Türkiye’de organ bağışı 16 yılda 5 kattan fazla arttı

Türkiye’de organ bağışı 16 yılda 5 kattan fazla arttı

Türkiye’de sağlığına kavuşmak için organ nakli olmayı bekleyen 25 bin 769 hasta var

Organ nakli, hayati öneme sahip organı işlev göremez duruma gelmiş hastalarda, söz konusu organın sağlıklı bir organ ile değiştirilmesi işlemine verilen isim. Sağlıklı bir insanın tek böbreğini ya da karaciğerinin bir parçasını bağışlaması ve beyin ölümü gerçekleşen kişiden (Kadavrandan) nakil yapılabilecek durumdaki organların kullanılmasıyla iki şekilde gerçekleşiyor.

25 bin 769 kişi organ nakli için bekliyor

Türkiye’de toplam 25 bin 769 kişi sağlığına kavuşmak içi organ nakline ihtiyaç duyuyor. Bunlardan 22 bin 462 kişi böbrek, 2 bin 153 kişi karaciğer, bin 84 kişi kalp, 64 kişi akciğer 4 kişi kalp kapağı ve 2 kişi ince bağırsak nakli olmayı bekliyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 2002 yılında 111 olan organ bağışı sayısı 2018 yılında 598’e yükseldi. Son 16 yılda organ bağışı sayısı 5 kattan fazla arttı. Sağlık Bakanlığı’nın Organ Bağış Bilgi Sistemi’nde ölümünden sonra organ bağışında bulunmuş kişi sayısı 338 bin 752.

Bakanlık, kadavra vericiden organ nakli sayısını artırmak için beyin ölümü tespitine ve donör adaylarının belirlenmesine yönelik yazılım altyapısıyla organ nakli sayısını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun yapılan Etik Komisyon düzenlemesiyle birlikte canlıdan organ nakilleri hukuken tanımlandı ve akraba dışı nakil başvurularında değerlendirme ve itiraz mekanizması getirildi.

Dini çekinceler etkili mi?

Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı’na göre, insanların organ naklinden kaçınmalarının sebebi dini çekincelerden öte, beyin ölümünün aile tarafından kabulünün zorluğu ve yakınını kaybetme acısı.

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.