Tunuslu rektör: Said Nursi, Yasin Suresindeki o adam gibi

Tunuslu rektör: Said Nursi, Yasin Suresindeki o adam gibi

Tunus Zeytune Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hişam Kriyse

Risale Haber-Haber Merkezi

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ve Tunus Zeytune Üniversitesi ortaklığında düzenlenen "Risale-i Nur'a Göre İnsan ve İnsanlık" konulu sempozyum bugün gerçekleşen açılış programı ile başladı.

Tunus Zeytune Üniversitesi'nde gerçekleşen ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan sempozyumun açılış programında İİKV’den Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin talebesi Mehmed Fırıncı Ağabey’in konuşması ile devam etti.

Said Nursî eserlerinde insanı olması gerektiği şekilde tanımlamıştır

Mehmet Fırıncı Ağabey sempozyum hakkındaki düşüncelerini “Rabbim Alimlerimizden razı olsun. Bizi 1400 yıl boyunca sıratı müstakim çizgisinde kalmak çabaladılar.” sözleriyle ifade etti ve katılımcılara teşekkür etti.

Açılış konuşmasına başlarken sempozyum konusunun ilk bakışta klasik, bilinen bir konu gibi gelebileceğini dile getiren İİKV İcra Kurulu Başkanı Said Yüce bu konuyu “Ancak, insanın mahiyeti ve dünyaya gönderiliş gayesi ne kadar iyi anlaşılabilirse dünya üzerindeki insanlığın yaşadığı problemlere çözüm reçeteleri de o kadar kolaylaşır” cümleleriyle açıkladı.

Said Yüce “insan ve dünya arasındaki ilişkinin kıyamete kadar sürüp gideceğini” söyledi ve bütün bu çabalar arasında üzerinde durulmayan en önemli soruların ‘İnsan nedir? Mahiyeti nedir? Niçin dünyaya gönderilmiştir?’ gibi sorular olduğunu vurguladı.

“Tüm sorunlarımıza kökünden neşter vurmak için önce insanı doğru tanımlamalıyız” diyen Said Yüce konuşmasına şöyle devam etti:

“İnsanı Kur’an ve Sünnette belirtilen fıtrata uygun bir şekilde tanımlamakla doğru bir medeniyet kurulabilir. Said Nursî eserlerinde insanı olması gerektiği şekilde tanımlamıştır. Çok yönlü ve kuşatıcı bir tanımı ve anlatımı vardır. Ona göre insanın kıymeti kendisine verilen cihazat ve yüklenilen vazifelerle anlaşılmaktadır. Kur’an’da en Mükerrem varlık ve halife olarak vasıflanan ahsen-i takvim üzere yaratıldığı, donatıldığı belirtilen insana bu açıdan bakmak ve tanımlamak gerekmektedir.”

Said Nursi, Yasin Suresindeki o adam gibi

Tunus Zeytune Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hişam Kriyse ise yaptığı açılış konuşmasında Said Nursi’yi şu sözlerle anlattı:

“Yasin suresinde bahsi geçen; şehrin uzak noktasından gelip kavmini kurtuluşa davet eden mümin adam gibi, bu asırda insanlığın zor zamanında uzaktan gelen mümin adam, Anadolu coğrafyasından çıkıp Ümmeti uyanışa davet eden Said Nursi'dir."

Said Nursi’nin İslam daveti ile İslam siyasetini birleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Hişam Kriyse “Said Nursi, siyaseti Hz. Peygamber (asm) dönemindeki anlam ve misyonuna döndürmüştür. Tıpkı Tahir Bin Aşur gibi, siyasetin İslam’a hizmet olduğunu belirtmiştir” dedi.

Kriyse “Kuzey Afrika bölgesindeki birçok İslam âlimi gibi, Said Nursi’nin de İslam’ın ilim, irfan ve hikmet boyutlarını birleştirerek mezcettiğini” vurguladı ve devam etti: “Kur'an ve Sünnet kaynağından beslenerek sahih İslam’ı dengeli bir şekilde bu asra uygun yorumlamıştır.”

O en büyük kuvvetin İman olduğunu haykırmıştır

Yine açılış konuşması yapmak üzere kürsüye gelen Sempozyum Düzenleme Heyeti Başkanı Dr. Ali Elaşşi, daha önce İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu’na katıldığını ve orada Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşma yaptığını ifade etti. Erdoğan’ın, konuşmasında “Said Nursi keşfedilmesi gereken bir hazinemizdir” dediğini söyleyen Dr. Ali Elaşşi, “Biz şimdi Tunus'ta bu hazineyi keşfetmek için bu sempozyumu düzenliyoruz” dedi.

Dr. Ali Elaşşi, Said Nursi için “O en büyük kuvvetin İman olduğunu haykırmıştır” tespitinde bulundu ve konuşmasını “İngiliz müstemlekat nazırının Kur'an'ı müminlerin elinden ve kalbinden çıkarma tuzağına karşı hayatını feda etmiştir. O düşündüğü gibi yaşamıştır kavli ile hayatı arasında hiç bir fark yoktur.” sözleriyle noktaladı.

Türkiye Büyükelçisi: FETÖ'nün Said Nursi ile hiç bir alakası yoktur

Türkiye Cumhuriyeti Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan ise açılış konuşmasında FETÖ’ye vurgu yaparken şu ifadeleri kullandı:

“FETÖ ile Said Nursi arasındaki fark çok açıktır. FETÖ Birçok kavramı bozmuştur. Said Nursi’yi kullanarak islam ümmetinin birliğini bozmuştur. FETÖ'nün Bilimsel ve hizmet tarzı olarak Said Nursi ile hiç bir alakası yoktur.”

Said Nursi Kur'an’ın i'cazını imanın tahkiki için istihdam etmiştir 

Açılış konuşması yapmak üzere teşrif eden Tunus İlmi İ'caz ve Kur’an-ı Kerim Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Afif Elkuki de memnuniyetini dile getirirken Kur’an i’cazı ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirtti. “Bu sebeple bugün Kur’an i’cazı ile ilgilenen Said Nursi hakkında bir sempozyuma katılmamız bizi çok mutlu etti” diyen Dr. Afif  Elkuki, sebebini ise “Said Nursi Kur'an’ın i'cazını imanın tahkiki için istihdam etmiştir” sözleriyle açıkladı.

Sempozyumun açılış konuşmacılarından sonuncusu Kayravan İslami İlimler Estitüsü Başkanı Muhammed Elhabib Elalani oldu. Muhammed Elhabib Elalani, Said Nursi hakkında düşüncesini şu sözlerle dile getirdi:

“Ümmetin karşı karşıya kaldığı madde ve mana dengesizliği karşısında Said Nursi Kur'an'ı mihver yaparak, doğru ve dengeli bir ıslah faaliyeti başlatmıştır. Âlim ve amil bir neslin inşasına çalışmıştır.”

Oturumlar 

Açılış programından sonra gerçekleşen ilk oturumda Prof. Dr. Ammar Ceydal "Risale-i Nur’da İnsan ve İnsanlık Kavramının Kilometre Taşları", Prof. Dr. Muhammed Elarbi Elbuzizi "Nursi ve İkbal’e göre İnsan İnşasının Esasları", Prof. Dr. Seyfeddin Elmacidi ise "Nursi'ye Karşı Nursi İle Beraber Düşünmek" başlıklı tebliğlerini katılımcılara arapça dilde sundu.

Öğleden sonraya kadar devam eden programın ikinci oturumunda ise Prof. Dr. Halil Çiçek "Nursi’nin Bakışıyla Yeni İ’cazi Ufuklar", Prof. Dr. Nasr Cüveyli "Nursi’nin Fikrinde İnsani Bir Kıymet Olarak Hürriyet Kavramı", Prof. Dr. İshak Özgel "Said Nursi ve Tefsirdeki Metodu", Prof. Dr. Muhammed Elhabib Elalani "Kur’an-ı Kerim’in Nesnel Tefsiri Konusunda Nursi’nin Görüşü" başlıklı tebliği ile programa devam etti.

'Risale-i Nur'a Göre İnsan ve İnsanlık Sempozyumu'nun üçüncü oturumu yarın sabah yine Tunus Zeytune Üniversitesi’nde arapça dilde devam edecek.

Sempozyumun ikinci gününde sunulacak tebliğlerin konu başlıkları ise şöyle:

Dr. Muhammed Elmusteyri'nin "Nursi'nin Islahi Metod Düşüncesinde Marifet ve Ahlak"
Dr. Beyye Sultani "Tevhidi Bakışla İnsan İmajının Özellikleri; Risale- i Nur’da Bir Mütalaa"
Dr. Şükri Elbaci "Bediüzzaman Said Nursi’nin Eğitim ve Öğretim Alanındaki Islahi Projesi"
Dr. Ali Elaşşi "Bediüzzaman Said Nursi’nin Islahi Projesinde İnsanlığın Kilometre Taşları"
Dr. Ali Elsouli "Risale-i Nur’da Uhuvvet ve Muhabbet"
Dr. Muhammed Sabir Elsabit "Risale-i Nur’un Programının Temeli ve Toplumun Islahındaki Metodu"
Dr. Muhammed Rizki "İnsanın Maddi Anlaşmazlıklardan Kurtuluşu Konusuna Risale-i Nur’un Yaklaşımı"
Dr. Meniye Elmaciri "Said Nursi’ye Göre İnanç Öğretisinin İnsanı Yenilemedeki Rolü"
Dr. Sare Elcüveyni "Ölümün Yaratılması Örneğinde, Said Nursi’nin Felsefesinde Yaratılış Soruları"
Dr. Salim Elmesahili "Nursi’nin Fikrinde İnsani Faaliyet"

tunus1.jpgtunus2-001.jpgtunus3-001.jpgtunus4.jpg

tunus5.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum