Türk toplumu koyun etinden vazgeçti

Türk toplumu koyun etinden vazgeçti

Türk toplumu artık büyükbaş eti tüketimi yapıyor. Yetkililer ise, toplumda azalan koyun eti tüketiminin yeniden kazandırılması gerektiğini savunuyor

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Türk toplumunun koyun eti tüketen bir toplum olduğunu belirterek, koyun eti tüketiminin bir şekilde toplumdan uzaklaştırıldığını söyledi. Koyunculuğun Türk toplumunun yaşam şekli olduğunu ifade eden Başkan Aktürk, “Aslında Türk toplumu koyun eti tüketirdi. Biz Orta Asya’nın dağlarından, yaylalarından Anadolu’nun düzlüklerine koyunlarla geldik. Koyun etini yüzyıllarca yedik, sütünü içtik, yününü giydik, yününde yattık" dedi. 

Türk toplumunun hayatına büyükbaş hayvancılığın çok sonra girdiğini anlatan Aktürk, şöyle konuştu: "Yerleşik düzene geçtikten sonra girdi. Ama ne yazık ki, Türk toplumu koyun eti tüketmekten bir şekilde vazgeçirildi. Yeni nesil toplum koyun keçi eti tüketmiyor. Aslında bunda en büyük zararı bize bazı doktorlar verdi. Koyun eti yemeyin, keçi eti yemeyin, kolesterolünüz artar, peyniri yemeyin, tereyağ yemeyin vücuda zararlıdır diye çok ciddi anlamda bizim toplumumuzu etkilediler. İnsanlar koyun ve keçi eti tüketmekten vazgeçti. Koyun keçi etini tanımayan, koyun peynirini tanımayan bir nesil oluştu. Şu an koyunun kendine has bir kokusu var.
Bu, insanları ne yazık ki kötü kokuyor diye etkiliyor. Aslında etin kötü kokması değil de, kendi has bir kokusu olduğu için ve insanların bu kokuya yabancı olmasından dolayı rahatsız oluyorlar. Ama bir şekilde bunun ortadan kaldırılması, mutfaklarda koyun keçi etinin tüketilmesi ve Türk toplumunun hayatına küçükbaş hayvan etinin tekrar girmesi gerekiyor.”

ARTIK DOKTORLAR ÖNERİYOR

Son zamanlarda doktorlar ve bilim adamlarının koyun etini önerdiğini belirten Aktürk, şunları söyledi: “Şimdi özellikle sağolsun doktorlarımız, bilim adamlarımız yeniden koyun etini tavsiye etmeye başladı. Özellikle gebe kadınlar için çok faydalı ve etkili olduğunu söylüyorlar. Kırmızı etteki organik maddenin mineral, vitamin miktarının çok daha iyi olduğunu söylüyorlar. Çocuk gelişiminde çok daha faydası olduğunu söylüyorlar. Özellikle keçi sütünün protein olarak diğer sütlere göre çok daha faydalı olduğu zaten biliniyor. Koyunlar meralarda otlatıldığı için doğadaki bin bir çeşit mineralli bitkiyle besleniyor. Bu mineraller hayvanla birlikte etine sütüne geçiyor. Böylelikle daha kaliteli, daha organik ve daha proteinli mineral değeri yüksek et meydana geliyor. Bunu tüketen toplum daha sağlıklı oluyor.”  

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.