Türkiye, Avrupa'da en çok antibiyotik kullanan ülke

Türkiye, Avrupa'da en çok antibiyotik kullanan ülke

"Türkiye'de Antimikrobiyal Direncin Kontrolü" konulu çalıştay düzenledi. Çalıştayda, Türkiye’nin antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi olduğuna vurgu yapıldı.

2018 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) aracılığı ile ‘'Hastanelerde Enfeksiyonla Mücadele Kapsamında Yapılan Uygulamalar'' konulu çalıştaya, PPP hastaneleri içerisinde bina kalitesi, işletmecilik uygulamaları ve Kamu-Özel iş birlikteliğinin en iyi örnekleri içerisinde yer alan, Türkiye ve Avrupa'ya örnek gösterilen Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ev sahipliği yaptı.

Türkiye ve dünya genelinde Antimikrobiyal Direnç konusunda bilgi paylaşımı ve bu konudaki gözetim programları geliştirmeye yönelik rehberliğin amaçlandığı çalıştayda; Cardiff Üniversitesi'nden, Mikrobiyoloji ve Antimikrobiyal Direnç konusunda dünyaca bilinen uzman Prof.Dr. Timothy Walsh ve Glaxo SmithKline firmasından Bilimsel Direktör Dr. Didem Torumkuney sunum yaptı.

Walsh'un, ‘'Anti-mikrobiyel direnç (AMD) nedir ve neden önemlidir?'' konusunda bilgi paylaşımında bulunduğu çalıştayda, Torumkuney ‘'Göçmen sağlığı ve AMD'' hakkında değerlendirmeler yaptıktan sonra AMD'ye genel bir bakış sunup, bu konuda Adana başta olmak üzere Türkiye ve diğer ülkeler arasındaki benzerlik ve farklılıkları karşılaştılıp bunların sebepleri hakkında bilgiler verdi.

Torumkuney, AMD anlaşılmasında ve gözetiminin geliştirilmesinde mikrobiyoloji laboratuvarlarının önemi de vurgu yaparak, SOAR verilerine göre Türkiye'nin Avrupa'da en çok antibiyotik kullanan ülke olduğunu, Dünya Sağlık Örgütünün antimikrobiyal direncin gözetimi, mikrobiyal popülasyonlardaki değişiklikleri izlediğini ifade etti.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.