Türkiye’de 5 Milyon Koah’lı Hasta Bulunuyor

Türkiye’de 5 Milyon Koah’lı Hasta Bulunuyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, Kronik Obstrüktif Akciğer ...

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’ndan (KOAH) her yıl ülkemizde 40 bin kişinin hayatını kaybettiğini, KOAH’lı hastaların yüzde 50-70’inin ise henüz teşhis edilmediğini söyledi.

Prof. Dr. Ali Kocabaş KOAH’ı, zararlı gaz ve tozların uzun süre solunum yolu ile alınması sonucu havayolları ve akciğerlerde mikrobik olmayan abartılı bir iltihabın gelişmesi ve bu iltihabın hava yollarında genellikle ilerleyici özellikteki kalıcı daralma ve tıkanıklık geliştirmesi olarak tanımladı. Kocabaş, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna da vurgu yaptı.

KOAH’lı hastalarda genellikle bir veya daha fazla bir diğer kronik hastalığın da bulunduğuna işaret eden Kocabaş, bunların başlıcalarını kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, depresyon, akciğer kanseri olarak sıraladı. Hastalığın genellikle orta-ileri yaş grubunda ortaya çıktığını ve yavaş bir ilerleme gösterdiğini dile getiren Kocabaş, "Bu nedenle KOAH’lı hastalar erken dönemdeki semptomlarını genellikle sigara içiminin veya yaşlanmanın doğal sonucu olarak görürler, ancak semptomları, özellikle nefes darlığı, çok belirgin hale gelince, hastalığın ileri evrelerinde doktora başvururlar" ifadesini kullandı.
Günümüzde tüm dünyada 350 milyon, ülkemizde ise 5 milyon KOAH’lı hasta bulunduğunu, bu hastaların her yıl tüm dünyada 3 milyonunun, ülkemizde ise 40 bininin öldüğü tahmin edildiğini belirten Kocabaş, “Fakat, KOAH’lı hastaların yüzde 50-70’i henüz teşhis edilmiş değildir” dedi.

KOAH YOKSUL ÜLKELERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Son 200 yıldır geleneksel risk faktörlerinin giderek azalması, fakat yeni risk faktörlerinin (tütün, sağlıksız diyet, obezite, fiziksel inaktivite, mesleki riskler, hava kirliliği vb.) ortaya çıkmasının hastalık kalıplarının da değişmesine neden olduğunu dile getiren Kocabaş, “Bugün tüm dünyada ölümlerin yüzde 66’sı kronik hastalıklar nedeniyle gerçekleşmektedir ve bu ölümlerin yüzde 80’den fazlası düşük-orta gelirli ülkelerde gözlenmektedir. Sermayenin serbest dolaşımı veya küreselleşme olarak adlandırılan bu dönemde, yoksullaşan insanlar risk faktörleriyle (sigara, ev içi hava kirliliği ve işyerlerinde toza ve dumana maruz kalma gibi) daha yoğun karşılaşmakta, sağlık hizmetlerine ulaşamamakta ve tedavilerini uygun bir şekilde yürütememektedirler. Bu durum, hastalığın ve bu hastalıktan ölümlerin giderek artmasına yol açmaktadır. Bu nedenle KOAH’lı hastaların yüzde 90’ının yoksul ülkelerde olması tesadüf değildir” ifadelerini kullandı.

SİGARA ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ

KOAH gelişiminde en önemli risk faktörlerinin uzun süre sigara içimi, ısınmak veya yemek pişirmek amacıyla evlerde kullanılan odun, tezek ve kömür gibi yakıtların dumanıyla karşılaşmak veya iş yerlerinde toza ve dumana maruz kalınması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Kocabaş, Adana’da yapılan bir çalışmada 40 yaş üstü her 5 yetişkinden birinde KOAH bulunduğunun saptandığını, uzun süredir nefes darlığı, öksürük ve balgam şikayeti olan ve risk faktörlerine maruz kalan kişilerde KOAH varlığından kuşkulanmak gereğini, kesin tanı için basit bir soluk testi yaptırmanın yeterli olacağının altını çizdi.
Hastaların sosyal ve ekonomik koşullarını sorgulayıp bunların iyileştirilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Kocabaş, hastaların sigara içmemesini sağlamak, hastaların haftanın en az 5 günü ve her gün ortalama 30 dakika yürümelerini teşvik etmek ve her yıl grip aşısı yaptırmalarını önerdiklerini kaydetti.

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.