Ultrason dalgaları ile takip ediliyoruz

Ultrason dalgaları ile takip ediliyoruz

Reklam verenlerin kullanıcı alışkanlıklarını izleme araçlarının arasına ultrason da katıldı. Elektronik cihazların anlık takibinden kurtulmak artık mümkün değil gibi.

 Elektronik cihazların daha fazla hayatımıza girmesi aslında daha fazla izlenmemiz sonucunu veriyor. Yıllardır mobil cihaz veya bilgisayarların kamerası, mikrofonu, GPS yongası gibi unsurlarla kullanıcıların takip edildiği dile getirilir. Şimdi sırada daha ilginç bir teknoloji var.
 
Ultrasondan kaçış yok
Aslında bu teknoloji iki yıldır gündemde. Ultrason Çapraz Cihaz Takibi - uXDT adı verilen bir teknoloji, cihazların hoparlör üzerinden insanın duyamayacağı 18-20kHZ arasında ultrason dalgaları gönderip mikrofon ile toplamasını sağlıyor. Daha önce teknolojinin nasıl çalıştığı ve nasıl engellenebileceği bazı güvenlik konferanslarında gündeme gelmişti. O dönemde çok yaygın değildi ancak şimdi konu daha ciddi bir hale gelmiş durumda.
 
Takip teknolojisi birden fazla cihaz ile kullanıcının takip edilmesini sağlıyor. Bilgisayar, akıllı telefon, tablet, televizyon veya radyo gibi cihazlardaki reklamlar esnasında bu dalgalar yayılmaya başlıyor. Hangi tür reklamlarda kullanıcılar televizyonu izliyor, nerede izliyor, ne tür telefonlar üzerinden izliyor gibi pek çok kriter ile kullanıcının tam bir profili çıkarılıyor.
 
Bu yöntem elbette kullanıcıya daha odak reklamlar sunabilmek ve daha yüksek etkileşim oranlarına ulaşabilmek amacını taşıyor ancak Tor kullanıcılarının bile kimliğini deşifre edebilme imkanından bahsediliyor.. İşin kötü tarafı bunun kullanıcılar herhangi bir izin vermeden veya başka bir izin altında habersiz bir şekilde takibin yapılması.
 
Alman araştırmacılar Google Play mağazasında 234 uygulamanın ultrason teknolojisi kullandığını tespit etmiş. Ayrıca ülkede iki mağazada da bu teknoloji kullanılıyor. Android cihazlarda RECORD_AUDIO izni verildikten sonra uygulamalar takibe başlıyor. Genelde kullanıcılar istenen izinlere pek dikkat etmediği için uygulamanın vize alması da çok zor olmuyor.
 
Teknoloji, entegre olduğu uygulama çalıştırıldığında harekete geçiyor. Eğer uygulama sürekli arka planda çalışır vaziyette ise bu kez sürekli bir izleme yapılıyor
Bu tür bir teknolojiden yaygın kaçınma yöntemi henüz geliştirilmiş değil. Bazı araştırmacılar deneysel olarak Android izinlerini optimize eden bir uygulama geliştirmiş ancak henüz indirmeye sunulmuş değil.  Kaynak: Donanım Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.