Tuvalette namaz kılmak zorunda kalıyorlar

Tuvalette namaz kılmak zorunda kalıyorlar

İçişleri Bakanlığı'na karşı açılan davalar yüksek mahkemenin gündemine geldi

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- İngiltere İçişleri Bakanlığı, diğer adıyla The Home Office bünyesinde bulunan göç dairesi ile ilgili ortaya çıkan iddialar nihayet Yüksek Mahkeme'de karara bağlandı. Yüksek Mahkeme, İngiltere'nin Müslüman mülteciler üzerine uyguladığı dini baskıyı kabul etti.

Brook House göçmenlik merkezindeki Müslüman tutuklular, herhangi bir suç işlememiş olsa da, göçmenliğe kabul öncesi bu merkezde tutuluyor. Fakat bu merkezdeki yaşam şartları suçluların tutulduğu hapishanelerden bile kötü. 

Mahkeme tarafından doğrulanan iddialara göre merkezdeki Müslümanlar kirli odalarda, hatta bazen tuvaletlerde namaz kılmak zorunda kalıyor. Ayrıca 13 kişilik odalarda kalan Müslüman göçmenler, günün belli saatlerinde bu odalara 'kilitleniyor'.

Davacıları temsil eden avukatlar, rejimin ve hücre koşullarının, Avrupa yasalarıyla güvence altına alınan temel insan haklarını ihlal ettiğini ve göçmenlerin bir tuvalette namaz kılmak zorunda kaldığı iddialarını yüksek mahkemeye bildirmişti.

Adalet Holman, tutukluların lehine, İçişleri Bakanlığının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin aksine Müslüman tutukluların dinlerine müdahale ettiğini söylemişti.

Başvuranlardan biri, diğer iki tutuklu ile bir odayı paylaşan bir adam, altı ay düzenli göğüs ağrılarından muzdarip olduğunu ve baş ağrısı yaşadığını söyledi. Buna rağmen göçmenlik merkezinde hastalığı ile kimsenin ilgilenmediğini ve hastalığa terk edildiğini söyledi.

İndependent'in haberine göre, kararın ardından açıklama yapan bir içişleri bürosu sözcüsü: "Gözaltına alınan kişilerin dini inançlarını uygulamaya koyma haklarına saygı duyuyoruz. Göçmenlik Bertaraf Merkezleri, tutuklular için namaz, çalışma ve düşünce için kullanılmak üzere mescidler ve çok işlevli odalarla donatılmıştır. Tüm merkezlerde tutukluların odalarında namaz kılma imkanları bulunmaktadır"  sözleri ile havada kalan bir açıklama yaptı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.