Tatlıcılardan merdiven altı tatlı almayın uyarısı

Tatlıcılardan merdiven altı tatlı almayın uyarısı

Denizlili baklava üreticileri, vatandaşların Ramazan Bayramı dolasıyla artan tatlı talebine karşı "merdiven altı tatlı" üretimine dikkat edilmesini istedi

Türk mutfağının önemli tatlıları arasında yer alan baklava, "şeker" bayramının vazgeçilmezleri arasında yerini almayı hazırlanıyor. Denizlili baklava üreticileri de vatandaşları Ramazan Bayramı öncesi "merdiven altı tatlı" üretim yapan iş yerlerine karşı uyardı.

Denizlili baklava üreticileri incecik açtıkları 30-35 arasındaki yufkayı, öğütülmüş Antep fıstığı ve tereyağı ile tepside buluşturduktan sonra, yüksek ısıda pişirip bir süre bekletip şerbetini veriyor, yaklaşık bir saatlik bekleyişin ardından iyice şekerlenen baklava, daha sonra müşterilerin beğenisine sunulmak üzere satışa hazırlanıyor.
Güloğlu Baklavaları Genel Müdürü Hayri Kanpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan bayrama doğru artan siparişleri karşılayabilmek için 18 saat tüm personeliyle çalıştıklarını söyledi.
Tüketicinin, kalitesinden ve sağlıklı ortamlarda üretildiğinden emin olmadığı baklavalardan uzak durması gerektiğini ve temizliğe çok büyük değer vererek çalıştıklarını ifade eden Kanpolat, vatandaşların tatlı seçerken dikkatli olması gerektiğini, merdiven altı olarak tabir edilen üretimlerin sağlık için ciddi tehlike oluşturabileceğini hatırlattı.

- "Maliyetin altında satılan tatlıları asla tercih etmeyin"

Denizli Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı Abdurrahman Demirdak ise maliyetinin altında fiyatlarla satılan tatlıların asla tercih edilmemesi gerektiğine vurgu yaparak, "Maliyet düştükçe kalite de düşüyor. Ucuz olsun diye sağlıksız ve nerede üretildiği belli olmayan tatlıları almayın. Bu sıkıntılar her bayram yaşanıyor. Halkımız, inanmadığı, güvenmediği yerlerden kesinlikle tatlı siparişi vermesin. Ucuz olsun derken sağlığınızdan olmayın" diye konuştu.

Özellikle sokak arasında, otomobil bagajında, seyyar tezgahlarda satılan baklavanın kaynağından emin olmanın mümkün olmadığını dile getiren Demirdak kaynağı belirsiz ve sağlıklı olmayan şartlarda satışa sunulan baklavadan uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Güvenilir baklavanın renginin altın sarısı olduğuna dikkat çeken Demirdak, baklava alacak vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

"Baklavanın tazeliğinin göstergesi ise rengidir. Çatalı batırdığınızda tatlı bir hışırtı sesi çıkmıyorsa korkun. Çünkü bu ses baklavanın yufkasının, pişirilme sürecinin ve şerbetlenmesi sonucu ortaya çıkar. Kalitesiz madde kullanılan baklavada fıstık ile tereyağ kokuları duyamazsınız. Baklavayı yedikten bir süre sonra midenizde bir yanma ya da rahatsızlık hissetmiyorsanız, tadına baktığınız baklava kaliteli ve iyi bir baklavadır."
 
Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.