Türkiye’de kemik iliğinde akraba dışı verici bulunamıyor

Türkiye’de kemik iliğinde akraba dışı verici bulunamıyor

Kemik iliği vericisini artırma noktasında ihtiyaç olan şey; anlık kişiye özel kampanyalar değil, süreklilik arz eden gönüllü vericiler.

Batılı ülkelerde ilik nakillerinin yarısı akraba dışı vericilerden sağlanırken ülkemizde bu duyarlılık tam olarak yakalanamadı. Zira nakillerin sadece yüzde 16’sı akraba dışından yapılabiliyor.

Türkiye’de son 10-12 yılda 14 bin kişiye kemik iliği nakli yapıldı. Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal, bu rakamın 10 yıl öncesine göre artmış olarak görünse de hedefin altında olduğunu söylüyor. Soysal, dünyada 23 milyon 500 bin civarında kayıtlı verici ve 600 bin kordon kanı varken, Türkiye’de kayıtlı verici sayısının 37 bin, kordon kanının 765 düzeyinde olduğunu belirtiyor. Batılı ülkelerde başkasından yapılan nakillerin en az yarısının akraba dışı vericilerden sağlandığını kaydeden Soysal, Türkiye’de ise başkasından yapılan nakillerin yüzde 16’sının ancak akraba dışından yapılabildiğini dile getiriyor. Bu rakamın artması halinde Türkiye’de de kemik iliği nakli sayılarının Batı’daki gibi yüzde 50 seviyesine ulaşacağına dikkati çeken Soysal, “Sorunumuz akraba dışı verici bulamamaktan kaynaklanıyor.” diye konuşuyor. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi’nde bilgi veren Soysal, Türkiye’deki verici ve nakil sayılarını artırmak için bir süre önce gündeme getirilen TÜRKKÖK Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Zira kemik iliği vericisini artırma noktasında ihtiyaç olan şey anlık kişiye özel kampanyalar değil, süreklilik arz eden gönüllü verici kazanım programları.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.