Tehlike tüm pirinç çeşitlerinde

Tehlike tüm pirinç çeşitlerinde

Tehlike tüm pirinç çeşitlerinde

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, yalnızca Osmancık pirinci değil tüm pirinç çeşitlerinin içine ucuz ithal pirinç karıştırarak haksız rekabete yol açan firmalar olduğunu belirterek “Tüketicinin tam olarak aldatılması anlamına gelen bu durumun mutlak suretle önlenmesi gerekir” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın, son günlerde pirinçte, Osmancık çeşidine benzeyen, ithal, düşük kaliteli ucuz pirinçlerin yerli ürünle karıştırılarak yüksek fiyattan satıldığı yönünde yoğun şikayetler aldıkları şeklindeki açıklamaları, çeltik hasadından yüzde 10 yüksek rekolte beklendiği bugünlerde üreticiyi de tüketiciyi de rahatsız etti. 

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, yalnızca Osmancık pirincinde değil Türkiye’de satılan tüm çeşitlerin içine ucuz ithal pirinç karıştırılarak haksız fiyat rekabeti yapmak isteyen firmaların bulunduğuna dikkat çekti. 

Bunun piyasadaki en önemli sorunlardan biri olduğuna işaret eden Mehmet Erdoğan, “Çünkü bu tür karışık pirinçler iyi bir pilav sonucu vermediği için tüketici tatminini düşürerek tüketicinin pirince olan ilgisini de azaltmaktadır. Aslında tüketicinin tam olarak aldatılması anlamına gelen bu durumun mutlak suretle önlenmesi gerekmektedir” dedi. 

En kaliteli pirinç Türkiye ve İtalya’da üretiliyor

“Türkiye’nin pirinci en kalitelilerden biri” diyen Mehmet Erdoğan, Avrupa’da en kaliteli pirinci Türkiye ve İtalya’nın ürettiğine dikkat çekti. Türkiye’nin üretim yetersizliği nedeniyle pirinç ithal edildiğini anımsatan Erdoğan, geçen yıl 500 bin tondan fazla pirinç üretildiğini, 200 bin tondan fazla pirincin ise ithal edildiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin kendi iç tüketimi yanı sıra işleme kapasitesinin yüksek olması nedeniyle, ithal edilen pirinci işleyerek başka ülkelere ihraç ettiğini vurguladı. 

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, dünyanın birçok ülkesinde pirinç üretildiğine ve toplamda üretilen pirinç miktarının 500 milyon ton olduğuna dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak pirinç daha ziyade üretildiği ülkelerde tüketilen, uluslararası dolaşıma pek fazla girmeyen bir ürün… Dünya genelinde 500 milyon ton pirinç üretilmesine karşın, uluslararası dolaşıma giren pirinç miktarı 40 milyon ton civarında. En büyük üreticiler Çin, Hindistan, Vietnam, Tayland ve Endonezya’dır. Türkiye’de üretilen pirinç türü, bu ülkelerde üretilenden biraz farklı olduğu için biz ithalatımızı ağırlıklı olarak Amerika ve İtalya’dan yapıyoruz.”

Rekolte değil rekabet

Birçok firmanın muhtelif pirinçleri birbirine karıştırarak satma alışkanlığını uzun zamandır sürdürdüğüne dikkati çeken Erdoğan, “Özellikle merdiven altı firmalar tarafından fiyat rekabeti yaratabilmek amacıyla çok kullanılan ve piyasanın uzun zamandan beri şikayet ettiği bir yöntemdir bu. Rekolteyle bir ilgisi yoktur. Daha ziyade fiyat rekabeti sağlanmaya çalışılmaktadır” diye konuştu. 

Tüketicinin önlem için piyasanın bilinen markalarına yönelmesinin önemine işaret eden Erdoğan, pirinç satışındaki bu tür uygulamaların denetiminin Tarım Bakanlığı’na bağlı yetkililer tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. 

Haberler 


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.