Topkapı Sarayının altına gizlenen 4 bölmenin sırrı

Topkapı Sarayının altına gizlenen 4 bölmenin sırrı

Osmanlı döneminde ''Dış Hazine Binası'' olarak kullanılan Topkapı Sarayı Silah Seksiyonu, restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Topkapı Sarayı Silah Seksiyonu, yenilenen yüzü ile ziyaretçilerle buluşacak. Yenileme kapsamında, Osmanlı askeri ve silah kültürünü anlatan değişik temalarda kısa animasyonlar ve filmler hazırlandı.

İstanbul İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Osmanlı döneminde ''Dış Hazine Binası'' olarak kullanılan Topkapı Sarayı Silah Seksiyonu, restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Bütçesi İstanbul İl Özel İdaresi tarafından karşılanan projede, modern müzecilik anlayışının en yeni örnekleri ve en son teknolojik imkanlar kullanıldı.

Yenileme çalışmaları kapsamında yapılan özel animasyonlar sayesinde, silahları ve dönemin kıyafetlerini sanal yeniçeriler tanıtacak, hazırlanan minyatürlerle Osmanlı'nın üç kıtaya yayılışı izlenebilecek. Bunların yanı sıra, Osmanlı ordusunun kullandığı silahları kronolojik sıra ile görebilmek mümkün olacak.

Modern müzecilik anlayışıyla, teknolojinin son imkanları kullanılarak hayata geçirilen projede, ilk olarak müze arşivinin raflarındaki savaş ve silah figürlerinin yer aldığı yüzlerce minyatür incelendi.

Bunların arasından seçilen ve sinema teknikleriyle canlandırılan minyatürlerden Osmanlı askeri ve silah kültürünü anlatan değişik temalarda kısa animasyonlar ve filmler hazırlandı.

Bu filmler, LCD ekranlardan ziyaretçileri bilgilendirmek için kullanıldı.

Örneğin, ok ve yayların sergilendiği vitrindeki LCD ekrandan, dünyaca bilinen ''Okçu'' minyatürü, ateşli silahların sergilendiği vitrinde de ateşli silahların yer aldığı minyatürler kullanıldı.

Viyana Devlet Kütüphanesi'nden temin edilen ve Osmanlı ordusunun pek çok karakterinin bir arada görüldüğü iki ayrı minyatürde yapılan animasyonlara ise mekanın yaklaşık 15 metrekare büyüklüğündeki iki beyaz duvarı perde olacak.

Ziyaretçiler, bu iki duvarda Osmanlı ordusunun alay geçidini izleyecek.

Mekanda uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan vitrinler, düzeyleri ayarlanabilen LED ışıklarla aydınlatılırken, silah teşhirinde kronolojik bir sıra takip edildi.

Binanın girişinde ok ve yayları görecek olan ziyaretçiler, gezi güzergahını takip ettikçe kılıçlar, sonrasında da ateşli silahlara doğru ilerleyecek.

Piri Reis'in Kitab-ı Bahriyesi'nden alınan ve pek bilinmeyen, Akdeniz ve Avrupa'yı içeren haritası da Osmanlı'nın üç kıtaya yayılışının 7 büyük savaş eşliğinde anlatıldığı dev bir panoya dönüştürüldü.

Yaklaşık 10 metre karelik harita üzerine yerleştirilen monitörlerden Kosova, İstanbul, Ridaniye, Mohaç, Preveze, Kıbrıs ve Bağdat savaşlarını konu alan minyatür canlandırmaları yayımlanıyor.

-BİZANS BAZİLİKASINDAN KALMA LAHİTLER, VAFTİZ HAVUZU İLE SU KUYUSU-

Restorasyon sırasında, zemindeki yaklaşık 20 santimetre kalınlığındaki beton zemin kaldırılarak, yıllardır üstü kapalı duran 4 kapak ortaya çıkarıldı.

Kapaklar açıldığında, yerin altında kalan bölmelerin, binanın olduğu yerde daha önce bulunan Bizans bazilikasından kalma 3 lahit ve bir vaftiz havuzu olduğu anlaşıldı.

Bu 4 bölmenin dışında, yine aynı bazilikanın kalıntılarından devşirilmiş, üzerinde semboller bulunan zemin tuğlaları ve yaklaşık 20 metre derinliğinde, içinde hala su bulunan bir su kuyusu ortaya çıkarıldı.

Ziyaretçiler, Topkapı Sarayı Müzesi Bilim Kurulunun kararıyla çelik konstrüksiyon üstüne camla kaplanan zemin sayesinde aydınlatılan bu bölmeleri ve zemindeki Bizans kalıntılarını da rahatça izleyebilecek.

Restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından eserlerin sergilenmesi projesine başlandı.

Topkapı Sarayı Müzesi Silah Seksiyonu'nun (Dış Hazine) bakım onarım, güçlendirme ve restorasyonu projesi yaklaşık 4,5 milyon TL'ye mal oldu.
Haber7