Üç aylarda neler yapılmalı? Üç aylar ibadetleri nelerdir?

Üç aylarda neler yapılmalı? Üç aylar ibadetleri nelerdir?

8 Mart 2019 Cuma günü itibari ile uzun zamandır yolu gözlenen üç aylara eriştik. Üç ay boyunca İslam dünyası ibadetlerle, dualarla ve hayırlı işler ile meşgul olacak. Peki üç aylar nasıl değerlendirilmeli? Üç aylar ibadetleri nelerdir?

İslam Alemi için çok önemli olan 3 aylar bugün başladı. Recep ayının ilk gününe erişmemiz ile birlikte dinimizdeki en önemli aylara giriş yaptık. Ramazan Bayramı'na kadar sürecek üç aylar boyunca neler yapılır? Üç aylar nasıl değerlendirilmeli? Üç aylarda hangi ibadetler yapılır?

Müslümanlar için kutsal olan 3 aya halk arasında üç aylar deniyor. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını ifade eden bu günlerde ibadetler ve dualar da önem kazanıyor. 

Üç aylar ile ilgili en önemli sözü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) söylemiştir. Efendimiz, bir hadisinde şöyle buyurmuştur;

“Receb Allah”ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.”

ÜÇ AYLAR BOYUNCA YAPILACAK İBADETLER

8 Mart Cuma itibari ile Recep'in ilk gününün gelmesi ile birlikte üç aylara giriş yaptık. Üç aylar boyunca yapılacak ibadetler şunlardır;

- Oruç tutmak

Üç aylarda oruç tutmak sünnet bir ibadettir ve çokça faziletlidir. İbn Abbas, Peygamber Efendimiz'in Recep ayı boyunca çokça oruç tuttuğunu, hatta hiç iftar etmeyecek sandıklarını söyledi.

- Vakit namazlar kaçırılmamalı, kaza namazları kılınmalı

Dinimizin direği olan namaz ibadeti mübarek üç aylar boyunca daha da önem kazanır. Bu nedenle Müslümanlar vakit namazlarına olabildiğince riayet etmeli, gerekirse sıkça cemaat ile kılmalı, geçmişten kalan kaza namazları kılınmalı.

- Dua ve Tövbe etmek

Şüphesiz ki Cenab-ı Hak bağışlayıcıdır. Özellikle her günü ehemmiyetli kutsal üç aylarda dua etmek ve tevbe etmek önem arz eder. Amel defterlerindeki günahların silinmesi için bu aylarda Allah'a samimi bir şekilde günahlarımız için tövbe etmeliyiz.

- Sıkça tefekkür etmek

Kainat'ın yaratıcısı Cenab-ı Hakk'ın yaratma sanatını görüp hatırlamak, bu nedenle tefekkür etmek, varoluş amacını sorgulamak gibi eylemler üç aylarda değer kazanır.

- Kur'an-ı Kerim okumak

Üç aylar içinde fırsat buldukça Kur'an okumak da hayırlı bir ibadettir.

-Peygamberimize Salat'u Selamlar getirmek
-Küs ve dargın olanları barıştırmak
-Yoksulları sevindirmek
-Vefat eden yakınları ziyaret etmek

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.