'Türkiye'de 1 buçuk milyon sedef hastası var'

'Türkiye'de 1 buçuk milyon sedef hastası var'

Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon kişinin sedef hastalığı ile mücadele ettiği bildirildi.

İstanbul Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Güzin Özarmağan, 26-30 Ekim "Dünya Sedef Hastalığı (Psöriasis) Farkındalık Haftası" dolayısıyla AA muhabirine, sedef hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. 

Sedefin kronik, şekil bozucu, hastayı engelli kılan ve tam olarak giderilemeyen bir hastalık olduğunu belirten Özarmağan, "Sedef, kızarıklık ve kepeklenme ile seyreden ve en çok da dirsek gibi sürekli temasa maruz kalan yerlerde ortaya çıkmaktadır" dedi.

Hastalığın görülme sıklığının ülkelere göre değiştiğini, bunun Amerika ve Kanada'da yüzde 4,6, Afrika ve Asya'da yüzde 0,4 - 0,7 olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde en az 1,5 milyon sedef hastası var ve bunların yaklaşık 15 bini ağır sedef hastası" diye konuştu.

Özarmağan, tıbben hafif seyir gösteren bir sedef vakasının bile hastalar için yaşamsal önem taşıyabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu durumlarda da sistemik tedaviyi tercih edebiliyoruz. Diğer hafif vakalarda hastayı sadece merhemlerle tedavi ediyoruz ve ayrıca yaşam tarzını değiştirmesini, stresten uzak kalmasını ve güneş banyosunu tavsiye ediyoruz. Sedefte tek bir tedavi şekli yok. Her hasta bireysel olarak değerlendirilmeli ve tedaviler ona göre verilmelidir."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.