor. Mardin'i hem "halktan tümüyle kopuk, aristokrat kökenli" olarak tanımlayan ulusalcılar buna rağmen Said Nursi ve Nurculuk hakkında neden olumlu görüşlere sahip olduğunu anlayamıyorlar. 

Dr. Cüneyt Akalın, odatv'deki yazısında da buna değiniyor. "Şerif Mardin'in Said Nursi'yi abartılı tanımlamalarla güzelleştirmekte" olduğunu belirten Akalın, "akıllara durgunluk veren bir Said Nursi portresi ortaya çıkartmaktadır" dedi.

Akıllara durgunluk veren bir Said Nursi portresi

Akalın'ın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"Şerif Mardin’i 90’lı yıllara ve sonrasına damgasını vuran “II. Cumhuriyetçilik” dalgasının başlıca teorisyeni olarak görmek gerekir. Sıkça halk lafını eden, aslında halktan tümüyle kopuk, aristokrat kökenli Şerif Mardin’in Nurcuların- liberallerin dört elle sarıldığı düşünce sisteminin temel unsurları şunlardır:

–Şerif Mardin, Said Nursi'yi abartılı tanımlamalarla güzelleştirmekte ve akıllara durgunluk veren bir Said Nursi portresi ortaya çıkartmaktadır.

–Şerif Mardin'e göre, Nursi önemli bir entelektüeldir.

Mardin Nurculara “yeni yükümlülüklerini” ısrarla hatırlatır

–Şerif Mardin'e göre, Nurculuk örgüt/tarikat değildir; İslami sivil toplum kuruluşudur. Şerif Mardin’in Bediüzzaman kitabı (İletişim Yayınları) son yıllarda İdris Küçükömer’in “Düzenin Yabancılaşması” kitabına benzer biçimde Cumhuriyet karşıtlarınca öne çıkartılan, belli çevrelerce bilerek yüceltilen başlıca eserdir

–Şerif Mardin'e göre, Nurculuk İslam bağnazlığının hantallığını yok etmek istemektedir, yani bir modernleşme hareketidir. Mardin Nurculara “yeni yükümlülüklerini” ısrarla hatırlatır: “Manevi canlanışla ilgili bir dizi hareket, modernleşme ile paralel yerel kökenlerini aşıp dünya sahnesine adım atıyor, Nurculuğun modern akımlardan birini oluşturduğu söylenebilir.”

Mardin’e göre Kemalizm sığ/kuru bir ideolojidir

Şerif Mardin’e göre laikliğin tartışılmasından korkmamak gerekir. Şerif Mardin’e göre Kemalizm sığ/kuru bir ideolojidir. Bu ideoloji topluma iyi, güzel, doğru hakkında hiçbir şey vermemiştir. (23 Mayıs 2008 günü, İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda SORAR (Sosyal Sorunları Araştırma ve Çözüm Derneği) tarafından düzenlenen gazeteci Ruşen Çakır’ın yönettiği "Prof. Şerif Mardin: Mahalle Baskısı, Ne Demek" konulu toplantıdan; [email protected])

Şerif Mardin’in Nurcuların önünü açan Bediüzzaman kitabı

Şerif Mardin hakkında bir hesaplaşma/sorgulama gerçekçi olmak durumundadır. Bu açıdan Mardin’in “Bediüzzaman” tahlilinin özellikle muhafazakar ve liberal çevrelerde büyük bir fikri kargaşa, büyük bir ideolojik kargaşaya yol açtığını teslim etmek gerekir. Mardin Cumhuriyet karşıtlığının fikir babasıdır.

Sonuç, yukarıda belirtildi. Şerif Mardin’in “Nurcuların önünü açan Bediüzzaman kitabı, ne yazık ki, Akademi’de, düşün hayatımızda son 30 yılda özel bir yere kondu, orada korundu. “Cumhuriyet’in aşırılıklarına karşı mücadele”, “halktan kopukluk laiklik” vb. argümanlarına sarılanlar için Şerif Mardin büyük bir kalkan oldu.

Tutmayan FETÖ çamuru!

Akalın ve benzerlerinin Şerif Mardin'e atmaya çalıştıkları ancak tutmayan çamur iddiaları ise FETÖ'yü Nurculuğa eklemleme çabaları. Mardin'in FETÖ hakkında olumlu bir sözü bulunmamasına rağmen Said Nursi ve Nurculuk hakkındaki sözleri FETÖ ile ilişkilendirilmeye çalışılıyor. 

Bir başka ulusalcı Soner Yalçın'ın fikir suretine giren “Şerif Mardin, Said Nursi'ye methiye dizdi; ama okuyan bunun gündemdeki Fethullah Gülen ve Cemaat övgüsü olduğunu bal gibi biliyordu. Kızım sana diyorum gelinim sen anla!” arzusu dışında bir delilleri yok.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum